Konkurrerer om arbeidstakere som Sebastian – toppøkonom tror de må tilby aksjer

20. august 2022

Norske bedrifter skriker etter arbeidskraft, i tillegg er det problemer med fraflytting i distriktene. Økonom mener de må tenke helt nytt.

Sebastian Bjørkmo (17) har ikke helt funnet ut hvilken vei han skal gå i yrkeslivet enda. Etter sommerjobb på fiskeslakteri er han i hvert fall trygg på at den karrieren kan strykes fra lista.

Han synes arbeidet er for repeterende og fysisk belastende. Det internasjonale arbeidsmiljøet på jobben hans er et symptom på at bedriften sliter med å tiltrekke seg folk.

Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik, mener bedriftene nå må tørre å tenke kreativt.
– Det kan være å gi arbeiderne større mulighet for å få aksjer, altså medeierskap i bedriften. Da får man et helt annet forhold til jobben, og man tenker mer langsiktig, tror hun.

På Husøy er mange av arbeiderne på fiskemottaket fra andre europeiske land. Arbeidskraft er arbeidskraft, sier toppøkonomen, men det gjør også bedrifter sårbare.

– Når kronekursen er så svak som nå, er det ikke like attraktivt for arbeidsinnvandrere å komme til Norge.

Hvis man ikke tar grep for å styrke krona, vil dette sannsynligvis bli et vedvarende problem, tror hun.

– Alle land trenger arbeidere for tida, så da må vi prøve å gjøre det attraktivt å være her, og samtidig utdanne de ressursene vi trenger sjøl.

Les hele saken: Konkurrerer om arbeidstakere som Sebastian – toppøkonom tror de må tilby aksjer (NRK Troms og Finnmark, 20.08.22)

 
Nyhet

Mer om tema