Skip to main content
 

Brøt EØS-avtalen – krevet norsk godkjennelse av utenlandske arkitekter

15. april 2021

Tidligere Lenvik kommune, nå en del av Senja kommune, stilte ulovlig kvalifikasjonskrav i forbindelse med en arkitekt-anskaffelse. Dette regelbruddet har satt både EFTAs overvåkingsorgan og Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) i bevegelse – sistnevnte også med en oppfordring til KS om også å komme i bevegelse.

Bakgrunnen for at NFD har sendt informasjon både til Senja kommune og KS er en klage til EFTAs overvåkningsorgan (ESA). Klagen gjelder en offentlig anskaffelse foretatt av Lenvik kommune – nå en del av Senja kommune.

Departementet minner om forpliktelsene etter EØS-avtalen, som slår fast at det ikke skal være noen restriksjoner på etableringsadgangen for EØS-borgere i Norge, heller ikke noen restriksjoner på adgangen til å yte tjenester i Norge.

Når det stilles kvalifikasjonskrav til yrkesutøver i offentlige anskaffelser, kan også EØS-avtalens regler om yrkesgodkjenning være nyttig. I Norge følger disse reglene av yrkeskvalifikasjonsloven. Arkitekt er ikke et regulert yrke i Norge. Dette betyr at utenlandske arkitekter kan tilby sine tjenester på lik linje som norske arkitekter.

– Vitnemål eller kvalifikasjonsbevis for arkitekter fra andre EØS-land må dermed aksepteres på lik linje med vitnemål og kvalifikasjonsbevis som er utstedt i Norge, skriver NFD.

Les hele saken: Brøt EØS-avtalen – krevet norsk godkjennelse av utenlandske arkitekter (Anbud365, 15.04.21)

 
Nyhet