Hvor mange pendler til Norge for å arbeide?

SSB, 12.02.21

I overkant av 79 000 lønnstakere var ikke-bosatte, men jobbet i Norge i 4. kvartal 2020. Det er 16 000 færre enn samme kvartal året før. Statistikken viser ikke hvor ofte de pendler til Norge. De fleste pendlerne kommer fra Norden og EU-land i Øst-Europa, og flest jobber i bygg og anlegg.

Fellesforbundet mener: – Inntektssikring for de som rammes av stengte grenser

Fellesforbundet, 22.02.21

Arbeidstakere som skatter til og arbeider i Norge og som helt ufrivillig har havnet i en situasjon hvor de blir utestengt fra jobb, skal ikke miste inntekten, mener Fellesforbundet.

Åpner for nye kabotasjeregler

NHO Transport, 26.02.21

Samferdselsminister Knut Arild Hareide skriver at Samferdselsdepartementet vurderer å tolke kabotasjereglene for turbuss på samme måte som danskene. Dette fremgår i et skriftlig svar på spørsmål fra Stortingsrepresentant Øystein Langholm Hansen fra Arbeiderpartiet.

NHO mener sommerstengte grenser vil være dramatisk for næringslivet

NRK, 26.02.21

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) advarer om at Norge kan være stengt for arbeidsinnvandring til over sommeren. Det kan få alvorlige følger for næringslivet, mener NHO. Norsk Industri mener debatten nå vil stå om hvorvidt man skal lette på tiltakene i serveringsbransjen eller for bransjer som er avhengige av arbeidsinnvandrere.

Bønder frykter redusert matproduksjon i Norge – mangler folk

ABC Nyheter / NTB, 27.02.21

Med de strenge innreisereglene regjeringen innførte 29. januar, er det usikkert om produsenter av grønnsaker, frukt og bær – såkalte grøntprodusenter – vil få på plass tilstrekkelig arbeidskraft i tide. I en undersøkelse gjennomført av Norges Bondelag svarer én av fire norske bønder at de planlegger redusert produksjon i år på grunn av mangel på arbeidskraft.

Rødt mener regjeringa har åpna for sosial dumping i norske farvann: – Det er en parodi

NRK Troms og Finnmark, 27.02.21

Rødt fremmer forslag i Stortinget får å endre NIS-regelverket etter hurtigruten avsløring. Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ha ei endring i loven som har sørga for at Hurtigruten kan seile langs norskekysten med lavtlønna utenlandsk mannskap. Men Nærings- og fiskeridepartementet mener det ikke er nødvendig.

Kjennelse til uka: Høyesterett strever med Norges selvstyre under EUs paraply

ABCNyheter, 28.02.21

Mandag 1. mars er en spennende dag for diskusjonen om norsk suverenitet i EØS-avtalen. Da avsier Høyesterett sin Acer-dom. Og bakom venter jernbanepakka, skriver politisk kommentator Thomas Vermes.

Kommentar: – Ny rettesnor for arbeidsinnvandring

Utrop, 28.02.21

Strammere statsinntekter og færre som jobber i de neste tiårene, er faktorer som bør mane frem nye løsninger om arbeidsinnvandring. – For å bevare økonomien må staten lykkes i rekruttering av arbeidsinnvandring, mener Claudio Castello.

LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon

FriFagbevegelse, 28.02.21

Fra i morgen vil dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge under et strengt test- og kontrollregime, opplyser regjeringen. En lenge planlagt fanemarkering på den gamle brua på Svinesund i morgen ettermiddag vil likevel gå som planlagt.

Polske Ryszard har jobba i Norge i 13 år, men står utan inntekt når grensa er stengd

FriFagbevegelse, 26.02.21

Ryszard Jankowski (44) har jobba i Norge sidan 2008. Då regjeringa korona-stengde grensene natt til 29. januar, stod han plutseleg utan inntekt i jobben som målar og sandblåsar i ISO-bedrifta Solidenergy AS. Blodig urettferdig at arbeidspendlarar blir ståande utan inntekt, meiner Fellesforbundet, og ber regjeringa ta ansvar.

Total items found: 152