Skip to main content
 

A-krimsamarbeidet har verdi

28. februar 2024

– Den anonyme varsleren i «Norge bak Fasaden» gir et feilaktig bilde av jobben som gjøres for å bekjempe arbeidslivskriminalitet, skriver Ole Johan Heir, leder av styringsgruppen for det tverretatlige a-krimsamarbeidet.

TV 2-satsingen «Norge bak fasaden» har nylig gitt et innblikk i innsatsen for å ta tak i a-krim i byggebransjen. Her kaller en anonym kilde a-krimsamarbeidet et luftslott.

Heir mener uttalelsen ikke gir et riktig bilde på den viktige innsatsen som gjøres, og de resultatene samarbeidet oppnår.

Heir skriver at samarbeidet gjerne skulle ha sett flere saker ende med strengere reaksjoner. Samtidig mener han at a-krimsamarbeidet er essensielt for å kunne bekjempe kjeltringene i arbeidslivet.

– At etatene har ulik grad av ressurser til å følge opp saker som kommer fra samarbeidet, er riktig, men å kritisere hele samarbeidet blir for unyansert. Vi avdekker grove lovbrudd på etatenes regelverk og sakene følges opp både på a-krimsentrene og i etatene. Vi kartlegger risikobransjer og bygger stadig bedre kunnskap om hvor og hvordan vi skal jobbe for å både avdekke og bekjempe kriminelle aktører, skriver Heir.

Han viser blant annet til samarbeidets arbeid i varebilbransjen, der Schibsted, Posten og Bring har forpliktet seg til å ansette egne sjåfører på anstendige kontrakter, og til den første dommen for lønnstyveri, som hadde utspring i a-krimsenteret i Oslo.

Nyhet