For å verne arbeiederne, har Stortinget krevd en innstramming. Arbeidsmiljøloven ble derfor skjerpet fra nyttår, slik at flere skal bli fast ansatt og få et bedre vern om arbeidstid og lønn.
Er det tvil, er vedkommende arbeidstaker og har rettigheter etter arbeidsmiljøloven.
Arbeidstilsynet har imidlertid ikke lov til å pålegge en arbeidsgiver å ansette en selvstendig oppdragstaker, selv om vedkommende er feilaktig hyret inn som oppdragstaker. Gjennomskjæring er kun mulig hvis man kan konstatere andre brudd på arbeidsmiljøloven.
Om inspektørene mener det er brudd på arbeidstidsregelverket, kan de legge til grunn at det foreligger et arbeidsgiver/arbeidstakerforhold. Da kan de også gi pålegg om at arbeidstaker skal ha arbeidskontrakt.
– Hvis vi treffer utenlandske arbeidere som rapporterer om dårlige arbeidsforhold, at de utnyttes, at de jobber døgnet rundt, da vil tilsynet gå inn og vurdere om det er brudd på arbeidstidsbestemmelsene, forteller Cathrine P. Reusch, avdelingsleder i Arbeidstilsynet.
Hvis arbeidsgiveren står fast på at varebilsjåføren er en oppdragstaker, en selvstendig næringsdrivende, er det opp til arbeidsgiveren å bevise dette. Hvis bedriften ikke klarer å bevise det, blir sjåføren klassifisert som arbeidstaker.