Skip to main content
 

Tre år siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina

24. februar 2025

I løpet av disse tre årene har det kommet om lag 90 000 ukrainere til Norge. Ved årsskifte var 3 av 10 ukrainere i jobb.

– Dette er en gruppe flyktninger som bidrar med mye. De har mye medbrakt kompetanse. Mellom 70-80 prosent av de som kommer fra Ukraina har videregående skole eller høyere utdannelse, sier Halwan Ibrahim, assisterende direktør i IMDi til NRK Dagsnytt.

I innslaget referereres det til en fersk rapport som NIBR / OsloMet har gjennomført på oppdrag fra IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet). 1600 ukrainske flyktninger har svart på spørsmål om hvordan det har vært å komme til Norge. Nedenfor er utdrag fra presentasjon av rapporten hos IMDi og OsloMet.

Føler seg godt mottatt, men er usikre på framtida

Undersøkelsen viser blant annet at færre vil tilbake til Ukraina. Flere vil bli her i landet på permanent basis. Nesten halvparten ønsker ikke å returnere til Ukraina så snart krigen er over – en klar økning fra 19 prosent i 2022. Det forteller den ferske NIBR-rapporten, som er den tredje i sitt slag siden 2022.

Undersøkelsen viser også at usikkerhet kan påvirke jobbsjansene. Antallet ukrainske flyktninger i jobb økte kraftig gjennom 2024. I november var rundt 30 prosent i arbeid. Samtidig ser vi at blant de som har vært lengst i Norge, er andelen langt høyere. I gruppen som kom til landet i 2022 har nesten halvparten jobb.

– Den utviklingen er både positiv og viktig. Å tilhøre en arbeidsplass styrker norskkunnskapene og kjennskapen til samfunnet vårt. Samtidig gir det folk et nettverk, økt tilhørighet til lokalsamfunnet og bedrer familienes økonomi, sier IMDi-direktøren.

Likevel står mange av flyktningene utenfor arbeidslivet. Flere av ukrainerne påpeker at midlertidigheten gjør arbeidsgiverne usikre på om de bør ansette dem. Når de blir spurt om hva som er til størst hinder for å få en jobb, peker de på manglende norskkunnskaper og usikkerhet knyttet til hvor lenge de får være i landet.

(IMDi, 15.01.25)

Ukrainske flyktninger leter etter veier ut av midlertidigheten

Ukrainske flyktninger utgjør 1,5 prosent av Norges totale befolkning. Nær 90.000 hadde søkt om kollektiv, midlertidig beskyttelse da 2025 startet. Ukrainere i Norge er godt fornøyde, men å ha midlertidig opphold begynner å gnage. Flere tenker at en fast jobb kan forvandle dem fra flyktninger til arbeidsinnvandrere, viser en fersk rapport fra OsloMet. (OsloMet, 15.01.25)

 
Kilde: NRK Dagsnytt / IMDi / OsloMet

Lenker til kildene ligger i saken til venstre

24. februar 2025
Nyhet