Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Kommentar om EU-minstelønn og EØS-motstand i Fellesforbundet

(Nationen, 04.10.19)

– Fellesforbundet tar stilling til EØS neste uke. Vil Ap-ledelsen svinge partipisken, eller lytte til de som kjenner sosial dumping på kroppen? spør Eva Nordberg i denne kommentaren.

LO-rapport med sjokkmelding om arbeidsinnvandring

(FriFagbevegelse, 03.10.19)

En fersk LO-rapport viser at innleie øker kraftig. Nye jobber går stort sett til arbeidsinnvandrere. Nå krever en samlet opposisjon innleie-registrering. Det er Bjørnar Moxnes (Rødt) som legger fram forslaget på vegne av Ap, SV, MDG og hans eget parti, Rødt.

LO-notat: Kraftig økning i bruken av innleie

(LO, 03.10.19)

I 2018 har bruken av innleid arbeidskraft i industrien tatt seg kraftig opp. – Det rekrutteres nå mer av arbeidskraft blant folk som ikke bor i Norge. Vi ser en sterk økning av kortidsbosatte utlending, sier Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO.

– Bring har ingenting i Polen å gjøre

(MTlogistikk.no, 03.10.19)

– Hundre prosent statseide Posten har ingenting i Polen og Slovakia å gjøre. I stedet må de gå foran og kjempe for bedre sjåførlønninger i transportbransjen. Arbeiderpartiets transportpolitiske talsmann, Sverre Myrli, refser Posten/Bring for å undergrave transportbransjen og norske lønns- og arbeidsvilkår.

Vil hindre at useriøse aktører etablerer seg på Svalbard

(NRK Troms, 03.10.19)

Arbeidslivskriminalitet og useriøse arbeidsforhold har blitt et problem. Nå varsler regjeringen nye lover og regler.

– EU kommer ikke til å foreslå noe som svekker den nordiske modellen

(LO-kontoret i Brussel, 02.10.19)

EUs forslag om minstelønn skaper bekymring i nordisk fagbevegelse  Den påtroppende kommisær for arbeidsliv og sysselsetting Nicolas Schmit garanterer at EU skal bevare det som fungerer.

Danmark: Italienerne kommer

(LO-kontoret i Brussel, 02.10.19)

Italienske entreprenører har kastet sine øyne på arbeidsoppdrag i Danmark. Nylig fikk de medhold i en italiensk domstol at de ikke trenger å betale "danske vilkår" og dersom det oppdages og de straffes av dansk rettsvesen, trenger de ikke betale bøtene.

 

Søppelskandalen i Oslo: Ledelsen kunne godta ulovlige anskaffelser

(NRK, 03.10.19)

Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune er i hardt vær om dagen grunnet blant annet hyppige brudd på bestemmelser for arbeidstid. I tillegg har det kommet flere varsler som gjelder offentlige anskaffelser. Et dokument viser at ulovlig innkjøpspraksis var satt i system. Et bekymringsvarsel hevder også at etaten benyttet leverandører som kunne være involvert i kriminalitet eller sosial dumping.

Røe Isaksen presses etter etablering av Bring-avdelinger i Øst-Europa

(FriFagbevegelse, 02.10.19)

Stortingspolitikere frykter at østeuropeiske Bring-avdelinger vil undergraver den norske arbeidslivsmodellen, og de vil høre næringsministerens syn på Postens nyetablering.

EU-domstolen om begrensning av underleverandører i byggebransjen

(Stortingets EU/EØS-nytt, 02.10.19)

Det er ikke adgang til å oppstille kvantitative begrensninger på underleverandørers bidrag i kontrakter etter EUs anskaffelsesregelverk. Dette kommer frem i en nylig avsagt dom fra EU-domstolen.

Østeuropeiske arbeidstakere strømmer inn i dansk fagforening

(a4nu.dk, 01.10.19)

Nye arbeidsmetoder har ført til at mange arbeidere fra østeuropeiske land melder seg inn i det danske fagforbundet 3F.  I løpet av de siste tre årene har 3F fått 4 389 nye medlemmer fra østeuropeiske EU-land og Ukraina. Dette tilsvarer omtrent en dobling.

Hurtigruten vurderer mer utflagging

(ABC Nyheter, 01.10.19)

Minst fire skip vurderes nå lagt under andre lands flagg, skriver Klassekampen. Utflagging vil gjelde for såkalte «ekspedisjonscruise», de tradisjonelle anløpsstedene langs norskekysten vil fortsatt seiles under norsk flagg, ifølge en uttalelse fra Hurtigruten til NTB. Det har pågått tautrekking om unntak for Svalbard-cruisene også før en liberalisering i 2021.