Skip to main content
 

Innlegg: – Læringplassene må være i Danmark

27. september 2020

– Danske lærlinger skal ikke være uten læreplass, mens polske lærlinger kan brukes som billig arbeidskraft. Vi må ikke akseptere at EU tvinger oss til å sende lærlingplasser på offentlige bygg ut av landet, skriver Nikolaj Villumsen, medlem av Europa-Parlamentet (Enhedslisten).

Utdrag fra debattinnlegget til Villumsen:

– Danske elever på landets fagskoler klarer ikke å fullføre utdannelsen på grunn av mangel på læreplass. Mangel på danske lærlinger har vært et stort problem i mange år. Det er derfor et krav om seks prosent læringer på offentlige byggeplassser i Danmark. Byggeprosjektet Odense universitetssykehus (New OUH) har 46 lærlinger, men det er polske lærlinger som er ansatt på en betongfabrikk i Poznan i hjemlandet.

– Det handler ikke om fri bevegelse. Det handler om å kunne opprettholde den nødvendige opplæringen av en massivt etterspurt arbeidsstyrke. EU må ikke stå i veien for dette.

– Vi bør derfor kreve at EUs anskaffelsesregler endres slik at det offentlige kan ta sin del av ansvaret knyttet til opplæring av håndverkere.

Les hele saken: EL-profil: Lærepladser skal blive i Danmark (A4 Arbejdsliv.dk, 27.09.20)

 
Nyhet