Skip to main content
 

Kommentar: – Menneskehandel og tvangsarbeid i et omfang og med en råskap som sjelden blir avslørt i Norge

10. september 2021

– I dag falt dommen i Lime-saken. Rettsprosessen i Lime-saken gjør det enda mer aktuelt å kriminalisere utnytting i arbeidslivet, skriver Torgny Hasås.

Utdrag fra kommentaren:

De dømte har holdt pakistanske menn som slaver i butikkene sine. Hovedmannen ble dømt til åtte års fengsel, og inndragning av 26 millioner kroner, samt å betale erstatning og lønn til ti menn som arbeidet i butikken hans. Han ble dømt for menneskehandel og tvangsarbeid i fem tilfeller, men ble frikjent i fem andre tilfeller.

Hvis det ikke er mulig å bevise at arbeiderne har vært utsatt for tvang, må en ta ut tiltale etter arbeidsmiljøloven.

Statsadvokat Geir Evanger mener at det mangler et nivå mellom menneskehandel og brudd på arbeidsmiljøloven. Det kan man innføre ved å gjøre det straffbart å utnytte mennesker i et arbeidsforhold.

En straffebestemmelse, som den Evanger foreslår, hvor det blir straffbart å utnytte personer i et arbeidsforhold, vil kunne straffe de som tjener på å la sine ansatte jobbe og leve under umenneskelige forhold. Det kan bli et viktig verktøy i kampen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping, og en betydelig avlasting av rettsapparatet.

Les hele kommentaren: «Menneskehandel og tvangsarbeid i et omfang og med en råskap som sjelden blir avslørt i Norge» (FriFagbevegelse, 10.09.21)

 

 
Nyhet