Færre svenske sykepleiere søker seg til Norge, og utflyttingen tiltar

(E24 / NTB, 25.12.17)

Antall svenske sykepleiere som søker seg til Norge har sunket med nærmere 90 prosent på sju år. Det svenske sykepleierforbundet mener det er fordi interessen blant nyutdannede sykepleiere har minsket. - Jeg ser det som et resultat av lønnsutviklingen. Du kan nå få en startlønn som nesten matcher den i Norge, sier Viviana Lundberg, talsperson for forbundet.

Meninger: Behov for en mer rettferdig konkurranse om godstransport på veg

(Fjordabladet, 28.12.17)

Regjeringen er positiv til konkurranse, blant annet fordi det kan bidra til bedre tilbud og innovasjon. Vi opplever at i dag at konkurransen mellom norske og andre europeiske veitransportører om oppdrag ikke er rettferdig. Uten lastebilen stopper Norge. Så enkelt er det. Gjennom vår deltakelse i «Road Alliance» prøver Norge å påvirke den videre behandlingen av EU-kommisjonens veipakke, skriver samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP).

Agenda-leder Gerhardsen: – LO har sovet i timen

(VG, 30.12.17)

Andelen fagorganiserte i Norge faller.  – LO har sovet i timen i arbeidet med å rekruttere nye yrkesgrupper i mer spesialiserte grupper, mener Marte Gerhardsen, leder av tenketanken Agenda. Hun påpeker også en annen hovedårsak:  – Der hvor LO tradisjonelt har stått sterkt, i industrien, forsvinner arbeidsplassene. Både som følge av at de store industribedriftenes tid er over og fordi vi har opplevd en vekst i innleie av utenlandsk arbeidskraft.

Akrim: Politiet har ikke prioritert menneskehandel

(NRK Troms, 27.12.17)

Antall menneskehandel-saker er økende i hele landet, men ikke i nord. Nå erkjenner politiet at de ikke har prioritert de sakene. Det skriver iTromsø. Til avisa forteller politiinspektør Yngve Myrvoll at politiet i Troms ikke har nok kunnskap til å kunne etterforske og forstå fenomenet menneskehandel og sosial dumping.

Leder: Folket vil ha EØS

(Dagens Perspektiv, 28.12.17)

På den siste LO-kongressen, måtte Jonas Gahr Støre nærmest garantere at Norge maksimalt skulle utnytte handlingsrommet som EØS–avtalen gir i kampen mot sosial dumping og tap av opparbeidede rettigheter for arbeidstakere. En spørreundersøkelse gjennomført av Opinion for ANB, viser at kun 10 prosent av Aps velgere vil skrote avtalen. Høyre vil beholde EØS–avtalen. Frp er for EØS, men ønsker å reforhandle deler av avtalen. Det er knyttet til arbeidsinnvandring og trygdeeksport.

Minstelønn i hotell og restaurant fra 1. januar

(NHO, 28.12.17)

Fra 1. januar er det innføring av generell minstelønn for alle som jobber innenfor overnatting, servering og catering, også uorganiserte. En slik minstelønn innebærer også at bestillere av slike tjenester – mange NHO-medlemmer – vil måtte "påse" at arbeidstakerne i de nevnte bransjer arbeider på allmenngjorte satser.

Fagforeningene under sterkt press

(Finansforbundet, 22.12.17)

Globalisering og EU-tilpasning utfordrer den norske modellen, mener forsker Ann Cecilie Bergene ved AFI. - Det har vært flere dommer som gjør det vanskelig å kreve allmenngjøring av vilkår og snakke om sosial dumping. Eksempelvis kan utenlandske selskaper henvise til kollektivavtaler i hjemlandet når de konkurrerer i Norge. Dette setter press, sier Bergene, som gjerne skulle sett et større europeisk fokus fra fagforeningene.

Rumenske Ana (31) tvang sin norske ektemann til å organisere seg

(FriFagbevegelse, 22.12.17)

Ana Myrlund kom til Norge og ble overarbeidet au pair. Så lærte hun alt om fagforeninger. Nå er hun kandidat til ledervervet for Fagforbundet i Sørreisa.

15. februar: NHOs HMS-dag

(NHO, 22.12.17)

Risikoforståelse er overskriften for NHOs HMS-dag. Og arbeidslivskriminalitet er et av temaene for årets arrangement. Arrangementet holdes på Majorstua i Oslo, torsdag 15. februar kl. 8.30-15.20. Program og påmeldingsinformasjon finnes på NHOs nettsider.

Transportministeren lover at gøre noget ved social dumping

(Ugebrevet A4, 19.12.17)

Forrige år fik 74.334 chauffører fra Filippinerne, Usbekistan, Kasakhstan og andre lande uden for EU tilladelse til at køre lastbil i EU-landene - herunder Danmark. Det vil transportminister Ole Birk Olesen (Liberal Alliance) nu have sat en stopper for. Der skal gribes ind over for, at vognmænd lister underbetalt arbejdskraft ind ad bagdøren, siger transportordfører Rasmus Prehn (Socialdemokratiet).

Total items found: 91