Skip to main content
 

FHI-rapport: Koronapandemien har i Norge rammet utenlandsfødte hardere enn den øvrige befolkningen

10. februar 2021

De største innvandrergruppene i Norge, som personer fra Polen og Somalia, er overrepresentert både når det gjelder smitte og sykehusinnleggelser. Nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at overrepresentasjonen gjelder over hele landet, og FHI sier de nye tallene om forskjellene i smitte i «liten grad» kan forklares med bosted og yrke.

Overrepresentasjon i smitte har av flere politikere, forskere og andre blitt forklart med at innvandrere ofte jobber i serviceyrker hvor det er mye kontakt med andre mennesker. Det har også vært forklart med trangboddhet, spesielt på Oslo Øst.

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim mener tallene fra FHI viser at forklaringene med trangboddhet og yrke ikke lenger holder, og at det må stilles strengere krav. Han mener den skyhøye forskjellen i smitte skyldes at den enkelte innvandrere ikke følger reglene, og han vil derfor at skal stilles strengere krav.

Leder ved pandemisenteret ved Universitetet i Bergen, Esperanza Diaz, mener det er langt fra enkelt å forklare det, selv om det er fristende å finne én grunn. Informasjon når ikke frem på grunn av språk. Innvandrere har oftere jobber som er mest eksponert for sykdom, for eksempel i helse- og omsorg. Noen er også prisgitt andres håndtering av reglene. For eksempel arbeidsinnvandrere som bor i brakker hos arbeidsgiver. 

Les hele saken: Reagerer på nye tall fra FHI: Denne innvandrergruppen blir 17 ganger oftere innlagt med korona (Nettavisen, 10.02.21)

Les rapporten:  Covid-19 etter fødeland: Personer testet, bekreftet smittet og relaterte innleggelser og dødsfall (Folkehelseinstituttet, 2020)

Relaterte temaer

 
Nyhet