Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Vi har også laget en egen temaside for saker om koronakrisen og arbeidsinnvandring.

Lucy Terese Smith Ulseth er ny leder av tariffnemda

Lucy Terese Smith Ulseth oppnevnes som ny leder av Tariffnemnda for resten av inneværende periode etter at tidligere leder Dag Nafstad døde i februar 2020. Tariffnemnda er et uavhengig forvaltningsorgan som har myndighet til å avgjøre begjæringer, og fastsette forskrifter om allmenngjøring av tariffavtaler.

Arbeids- og sosialdepartementet, 11.09.20

Et klart flertall av europeisk fagbevegelse sier ja til europeisk minstelønn

EU-kommisjonen sendte ut forslag til europeisk minstelønn til andregangs høring 3. juni. I sitt høringssvar sier den faglige samorganisasjonen i Europa, DEFS, et klart ja til EU-minstelønn. Fagbevegelsen i Skandinavia samt Island sier et bastant nei, og har sendt et felles brev til EU-kommisjonen med sitt syn på saken. Det er en sjelden foreteelse fordi man normalt sett er enige om de fleste spørsmål som skal behandles i EU. 

LO-kontoret i Brussel, 11.09.20

Hurtigruten: Løser konflikten ved å bytte skip, til et med norsk mannskap

Etter å ha blitt anmeldt til politiet for brudd på utlendingsloven og «vært på teppet» hos næringsministeren, bøyer Hurtigruten av. NIS-registrerte MS Fridtjof Nansen med filipinsk mannskap byttes nå ut med NOR-registrerte MS Finnmarken med norsk mannskap.

VG, 10.09.20

Arbeidsinnvandrere fra Portugal fikk 63 kroner timen

45 bangladeshiske statsborgere bosatt i Portugal, kom til en gård utenfor Drammen for å plukke jordbær og epler i sommer. I kontrakten de signerte før de kom til Norge, står månedslønnen oppgitt til 1000 euro, rundt 10 000 kroner. En timelønn på 63 kroner timen er halvparten av den lovpålagte minstelønnen i norsk jordbruk.

VG, 10.09.20

Nå kan Arbeidstilsynet føre tilsyn med innleie – her er anbefalingene for seriøs innleie

Fra 1. juli kunne Arbeidstilsynet føre tilsyn med innleie, samt å gi pålegg og reaksjoner ved brudd på reglene. – Føle våre anbefalinger og opptre som gode bestillere overfor bemanningsbyråene. Da bidrar du til seriøsitet i byggenæringen, sier Jon Sandnes, BNL og Steinar Krogstad, Fellesforbundet.

bygg.no, 09.09.20

Fagbevegelsen markerte motstand mot ESAs angrep på norske regler mot sosial dumping

34 faner fra LO-familien møtte opp utenfor næringsdepartementet for å vise motstand mot ESAs gransking av norske seriøsitetsbestemmelser. – Vi er her for å gi deg styrke og god moral når du skal forsvare norske interesser i denne saken, sa leder i Bygningsarbeidernes fagforening, Joachim Espe. Iselin Nybø (V) repliserte med å si at hun er glad for å ha fagbevegelsen i ryggen, og at de gir henne mange gode eksempler hun trenger for å overbevise ESA.

FriFagbevegelse, 09.09.20

Gjorde 30 tilsyn i landbruksbransjen – fant brudd i alle

De siste tre årene har Arbeidstilsynet ført 30 tilsyn med gårder på Østlandet som har sesongarbeidere. Samtlige har hatt brudd tilsynet har slått ned på. Flere utenlandske sesongarbeidere bor trangt, i falleferdige campingvogner med farlig elektrisk anlegg og kun ett mobilt toalett, ifølge Arbeidstilsynet.

VG, 09.09.20

Hurtigruten etter bråk rundt «Tom-Cruise-skipet»: Jobber med å finne alternativer

Hurtigruten står fast ved at de opererer innenfor loven, men sier de vil løse situasjonen med «Fridtjof Nansen» etter at næringsministeren har vurdert driften som ulovlig. Politikk- og myndighetskontakt Stian Grøthe i Sjømannsforbundet sier han forventer en rask løsning. Et alternativ kan være å ta i bruk et NOR-registrert skip og bytte mannskap.

VG, 09.09.20

Kommentar: Ap-Raymond forsvarer de norske «antidumping-ordningene»

– Ap-toppen Raymond Johansen er i ferd med å erfare at «handlingsrommet» i EØS er mindre enn et kott. Og byrådslederen i Oslo er klar til å reise til Brussel for å tale ESA og EU imot. Heia Raymond! skriver kommentator Eva Nordlund.

Nationen, 09.09.20

Norge glipper pallen i EM i offentlige anskaffelser – for svake på SMB

Finland er europamester i offentlige anskaffelser dersom man skal legge vekt på en «karakterbok» som EU-kommisjonen har laget med utgangspunkt i prestasjoner i 2019 på 12 kriterier. Norge er ikke langt unna pallen, men gir altfor få muligheter for de små og mellomstore bedriftene (SMB-ene), viser oversikten.

Anbud365, 08.09.20

Vietnamesiske arbeidere kommer seg ikke hjem

I sommer har flere hundre vietnamesiske sesongarbeidere jobbet på norske jorder, slik de har gjort i en årrekke. Da ruteflyene sluttet å gå på grunn av koronasmitten, gikk sju bønder gikk sammen om å chartre et fly. Utover sommeren begynte flyene igjen å gå, og bøndene håpet at dette skulle vare. Men Vietnam har innført et nytt innreiseforbud.

NRK Oslo og Viken, 09.09.20

Sjømannsforbundet: Ikke greit om Hurtigruten får stå over norsk lov

Sjømannsforbundet krever at Sjøfartsdirektoratet omregistrerer Hurtigrutenskipet Fridtjof Nansen etter næringsminister Iselin Nybøs klare uttalelse om at bruken av cruiseskipet MS Fridtjof Nansen, med NIS-flagg og internasjonale vilkår, som hotell ved kaia er i strid med loven.

FriFagbevegelse, 09.09.20