Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

Nytt nummer av EU&arbetsrätt

(Fafo Østforum, 22.05.18)

EU-domstolen godkjenner Danmarks kabotasjeregler. Forslag om europeisk arbeidmarkedsbyrå skaper politisk strid. Dette er blant sakene i nyhetsbrev nr 1/2018 av det nordiske nyhetsbrevet EU&arbetsrätt som nå er tilgjengelig på nett.

Se også: Tidligere numre av nyhetsbrevet EU&arbetsrätt

Fellesforbundet: - Byggmesterforbundet står i spagaten

(bygg.no, 22.05.18)

– Byggmesterforbundet misforstår og står litt i spagaten. De er selv avhengige av en organisert byggenæring med tariffavtaler og regulerte forhold, men vil i for liten grad bidra til det selv. Det sier nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet som et tilsvar til daglig leder Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundets gjestekommentar på bygg.no.

Les Andersens innlegg: Lovforslag om innleie kan true bedrifter med ansatte (bygg.no, 18.05.18)

SV ønsker veto-debatt om EUs veipakke nå

(FriFagbevegelse, 22.05.18)

Ingenting er bedre enn om EUs forslag om å liberalisere godstransporten faller. Men gjør den ikke det, må vi reservere oss mot å innføre forslaget i Norge, mener SV-leder Audun Lysbakken. Forslaget legger blant annet opp til at utenlandske transportører kan gjennomføre ubegrenset med transportoppdrag internt i andre land i en fem-dagersperiode. I tillegg vil kravet til kabotasje-oppdrag bli svært mye lavere.

Ny digital tjeneste skal gi bedre oversikt over underleverandører

(MyNewsdesk / Infobric, 22.05.18)

Den nye digitale tjenesten UE-kjede gir entreprenører oversikt over alle operative underentreprenører på byggeplassen og skal gjøre det enkelt å få ut gjeldende seriøsitetskrav. Tjenesten vil bli tatt i bruk ved fremtidige NCC-prosjekter i Norge, ifølge en pressemelding fra tjenestens produsent, Infobric.

Rekordmange østeuropeiske arbeidsinnvandrere i Danmark

(avisen.dk, 19.05.18)

De siste årene har det vært flere østarbeidere på jobb i Danmark, enn det er innbyggere i Aalborg. Flere og flere velger å bli i Danmark på tross av at en rekke østeuropeiske land oppfordrer arbeidstakerne til å reise hjem igjen.

Innlegg: Au-pairen står på pinne for vertsfamilien opp til 60 timer i uken

(Tønsberg blad, 19.05.18)

Au-pair ordningen burde vært erstattet med en mulighet for arbeidsvisum i 2 år, der lønn og arbeidsforhold er regulert slik det er for resten av det norske arbeidslivet, skriver Ole M. Bjerke.

Bulgarske lastebilsjåfører protesterer mot å få norsk lønn når de kjører i Norge

(Abc nyheter, 18.05.18)

Hundrevis av bulgarske lastebilsjåfører blokkerte 17. mai veier i protest mot EU-regler som skjerper krav til lønn og arbeidsforhold. 14. mai møtte Ketil Solvik-Olsen i en allianse som går stikk imot dem.

Kommentar: Lovforslag om innleie kan true bedrifter med ansatte

(bygg.no, 18.05.18)

Jeg registrerer at uttrykket "den så jeg ikke komme" stadig oftere brukes i ulike sammenhenger. Det passer særdeles godt etter en vurdering av regjeringens forslag til endringer av Arbeidsmiljøloven lagt frem i begynnelsen av april, skriver daglig leder Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet i en gjestekommentar på bygg.no.

Se også: Ekspertutvalg skal vurdere seriøsitetstiltak i byggenæringen (bygg.no, 17.05.18)

Ekspertutvalg skal vurdere seriøsitetstiltak i byggenæringen

(bygg.no, 17.05.18)

Regjeringen ønsker seg effektive verktøy for å bekjempe arbeidslivskriminalitet, og har derfor satt ned et ekspertutvalg som skal hjelpe dem med å finne de riktige virkemidlene. Flere topper fra bygg og anlegg er i utvalget, som skal vurdere virkemidler for å sikre god kvalitet og seriøsitet i byggenæringen.

Revidert nasjonalbudsjett kritiseres for manglende satsing mot a-krim

(Fafo Østforum, 16.05.18)

Både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene kritiserer regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for manglende styrking av innsatsen motarbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Fafo Østforum har samlet et knippe av reaksjonene på regjeringens budsjettforslag.

I dag tas Kreiss-avsløringene opp på Stortinget

(Lastebil.no, 16.05.18)

Senterpartiet har fått øynene opp for den pågående saken mot Kreiss og i dag konfronteres samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen med funnene frembragt av Norges Lastebileier-Forbund under Stortingets spørretime.

– Frp dolker sjøfolk i ryggen

(Dagsavisen, 16.05.18)

«Frp er sjøfolkenes parti», har Frp-topp Morten Ørsal Johansen gjentatt flere ganger. Nå vil partiet likevel ikke støtte forslaget om å utsette utflagging av Kiel-ferjene.