Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Eller gå til en av temasidene. Vi har også laget en egen temaside for saker om koronakrisen og arbeidsinnvandring.

Kjøpte førerkort for 2500 kroner i Polen

En test som avslørte feil lyd i førerkortet stoppet ferden videre for en varebilsjåfør i Verdal. – De falske førerkortene dukker opp med ujevne mellomrom. Vi frykter det er store mørketall, sier UP-sjef i Midt-Norge, Anders Sjøtrø. Politiet i Trøndelag etterforsker et titalls falske, utenlandske førerkort i året. Problemet har økt med større arbeidsinnvandring og økt internasjonal godstrafikk på vegene.

NRK Trøndelag, 19.11.20

Sp: Norske flyselskap trenger nye kristetiltak, og de må da forplikte seg til arbeid mot sosial dumping og a-krim

– Den norske luftfarten er på grunn av koronapandemien inne i sin dypeste krise noensinne, skriver Senterpartiet i et representantforslag der de ber regjeringen fremme forslag om en kriseplan for norsk luftfart. Sp foreslår at i forbindelse med nye krisetiltak rettet mot norske flyselskaper blir stilt krav som styrker selskapenes forpliktelser når det gjelder arbeidet mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Stortinget Saker og Publikasjoner, 19.11.20

Kommentar: De kan vekke EU-spøkelset

– I et brev til statsminister Erna Solberg tar Fellesforbundet opp problemer som EØS-avtalen skaper, særlig knyttet til sosial dumping og svekkelse av det norske systemet for tariffavtaler og arbeidsmiljø. I brevet ber Fellesforbundet om at det settes i verk utredninger om handlingsrommet i EØS-avtalen og alternative tilknytninger til EU. Det vil ikke statsministeren. EØS-avtalen er tilbake som en sentral konflikt i norsk politikk, skriver Jon Egeland.

Dagbladet, 19.11.20

Ap vil stanse utviklingen av sosial dumping og a-krim i luftfartssektoren

Koronakrisa har skapt en krise i luftfarten og de tre flyselskapene SAS, Norwegian og Widerøe sliter. Ap vil sikre norske arbeidsplasser og legge til rette for sunn og rettferdig konkurranse i luftfarten. SV kommer med forslag som skal «temme» selskaper som utfordrer norske lønns- og arbeidsforhold.

FriFagbevegelse, 18.11.20

4 000 utenlandske arbeidere ventes til Norge under torskefisket etter nyttår

For dem som skal arbeide i Norge under koronasituasjonen må karantenetiden gjennomføres på «egnet oppholdssted med enerom». Sjømat Norge ser utfordringer om det skal gjennomføres i små kystsamfunn, og tror at alle bedre tjent med at det heller gjennomføres på karantenehotell. Men det koster, og bransjeorganisasjonen ber om støtte til karantenehotell.

Fiskeribladet, 18.11.20

Kommentar: Lønnstyveri og klassejustis

– Fagforbundets Mette Nord ville gjøre det straffbart å stjele lønn fra ansatte. Denne høsten sendte Arbeids- og sosialdepartementet ut et forslag om lønnstyveri på høring. Men med nytt forslag vil lønnstyveri fremdeles ikke ha noen plass i straffeloven, skriver LO-rådgiver Jonas Bals.

Dagsavisen, 18.11.20

Kraftig fall i antall utstasjonerte arbeidstakere

Utstasjonerte arbeidstakere omfatter personer som kommer til Norge med sitt utenlandske foretak på oppdrag i Norge. Gruppen utgjør en liten del av de som kommer til Norge for å arbeide. Per 3. kvartal 2020 var det kun om lag 6 400 utstasjonerte arbeidstakere, om lag halvparten av dem kommer fra Polen og Estland.  Etter innføringen av smittevernstiltakene mot korona i mars har det vært et stort fall i antall utstasjonerte arbeidstakere.

SSB, 17.11.20

Ny EU-dom: Vikaransettelser skal være reelt midlertidige

Mange vikarer opplever at bemanningsbyrået sender dem til det samme selskapet i så mange og lange perioder at jobben ikke egentlig er midlertidig. De nye EU-dommen – basert på EUs vikarbyrådrektiv – fastslår at medlemslandene må sørge for at bedriftene stopper denne utbredte praksisen.  

FHO.dk / A4arbejdsliv.dk, 17.11.20

Kjøreregler for offentlig anskaffelser – les reaksjonene

– Det er viktig å vurdere å dele opp store anskaffelser i delkontrakter og ha en begrunnelse dersom det ikke deles opp, skrev Næringsdepartementet i sin nyhet om fem kjøreregler for offentlige anskaffelser. Det har kommet ulike reaksjoner på at store offentlige kontrakter skal deles opp.

Fafo Østforum / bygg.no, 16.11.20

Debatt: – Skal Wizz Air-standarden få innpass i norsk arbeidsliv?

– Statsminister Erna Solberg (Høyre) oppfordret til boikott av Wizz Air den 14.10.2020, mens NHO luftfart ønsker dem velkommen til Norge. Erna Solbergs holdning framstår som puslete, skriver Magne Bekkelund og Jørund Hassel i Oppland Nei til EU i en kommentar til at det ungarske lavprisselskapet Wizz Air har startet innenriksflygninger i Norge.

Ringsaker Blad, 16.11.20

Fellesforbundet vil utrede alternativer til EØS-avtalen, Ap vil kun utrede avtalens handlingsrom

Fellesforbundet har meldt inn sitt krav om å utrede alternativer til avtalen til vårens LO-kongress. Bakgrunnen for EØS-motstanden i fagbevegelsen er utviklingen man har sett i lønns- og arbeidsvilkår etter innlemmelsen av flere østeuropeiske land i det indre markedet. Det er ventet at LO vil støtte Fellesforbundets forslag og bli med Senterpartiet og SV i ønsket om å finne alternativer til Norges viktigste handelsavtale. Arbeiderpartiet står alene igjen på rødgrønn side som helhjertet forsvarer av EØS-avtalen.

Dagbladet, 16.11.20

– Jeg har uttrykt stor bekymring for importsmitte fra Polen. Å fortelle om virkeligheten er ikke å stigmatisere

– Vi trenger målrettede og effektive tiltak når smitten stiger i enkeltgrupper, om det er blant ungdommer på vestkanten, arbeidere fra Polen eller blant innvandrergrupper i Groruddalen, skriver Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo (Ap) i et tilsvar til Aslak Bonde som mener byrådslederen stigmatiserer polske arbeidsinnvandrere.

Utrop, 16.11.20