Norse-saken: 45 polske NNN-medlemmer får 19,5 millioner i erstatning

(LO, 05.07.19)

Norse Production gikk konkurs i 2018. Ingen av de som var organisert i NNN fikk tilbud i jobbe da nye selskap ble startet. Bergen tingrett har nå enstemmig slått fast at 45 polske NNN medlemmene ble ulovlig diskriminert fordi de var medlemmer av NNN.

Nå har de fått til sammen drøyt 19,5 millioner kroner i oppreisning og erstatning for økonomisk tap.

Les hele saken Full seier i Norse-saken (LO, 05.07.19)

Hurtigruten får gjennomføre to seglingar som bryt reglar for lønns- og arbeidsvilkår

(FriFagbevegelse, 19.07.19)

Hurtigruten får gjennomføre to omstridde seglingar til og frå Svalbard i norsk farvatn i sommar. Skipa skal ikkje legge til kai i utanlandske hamner, men får likevel bruke internasjonale lønns- og arbeidsvilkår på delar av turen. Sjøfartsdirektoratet har tidlegare fastslått at ei liknande segling i fjor braut med regelverket.

Betaler unge polakker for at de skal bli i landet

(NRK, 31.07.19)

Myndighetene i Polen hevder at det skal bli lukrativt som aldri før å være ung polakk. To millioner unge arbeidere skal slippe å betale skatt fra 1. august. Dette gjøres for å lokke unge mennesker til å satse på en framtid i eget land. Da statsministeren holdt en appell i parlamentet, sa han at 1,7 millioner polske statsborgere har reist fra hjemlandet de siste 15 årene. – Det er som om alle innbyggerne i Warszawa skulle dra. Det er et gigantisk tap, sa Morawiecki.

– Folk kjører i Norge med lønn på 30 kroner timen

(NRK Finnmark, 19.07.19)

Det er omfattende sosial dumping på veiene, sier tidligere ledere i Norsk Transportarbeiderforbund. Ifølge Norges Lastebileier-Forbund mangler norske bedrifter nesten 1000 sjåfører i dag, og den administrerende direktøren sier det utdannes både for få sjåfører og lærere. Tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Lars Morten Johnsen, mener sosial dumping er den største årsaken til manglende rekruttering.

Innvandrarar bør få lågare lønn, meiner forskarar

(Fri Fagbevegelse, 18.07.19)

I ein rapport bestilt av Nordisk ministerråd, foreslår forskarar lønn lågare enn minstelønn for å få innvandrarar ut i arbeid. LO og NHO avviser forslaget. Bak forslaget om lågare lønn, står dei svenske forskarane Simon Ek og Per Skedinger ved ved Institutet för näringslivsforskning.

Debatt: Jakten på den billige arbeidskraften vil ingen ende ta

(Bergens Tidende, 14.07.19)

I racet mot den økonomiske bunnen bør vi organisere oss og stå sammen. EU åpner også opp for at land som ikke klarer å skaffe billigere arbeidskraft enn sin egen, kan importere arbeidskraft utenfor EU, som for eksempel Filippinene, og som nevnt over – Ukraina. Jakten på den billige arbeidskraften ser ut til å ville ingen ende ta, skriver tømrer Einar Salbu i dette innlegget.

Caritas: Arbeidsinnvandrere blir grovt utnyttet

(Dagsavisen, 11.07.19)

Arbeidsinnvandrere møter et lovløst arbeidsliv i Norge, hvor selv ikke det å få lønn er selvsagt, opplyser Caritas Norge. I fjor mottok ressurssentrene om lag 30.000 henvendelser. 80 prosent av dem var fra EØS-borgere med rett til å jobbe i Norge.

Enorm vekst i antall utenlandske turbusser

(NHO Transport, 06.07.19)

NHO Transport sin telleaksjon av utenlandske turbusser har i år generert enorm aktivitet. Dermed styrkes dokumentasjonen av omfanget kabotasje som foregår i turbussbransjen. NHO Transport vil til høsten oppsumere telleaksjonen og fremskaffe rettvisende tall på både omfanget og antallet busser som oppholder seg i Norge mer eller mindre permanent.

Svart arbeid til lav lønn førte til fengselsstraff

(Gjengangeren, 07.07.19)

En 53-årig bedriftseier er dømt til 110 dagers fengsel for å ha hatt sju østeuropeere til svart arbeid i firmaet sitt. Han får også inndratt over 145.000 kroner for det han lurte Staten og snøt arbeidstakerne for.

Sesongarbeidere bodde i containere og jobbet uten arbeidstillatelse

(Nationen, 04.07.19)

Fem ukrainske sesongarbeidere skal ha fått under minstelønn og bodde under kummerlige forhold. Nå er bonden politianmeldt. Det var under en aksjon mot regelbrudd mot sesongarbeidere i landbruket at politiet i Agder oppdaget de fem ukrainske arbeiderne. Aksjonen var rettet mot grønnsaks- og bærbønder.

Total items found: 11