Utdrag fra artikkelen:
En undersøkelse utført høsten 2022 blant FFCs tillitsvalgte viser at det er utenlandsk arbeidskraft på 70 prosent av arbeidsplassene i Finland. Tre år tidligere var tilsvarende andel 56 prosent.
Men byggeaktiviteten har gått ned i Finland, og mangelen på jobber har fått mange estiske bygningsarbeidere til å flytte hjem.
Gjestearbeidet startet med estiske bygningsarbeidere som dro til Finland så snart grensene ble åpnet, på slutten av 1980-tallet da Estland ble uavhengig av Sovjetunionen. Lønningene var betydelig høyere, i «vestlig valuta», arbeidsforhold og levestandard bedre.
Da Estland ble med i EU i 2004 økte mobiliteten.
Det er en bekymring blant finnene for at utenlandske arbeidstakere blir diskriminert, og at dette fører til dårligere forhold også for den finske arbeidsstyrken.
Finsk fagbevegelse ønsker arbeidsinnvandring er velkommen, men med finske regler og lønn.
I dag har både Finland og Estland mangel på arbeidskraft i mange sektorer. Finland trenger flere i helse og omsorg og i hotell og restaurant.
Mange estlendere finner jobb i Norden på egenhånd eller gjennom kontakter, men et fenomen som har blitt mer vanlig er de finske arbeidsformidlingene i Tallinn.
Norge er også populært for baltiske arebidstakere. Men siden landet er utenfor EU anses byråkratiet med arbeidstillatelser og registrering som vanskeligere.
Nabolandet Sverige er nærmere og kjent for trygd og gode lønninger.
Antall sesongarbeidere har økt. Mange ønsker å jobbe og tilbringe vinteren i Lapplands skisteder og sommeren ved kysten eller i hjemlandet.
I Fafo Østforum Landrapporter kan du lese mer om Estland