Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Flere tatt i turvogn-kontroll til og fra Torp

(ABC Nyheter, 04.12.19)

Konflikten rundt organisert transport til og fra Torp lufthavn har fått Statens Vegvesen til å foreta kontroller. Så langt har dette ledet til tre anmeldelser for manglende ruteløyve, fire bruksforbud, én anmeldelse av kjøre- og hviletid og avdekking av flere tekniske mangler på bussene

Debatt: – Må unngå mistenkeliggjøring i sjømatbransjen

(Fiskeribladet, 04.12.19)

Fiskeribladet viser på lederplass til behovet for tillit mellom partene etter artikkel hvor sjømat-leder under et tilsyn beskrev at «politiet [kom] trampende inn som en gestapolignende gjeng uten å presentere seg. Produksjonen ble stoppet. Fiskere fikk ikke levere. De ansatte og daglig leder følte seg mistenkeliggjort.»

– Manglende EØS-innsikt kan forklare skandalen

(Dagbladet, 04.12.19)

– Vi har jo ikke egentlig trygdeeksport i EØS, vi har rettigheter som innbyggere i EØS-området. Vi har ikke egentlig arbeidsinnvandring i EØS, vi har et felles arbeidsmarked. Den manglende erkjennelsen av hva felles europeisk lovgivning betyr, er nok en av forklaringene på Nav-skandalen, sier tidligere Europa-minister Vidar Helgesen til Dagbladet.

Samarbeidsavtale mellom Statnett og Skatteeaten mot akrim og useriøse aktører

(Skatteetaten / NTB Info, 03.12.19)

Leverandører som vil inngå kontrakter med Statnett, må signere et fullmaktsskjema som gir tilgang til taushetsbelagte opplysninger i hele kontraktskjeden. Det er et av punktene i den landsomfattende samarbeidsavtalen mellom Skatteetaten og Statnett. 

16. jan i Brussel: Seminar om EØS-handlingsrommet

(LO-kontoret i Brussel, 03.12.19)

LO og Industri Energi sine Brusselkontorer arrangerer 16. januar 2020 seminar om handlingsrommet i EØS-avtalen. Seminaret, som holdes på norsk, gjennomføres i Brussel, 16. januar, kl 14.30–16.30.

PostNord kutter båndene til Vlantana Norge

(Lastebil.no, 02.12.19)

Årets travleste logistikkdag ble også en dag for dårlige nyheter for Vlantana Norge. Postnord bryter nå helt med det norsk-litauiske selskapet og lover samtidig bedre tider for sine underleverandører.

Litauisk politiker: – Bekymret for utnyttelse av litauere i Norge

(Børsen, 30.11.19)

– Det er bare en måte å løse problemer med sosial dumping på. Vi trenger bedre samarbeid mellom landene og et felles, europeisk arbeidstilsyn¸ mener parlamentsmedlem  Tomas Tomilinas. Artikkelen viser til utnyttelse av fiskeriansatte.

Anket dom om 20 millioner kroner i erstatning – ønsker nå forlik

(NNN, 30.11.19)

Sund Laks, som i sommer tapte saken mot 45 polske arbeidere, ønsker forlik. LO er med, men da må det millioner på bordet.

Forskningsfunn: Fagforeningene svekkes i bransjer med sterk, vedvarende arbeidsinnvandring

(DN.no, 29.11.19)

Konkurranse fra arbeidsinnvandrere har ikke påvirket fagorganiseringen blant norske bygg- og anleggsarbeidere. Resultatet kan likevel bli at fagforeningenes innflytelse svekkes, skriver tre forskere ved Institutt for samfunnsforskning.

DnB-saken: Mistenkte sosial dumping hos kunde

(NRK, 29.11.19)

Undersøkelsene av DNBs kundeforhold til et islands fiskekonsern mistenkt for skatteunndragelser omfatter nå også kontoene til to bemanningsselskap som lønnet mannskap i fiskeflåten.

Setter netthandel med gratis frakt i sammenheng med «dødstrailerne»

(NRK Telemark, 29.11.19)

Transportforbundet mener gratis frakt på nettbutikker gir flere utrygge vogntog på norske veier: – Ingen jobber gratis. Det er noen dette går utover, sier nestleder Rune Eriksen i Transportarbeiderforbundet i Vestfold og Telemark, og viser til dårlig vedlikeholdte vogntog og dårlig lønn for sjåførene.

Vil tvinge gjennom lov om norske lønns- og arbeidsvilkår i norsk farvann

(FriFagbevegelse, 29.11.19)

Stortingsrepresentantene Terje Aasland (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Torgeir Knag Fylkesnes (Sv) har fremmet et stortingsforslag som skal sikre norske sjøfolk samme konkurransevilkår som utenlandske.