Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Vi har også laget en egen temaside for saker om koronakrisen og arbeidsinnvandring.

Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19. juni

Statens vegvesen hever kravet til andel lærlinger, Statens nye reiseavtale er endelig klar, og Forsvarets Forum har en artikkelserie om Forsvaret som brøt anskaffelsesreglene. I Sverige har coronakrisen økt faren for useriøse tilbud. Les mer om disse sakene i Stort og smått om offentlige anskaffelser.

Anbud365, 19.06.20

Rederiet nektet å betale lønn til utenlandsk sjømann. Da ble skipet lenket fast til kai

En østeuropeisk sjømann som jobbet på et norskregistrert lasteskip i Nord-Norge fikk ikke lønnsbetaling. Norsk Sjømannsforbund (NSF) anså dette som lønnstyveri og har bistått mannen. Forbundet tok arrest i skip for å sikre lønnskrav til utenlandsk sjømann. Da snudde rederiet.

FriFagbevegelse, 18.06.20

Venstre vil ha flere arbeidsinnvandrere til Norge

Økt arbeidsinnvandring vil bidra til å få norsk økonomi på rett kjøl igjen, mener Guri Melby, leder i Venstres programkomité. Venstre vil ha en «mer progressiv politikk for å hente inn eksperter og folk som er dyktige innenfor sin profesjon». Det gjelder også fra land utenfor det frie arbeidsmarkedet i Europa. Reglene i dag er for byråkratiske og kronglete, mener Melby.

Utrop / NTB, 18.06.20

Ny veileder: nå kan arbeidere fra EU/EØS jobbe i karantenetiden

Norsk Industri har i samråd med helsemyndighetene utarbeidet en smittevernveileder for industrien slik at arbeidere fra EU/EØS kan jobbe under karantenetiden. I karantenetiden kan de jobbe som normalt, men må være i karantene utenom arbeidstid.

Norsk Industri, 17.06.20

Starta opp igjen med flygninger til Polen

Wizz Air har igjen startet med flyginger mellom Ålesund og Gdansk. – Basis for disse flyrutene er arbeidsinnvandring, og mange lokale bedrifter er avhengig av arbeidskraft fra disse landene. At begge rutene nå er i drift igjen, vil gjøre det lettere både for arbeidsgivere og arbeidstakere,ufthavnsjef Tor Hånde ved Ålesund lufthavn, Vigra i ei pressemelding.

Sunnmørsposten, 17.06.20

Arbeidstilsynet trapper opp aktiviteten – har utført 558 tilsyn på tre måneder

I en periode under koronapandemien gjennomførte Arbeidstilsynet kun tilsyn der det var fare for liv og helse. Siden mai har de trappet opp tilsynsaktiviteten betraktelig. Ifølge avdelingsdirektør Borghild Lekve for arbeidslivskriminalitet er også flere av a-krimsentrene godt i gang med tilsynsaktiviteten igjen, blant annet i bygg og anlegg.

bygg.no, 17.06.20

Ny rapport: – Deler av bilpleiebransjen preges av useriøse aktører

Kyniske rollehavere og aksjonærer som utnytter sårbare mennesker, forurenser, unndrar skatt og avgifter og bedrar NAV er den nedslående oppsummeringen etter at 37 virksomheter bilpleiebransjen i Oslo og daværende Akershus ble kontrollert i 2019. Samtlige av virksomhetene a-krimsenteret har kontrollert benytter utenlandsk arbeidskraft, både EU/EØS-borgere og tredjelandsborgere.

Arbeidstilsynet, 18.06.20

Billig bilvask er ofte tegn på akrim: Ønsker bevisste forbrukere og godkjenningsordning

En ny rapport viser at politiet, Arbeidstilsynet, Nav og Skatteetaten har avdekket urovekkende mange useriøse virksomheter i bilvaskebransjen. A-krimsenteret ber bileiere ta mer ansvar. Hovedorganisasjonen Virke vil ha godkjenningsordning for bilpleiebransjen.

NRK, 18.06.20

Debatt: – De sårbare arbeidstakerne

– Mange nyankomne utenlandske arbeidstakere vi møter utrykker vantro og sjokk når de skjønner at det å utnytte arbeidstakere i Norge er tilsynelatende helt risikofritt.  Kriminalisering av lønnstyveri er et viktig skritt for å bekjempe moderne slaveri og grov utnyttelse i arbeidslivet, skriver Anna-Sofie Ekendahl-Dreyer, teamkoordinator for arbeidsinnvandring i Caritas Norge.

Dagsavisen, 18.06.20

Danmark: Utenlandsk arbeidskraft dominerer på Storstrømsbroen

Selskaper fra Italia, Romania og Portugal står for omtrent 75 prosent av byggingen av Danmarks tredje største bro, Storstrøms-broen. Den italienske hovedentrprenøren for den offentlige milliardkonstruksjonen forsikret at prosjektet ville gi lokale arbeidsplasser. Men i dag, når byggingen er i gang, domineres den totalt av utenlandske byggefirmaer som medbringer egen lavtlønnet arbeidskraft.

A4 Arbejdsliv.dk / Fagbladet 3F, 15.06.20

– Høyresida har systematisk undervurdert arbeidslivskriminalitet

Høyrepolitiker Heidi Nordby Lunde sa nylig at venstresiden svartmaler norsk arbeidsliv. Hver gang høyresida stemmer mot forslag mot arbeidslivskriminalitet i Stortinget, beskylder de venstresida for svartmaling, svarer LO-rådgiver Jonas Bals. – Jeg tror ikke høyresida forstår med hvilken kraft det norske samfunnet har blitt truffet, sier Bals.

FriFagbevegelse, 15.06.20

Statsbygg, Oslo kommune, NRC og fire håndverkere signerte for Fair Play-avtale

Fair Play Bygg Oslo og omegn fikk i dag med seg syv medlemmer som de første underskriverne av Etikkplakat for en seriøs byggebransje. Plakaten inneholder åtte paragrafer som underskriverne forplikter seg til,. Målet er mdre A-krim, mer seriøsitet, mer fagopplæring, flere lærlingeordninger og mer annerkjennelse for det seriøse arbeidslivet

bygg.no, 15.06.20