NHO: – Prioriter lovbrytere fremfor bedrifter med orden i sysakene

(bygg.no, 30.12.16)

Arbeidstilsynet skal de neste årene bruke mindre tid på bedrifter som har bevist at de har sakene sine i orden. Det må bli normen for alle tilsyn, mener NHO. – Myndighetene gjennomfører i for liten grad risikobaserte tilsyn. Det fører til at de som driver med sosial dumping eller svart arbeid, slipper unna, sier adm.dir Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

ESA krever tilbakebetalinger fra norske skattemyndigheter

(bygg.no, 28.12.16)

ESA mener Sentralskattekontoret for utenlandssaker har brutt med prinsippene om fri bevegelse av arbeidstakere og fri adgang til å yte tjeneste i EUs indre marked, skriver Finansavisen.

Frykter trailersjåfører med falske førerkort

(NRK, 27.12.16)

– Vi har dessverre en sterk mistanke om at dette problemet er langt mer omfattende enn det vi har avdekket. Thormod Gausdal hos Statens vegvesen sier det største problemet er sjåfører fra tidligere østblokkland, men at det også er avdekket juks hos sjåfører fra Vest-Europa.

Beklager dom i Høyesterett

(Klassekampen, 29.12.16)

Får Ap-leder Jonas Gahr Støre makten etter valget neste år, vil han forsøke å hindre at globaliseringen bare tjener de rike. Samtidig beklager han en EØS-dom fra Høyesterett.

Milliardær tiltalt for menneskesmugling av au pairer

(NRK Østlandssendingen, 27.12.16)

Fire personer er tiltalt for å ha gitt myndighetene uriktige opplysninger i forbindelse med søknad om oppholdstillatelse for to au pairer. Om begge de fornærmede kvinnene står det i tiltalen at «utnyttelsen besto bl.a. i at hun ikke fikk være au pair som avtalt, men måtte arbeide lange arbeidsdager med lav lønn og både begrenset fritid og frihet.»

Krav om lærlinger fra 1. januar

(Kunnskapsdepartementet, 27.12.16)

Fra 1. januar skal det være lærlinger på alle bygg- og anleggsprosjekter og tjenester som det offentlige betaler for. Kravet gjelder tjenestekontrakter og bygge- og anleggskontrakter i bransjer med særlig behov for læreplasser.

Her finner du forskriften

Mange oppdrag - må rekruttere fra utlandet

(Romerikes blad, 26.12.16)

Elektrofirmaer har så mange oppdrag at de ikke finner nok arbeidstakere til jobbene. Foruten polske elektrikere, vil firmaene nå rekruttere fra andre nordiske land.

25 millioner til kampen mot arbeidslivskriminalitet

(Adressa.no/NTB, 24.12.16)

Samarbeidet mellom de offentlige tilsyns- og kontrollmyndighetene er styrket og gjort mer systematisk. I statsbudsjettet for neste år, setter regjeringen av 25 millioner kroner til to nye sentre i kampen mot arbeidslivskriminalitet.

Norske sjøfolk er fritt vilt

(ABC Nyheter, 23.12.16)

Sosial dumping er ikke så farlig, så lenge det foregår til sjøs. Den norske sjømann får lite sympati fra dagens regjering og støttepartiene. Vi er lite synlige i gatebildet. Vi er «out of sight, out of mind», skriver Krisztian Konszky, tillitsvalgt for Norsk Sjømannsforbund.

Færre dør på jobben, men utlendinger er overrepresentert

(FriFagbevegelse, 22.12.16)

2016 tegner til å bli et rekordlavt år når det gjelder dødsfall i arbeidslivet. Det er fortsatt slik at utenlandske arbeidere er overrepresentert på dødsstatistikken. Hvis en holder luftfartsulykkene utenfor, er fire av ti omkomne utenlandske statsborgere.

Total items found: 61