Oppvask i renholdsbransjen

(NRK, 12.07.16)

Halvparten av bedriftene som kjøper renholdstjenester vet ikke hvordan de skal unngå å kjøpe svart arbeid. Det viser en ny Fafo-rapport som har evaluert godkjenningsordningen som ble innført i 2012. Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) kaller ordningen et skritt i riktig retning, men innrømmer at myndighetene har ansvar for å informere.

Smutthullet som hvitvasker svart arbeid

(NHO Service, 13.07.16)

1 av 2 kjenner ikke til godkjenningsordningen, viser ny Fafo-rapport. - Å drive lovlig er nesten et handikapp i et renholdsmarked som først og fremst etterspør laveste pris, sier Petter Furulund i NHO Service til NRK Dagsrevyen.

Brexit bekymrer europeisk fagbevegelse

(LO-kontoret i Brussel, 14.07.16)

Europeisk fagbevegelse forbereder seg til kamp for å beskytte arbeidstakernes interesser i Storbritannia og EU. Den europeiske faglige samorganisasjonen (DEFS) uttrykker sterk bekymring for konsekvensene av Brexit for arbeidsplasser og arbeidsvilkår for britiske og europeiske arbeidstakere.

EU-domstolen: Kan kreve opphold for barnetrygd

(LO-kontoret i Brussel, 04.07.16)

EU-domstolen i Luxembourg mener at Storbritannia kan stille krav til utenlandske statsborgere. Dommerne støtter dermed britiske myndigheters krav om å ha rett til å nekte utbetaling av ytelser til arbeidssøkende EU-immigranter som har oppholdt seg i landet kortere en fem år.

Ny Fafo-rapport om renholdsbransjen

(Fafo Østforum, 12.07.16)

For snart fire år siden ble det innført en godkjenningsordning i renholdbransjen. Dette er ett av tiltakene for å bedre lønns- og arbeidsvilkårene for de ansatte. Fafo har evaluert ordningen.

Anklager PostNord for sosial dumping

(NRK Trøndelag, 14.07.16)

EL og IT-forbundet anklager selskapet PostNord for å ha brukt underbetalte finske elektrikere som bygde utdaterte installasjoner i nybygg til 170 millioner i Trondheim.

– Påstander om fryktkultur og sosial dumping er urettferdige

(NRK, 14.07.16)

Ledelsen i den indiske IT-giganten Tata avviser fryktkultur og sosial dumping. Likevel innrømmer selskapet at de er urolige for Arbeidstilsynets gransking av Vipps-arbeiderne.

Les også: Indiske IT-arbeidere i Norge lever i frykt (NRK, 28.06.16)

Nytt Fafo-notat om lovfestet minstelønn i Frankrike

(Fafo Østforum, 01.07.16)

Debatten om en europeisk minstelønn er tilbake på agendaen, blant annet som følge av finanskrisen, økt lavtlønnsproblematikk og arbeidsmobilitet i Europa. Dette notatet, skrevet av Kristin Jesnes, handler om den franske minstelønnsordningen.

Mange kvinner fra EU-land i Øst-Europa jobber innenfor renhold

(SSB, 14.07.16)

Sysselsettingen blant kvinner fra EU-landene i Øst-Europa skiller seg en del både fra de vesteuropeiske kvinnene og kvinner uten innvandrerbakgrunn, viser analyse av arbeidsmarkedsstatistikk fra 2013. Den største næringsgruppen blant de sysselsatte østeuropeiske kvinnene er rengjøringsvirksomhet, der 18 prosent er sysselsatt

Kronikk: Sosial dumping i IT-bransjen

(NRK Ytring, 08.07.2016)

Gjestearbeidere i IT-bransjen forteller om fryktkultur og ulovlige arbeidstider. Bedrifter som bryter regelverket må straffes hardere, skriver Jan Olav Andersen, leder i EL & IT Forbundet hos NRK Ytring.

Total items found: 12