Skip to main content
 

Inspektører vektlegger a-krim i transportbransjen

07. mars 2024

Denne uka publiserte Arbeidstilsynet tre rapporter om arbeidsmiljøutfordringene i norsk arbeidsliv. 145 inspektører har svart på hvilke problemer de anser som de mest alvorlige og omfangsrike. Blant dem er a-krim i transportbransjen.

I transportbransjen er det ofte lave kvalifikasjonskrav for å starte opp virksomhet, og lave krav til ansettelser. Inspektører peker på at mange av oppdragstakerne i bransjen ikke har reelle arbeidstakerrettigheter, og at oppdragsgivere sniker seg unna sine arbeidsgiverforpliktelser.

Lønna for langtransport og turistbusser er allmenngjort. Flere av inspektørene ønsker at allmenngjøringen også skal gjelde for mindre varebiler.

Videre er prispresset i bransjen er høyt. Virksomheter som ønsker å være seriøse, opplever beinhard konkurranse fra østeuropeiske selskaper som kjører på utenlandske lønns- og arbeidsvilkår i Norge. Det fører til at også norske selskaper tøyer grenser, mener inspektører.

Firmaer som kjøper transportoppdrag, plikter å undersøke om leverandørene følger lover og regler. Inspektørene ønsker også at det gjennomføres flere tilsyn hos bestillere for å følge opp påseplikten.

Nyhet