Informasjon i sanntid stopper useriøse aktører på byggeplassene

(FriFagbevegelse, 30.08.19)

Datasystemet HMSREG skal motvirke arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Når kontrollører fra Oslo kommune kommer på kontroll, har de full oversikt over hvem som skal være til stede, og om firmaet de jobber har betalt moms.

Hva er Oslomodellen, Skiensmodellen, Telemarksmodellen og Seriøsitetsbestemmelsene?

(FriFagbevegelse, 29.08.19)

Offentlig sektor kjøper inn varer, tjenester og bygg og anleggsarbeid for rundt 520 milliarder kroner årlig. Halve Norge har strammet inn kravene for innkjøp av kommunale tjenester for å hindre sosial dumping og svart arbeid.

Mener installasjonsleder krevde 10 prosent under bordet for å gi håndverkeren oppdrag

(Teknisk Ukeblad, 30.08.19)

Mandag må to rumenske statsborgere i 30-årene møte i Oslo tingrett tiltalt for grov korrupsjon. Begge jobbet i byggebransjen i Oslo. Den ene var installasjonsleder i et firma som spesialiserte seg på å pusse opp bad. Han skal ha krevd nær 560.000 kroner fra en underleverandør for at denne skulle få oppdrag.

Kronikk: – En modell for framtida

(Agenda, 29.08.19)

– Oslo kommunes suksess viser at det er mulig å styre et forfeilet arbeidsmarked tilbake på rett spor. Når arbeidslivet ikke virker, må politikken gripe inn. Som vi i Agenda viser i et helt nytt notat, bør Oslo-modellen innføres for hele landet, som et første skritt på veien til et seriøst, produktivt arbeidsliv i alle bransjer i Norge, skriver leder i Agenda, Trygve Svensson.

Debatt: Slutt med forskjellsbehandlingen

(Lofotposten, 29.08.19)

– Asylsøkere som bor i Vestvågøy får ikke jobbe før de kan norsk. Samtidig oversvømmes regionen med sesongarbeidere som heller ikke snakker norsk. Hvorfor behandles folk forskjellig, undrer Sverre Kleivkås i Venstre.

Halve kommuneNorge har tatt grep mot sosial dumping. Det startet med Skiensmodellen

(FriFagbevegelse, 29.08.19)

Nærmere 170 kommuner har innført strengere krav enn de nasjonalt pålagte i sine innkjøpskontrakter. Oslo kommune har landets strengeste regelverk, men Skien var først ute.

Grensearbeidere – studiestøtte og familieytelser

(Stortingets EU/EØS-nytt, 28.08.19)

EU-dom om studiestøtte til barn av grensearbeidere, og advarsel til Østerrike etter at landet innførte lov om indeksering av familieytelser. Det er to av sakene fra Hva har skjedd i sommer? i Stortingets EU/EØS-nyhetsbrev.

Transportkjøper må ansvarliggjøres

(Yrkestrafikkforbundet, 25.08.19)

Yrkestrafikkforbundet (YTF) har i to dager delt ut spørreskjema om arbeidsvilkår til godssjåfører som krysser grensen inn til Norge. I den forbindelse tok Erlend Wiborg (FrP) og Sverre Myrli (Ap) turen for å diskutere tiltak for transportbransjen med forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet Jim Klungnes. NRK dekket saken - lenke til innslaget finner du på nettsidene til YTF

Spikrer leverandørkravene på alle byggeplasser

(Byggmesteren, 26.08.19)

En plakat som forklarer seriøsitetsbestemmelsene i Oslomodellen på flere språk skal innen kort tid finnes ved inngangen til alle byggeplasser i kommunens regi. – Det er viktig å informere om Oslomodellen og få byggearbeiderne til å kontrollere at modellen faktisk virker, sier finansbyråd Robert Steen (Ap) i Oslo kommune.

De bør flere uker på fire kvadratmeter. Møt suppekokerne på norske veier

(E24, 24.08.19)

De kan bo både uker og måneder i bilen, jobber 15 timer om dagen og tilbereder middagen mellom eksos og veistøv. Dette er hverdagen til mange av de utenlandske lastebilsjåførene i Norge. 

Total items found: 56