Skip to main content
 

Derfor er det vanskelig å ta de som stjeler lønna til arbeidere

04. juli 2023

Lønnstyveri kom inn i straffeloven i fjor, men ingen saker har havnet i domstolen.

– Det er litt uheldig at ingen saker er kommet til domstolen enda. Det håper jo vi at de skal, sier senterleder Gro Smogeli ved a-krimsenteret i Oslo.

A-krimsenteret ønsker å lære av det som blir straffesaker, forteller hun. De skulle gjerne sett at det var domsavsigelser fra andre steder i landet, som a-krimsenteret i Oslo kunne lære av.

– Da kunne vi sett hvilke bevis domstolen har lagt vekt på. Men det har ikke skjedd enda. Det er uheldig for oss også.

Sju a-krimsentre ble etablert mellom 2015 og 2017, og et åttende senter ble etablert i slutten av 2022. I a-krimsentrene samarbeider Arbeidstilsynet, Nav, Politiet og Skatteetaten. Sentrene er ikke en egen juridisk enhet.

Selv har Smogeli vært i a-krimsenteret i ett år. Men hun var i Oslo politidistrikt da a-krimsenteret ble opprettet.

– Jeg må si jeg fikk litt sjokk da jeg kom her i fjor og så at det ennå ikke var på plass et velfungerende datasystem. En del ting var fremdeles ikke løst. Vi har ikke et datasystem som virker, på tvers av etatene.

Fair Play Bygg-leder Lars Mamen mener de har varslet om godt dokumenterte saker.

– Ja, han kan mene det. Men vi må bevise at det som påstås i anmeldelsen har skjedd utover enhver rimelig og fornuftig tvil, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen.

Straffebestemmelsene om lønnstyveri bruker begrepene utilbørlig og forsett.

– Hvis arbeidsgiver har hatt legitime grunner til ikke å utbetale full lønn, har du ikke en straffesak, poengterer Meeg-Bentzen.

Nyhet