Skip to main content
 

Leder: – Uholdbar underbetaling av utlendinger i landbruket

04. mars 2021

– Fire av ti utenlandske arbeidere jobber for under minstelønn i landbruket, skriver Nationen. Det er ulovlig og svært uheldig. Koronaen har vist at Norge er helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Vi forventer derfor at arbeidsgivere, også i landbruket, i alle fall betaler minstelønna for mange sesongarbeidere. Minstelønna i landbruket er på rundt 140 kroner timen.

Utdrag fra lederen:

– Ifølge Bondelaget i Trøndelag er alle organiserte produsenter forpliktet til å ta et arbeidsgiverkurs. Her får de blant annet opplæring i regler for smittevern, lønns- og arbeidsvilkår. Det er derfor ikke noen unnskyldning for ikke å følge kravet til minstelønn. Dumpingen av lønn til utenlandske arbeidere gjør det også vanskeligere for norske arbeidere å konkurrere om jobbene i landbruket.

– Med en minstelønn vil de fleste arbeidsledige tjene mer på å gå hjemme. For å øke tilgangen på innenlandsk arbeidskraft, foreslår regjeringen en midlertidig ordning. Den går ut på at dagpengemottakere som tar seg jobb som sesongarbeider, kan få utbetalt halvparten av dagpengene i tillegg til lønna. Dette kan være et bidrag for å løse krisen i år. For framtiden bør også utenlandske sesongarbeidere få skikkelig lønn for arbeidet.

Les hele lederen: Uholdbar underbetaling av utlendinger i landbruket (Adresseavisen, 04.03.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet