Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

Leder: Prisverdig initiativ fra NHO

(Nationen, 19.01.18)

Arbeidslivskriminalitet koster Norge 28 milliarder kroner hvert eneste år. NHOs initiativ for å bekjempe kriminaliteten er prisverdig, skriver Nationen på lederplass.

Produktivitetsfall i bygg og anlegg

(Statistisk sentralbyrå, 19.01.18)

Produktiviteten i bygge- og anleggsvirksomhet har falt med 10 prosent siden år 2000. I den samme perioden har produktiviteten i privat sektor i fastlands-Norge økt med 30 prosent. Produktivitetsnedgangen i bygg- og anlegg kan blant annet skyldes at den økende arbeidsinnvandringen gitt god tilgang på arbeidskraft med relativt lavt lønnsnivå, men også lavere produktivitet på grunn av språkproblemer og begrenset kunnskap om norske byggemetoder.

Mangler i tiltaksplan fra NHO

(LO, 19.01.18)

Arbeidslivskriminalitet er et stort problem, mener NHO, men foreslår en tiltakspakke med mangler. - Det er positivt at NHO erkjenner at arbeidslivskriminalitet nå er blitt en av våre største nasjonale utfordringer. LO er også glad for å se at NHO understreker næringslivets eget ansvar for å gjøre noe med dette, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Innlegg: Samferdselsminister på glatt føre

(Gudbrandsdølen Dagningen, 19.01.18)

Hvert år skjer det samme når snøen kommer: Utenlandske vogntog blir stående fast eller kjører av vegen og skaper store trafikkproblemer. Mange av sjåførene mangler kunnskap og erfaring om tungtransport på vinterføre. Sjåførene er i tillegg ofte underbetalte. Arbeiderpartiet mener trafikkfarlige vogntog må stoppes og gis kjøreforbud, skriver Sverre Myrli (Ap), i Stortingets transport- og kommunikasjonskomite.

EU-kommisjonen tror krabbekrigen vil trekke ut

(Nationen, 18.01.18)

Konflikten mellom EU og Norge om fangst av snøkrabbe utenfor Svalbard vil neppe la seg løse med det første, advarer EUs fiskerisjef Karmenu Vella. Torsdag møtte Vella til oppvask i plenum i EU-parlamentet i Strasbourg. Der fikk den maltesiske kommissæren krass kritikk for håndteringen av feiden med Norge. Flere av de folkevalgte ba Vella om å bli hardere i klypa.

NHO-sjefen: – Dette er det kanskje største ranet fra fellesskapets penger

(NRK, 18.01.17)

Forferdelige summer og kanskje det største ranet fra fellesskapet. Slik karakteriserer NHO-sjef Kristin Skogen Lund de rundt 28 milliarder kronene arbeidslivskriminalitet koster Norge hvert eneste år.

Se også: 6 tiltak mot arbeidslivskriminalitet (NHO Service og handel, 18.01.18)

Her bor sjåførene i ukevis

(Lastebil.no, 18.01.18)

På Fugleåsen døgnhvileplass står et hundretalls utenlandske vogntog hver eneste helg. Dokumentasjon fremskaffet av NLF viser at flertallet av disse står parkert fra fredag til søndag med sjåfører i bilene. - Dette er ikke bare potensielt ulovlig. Det er også nok et signal som tyder på at det foregår sosial dumping på våre veier, sier NLF-direktør Geir A. Mo.

Norge vil ikke dele «milliard-drømmen» med EU. Nå kommer advarsler om rettssak

(Dagbladet, 18.01.18)

Konflikten med EU om snøkrabbe vil havne i domstolen i Haag hvis ikke Norge kommer tilbake til forhandlingsbordet, advarer EU-parlamentariker Jaroslaw Walesa. Bakteppet for konflikten er at Norge nekter fartøyer fra EU å fange snøkrabbe i fiskevernsonen utenfor Svalbard.

– Snart vil alle arbeiderne på byggeplassene være innleid

(FriFagbevegelse/Dagsavisen, 18.01.18)

SV og Rødt foreslår et permanent forbud mot innleie i byggebransjen. Ap vil gjøre det midlertidig, men er villig til å strekke seg. Også Sp vil ha tiltak. Særlig innen byggebransjen er situasjonen prekær, påpeker Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Han viser til at nesten åtte av ti nye jobber på byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene, ifølge tall Frifagbevegelse har hentet inn fra Nav.

Udlændinge holder dansk landbrug kørende

(Ugebrevet A4, 17.01.18)

Blandt ansatte i landbruget er hver tredje nu udlænding, viser ny rapport. Især østeuropæerne befolker de danske gårde, som ifølge eksperter er blevet meget afhængige af dem. De mange udlændinge giver problemer med social dumping og gør det sværere at tiltrække danskere til landbruget, mener 3F. Arbejdsgiverne og Venstre ser helt anderledes på det

Skandinaviske SAS-flygere danner felles fagforening

(E24/NTB, 17.01.18)

De fire fagforeningene som i dag organiserer SAS' skandinaviske flygere, etablerer ny felles fagforening for å styrke flygernes posisjon overfor selskapet. Den nye foreningen får navnet SAS Pilot Group. Ønsket om en felles skandinavisk fagforening dukket opp etter at SAS etablerte sitt irske datterselskap.

Regjeringen trapper opp kampen mot arbeidslivskriminalitet

(Bygg.no, 17.01.18)

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) varsler nye og strengere krav til offentlige virksomheter, for å jage bort flere kriminelle fra byggeplassene.