Skip to main content
 

Synspunkt: – Brexit med høy pris for brems av EU-innvandring

06. januar 2021

– Selv snart fem år etter folkeavstemningen, vil trolig Brexit-dramaet utspille seg i lang tid framover, enten det blir kalt «deal» eller «no deal». Både spørsmålet om innvandring og spørsmålet om Nord-Irlands grense er allerede i hovedsak avklart. Britene kan styre innvandringen fra EU mer, men må til gjengjeld akseptere mer økonomisk grense både mot Irland og Nord-Irland, skriver LO-rådgiver Stein Reegård.

Samme dag som innlegget sto på trykk ble det «deal» om brexit. Fire dager senere har Reegård et innlegg med analyse av avtalen.

Utdrag fra innlegget 24.12.20:

–  I Storbritannia var ønsket om mer kontrollert innvandring et viktig motiv for brexit. Fra årsskiftet blir det slutt på åpen EU-innvandring. Det blir i stedet et reguleringsregime av «gammel årgang». Det blir ikke lenger fri bevegelse for EU-borgere (utenom irer). Det blir krav til arbeidstillatelse for jobb i Storbritannia og ellers bare gjennom familiegjenforening eller andre «spesielle» begrunnelser.

–  Kaos er på gang. Mange investeringer er nok skrinlagt. En sentral langsiktige spenning er knyttet til hvor mye svekkelsen av valutaen vil dempe kriseutslagene ved å gjøre britiske varer billigere utad.

–  Det mest synlige utslaget av brexit kommer til å domineres av grensekaos knyttet til eksport og import, skreiver Reegård.

Les hele innlegget: – Brexit med høy pris for brems av EU-innvandring (Dagens Perspektiv, 24.12.20)

Vil brexit gi et mini USA?

–  Så skulle det altså bli noe som kalles «deal» om brexit. Og for Norge betyr nok det etter hvert avtale om omtrent samme løsning som den EU får, skriver Stein Reegård, fire dager etter at forhandlingene mellom EU og Storbritannia var sluttført.

–  Brexit-løsningen illustrerer til fulle at man «må gi og ta» i den internasjonaliserte økonomien. Jeg omtalte de to mest profilerte «valgløftene» i min «Synspunkt -artikkel i Dagens perspektiv julaften før løsningen kom. Britene «vant» retten til å regulere EU-innvandringen, men tapte garantien mot en mer «delt» irsk øy.

–  Bedre kontroll med eget arbeidsmarked gir bedre kontroll inn i Storbritannia, men økte problemer for britiske aktører som skal reise ut på jobb. For varer og tjenester, blir det tilsvarende. Man får bedre kontroll på det som skal inn, større problemer for salg på eksportmarkedene, skriver Reegård.

Les hele innlegget: Vil brexit gi et mini USA? (Dagens Perspektiv, 28.12.20)

 
Nyhet