Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

– Staten bidrar til at markedet blir useriøst

(E24, 28.03.19)

Stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap) krever umiddelbar handling etter at statseide Bring nok en gang er anklaget for sosial dumping. Næringsdepartementet bekrefter at de ser på saken.

 

Posten avviser sosial dumping i Bring Trucking

(FriFagbevegelse, 27.03.19)

Bring ble rapportert til Arbeidstilsynet av Statens vegvesen etter en kontroll som avdekket to tilfeller av sosial dumping. Posten avviser dette. – Våre sjåfører i Bring Trucking lønnes etter slovakiske betingelser og får norsk minstelønn når de kjører kabotasje. Det dokumenterer vi også i våre svar til Arbeidstilsynet.

Tyskland: Ryanair får leie inn folk

(LO-kontoret i Brussel, 27.03.19)

De tyske arbeidskraftmyndigheter, NAV, har overraskende sagt ja til at Ryanair kan bruke ansatte fra et leieselskap på flygninger i Tyskland. Tillatelsen står i skarp kontrast til tidligere uttalelser den tyske arbeidsminister Hubertus Heil har kommet med.

Norske sjåfører demonstrerte i Brussel

(YTF / NTB Info, 27.03.19)

Ca. 5.000 demonstranter fra hele Europa deltok i demonstrasjonen mot sosial dumping foran EU-parlamentet. Den norske regjeringen må gjøre mer, krever Yrkestrafikkforbundet (YTF).

Østeuropeiske sjåfører raser mot EUs mobilitetspakke

(avisen.dk, 27.03.19)

Transportbransjen mener at EUs nye veipakke diskriminerer Østeuropa, og at den er fordelsaktig for store og sterke firmaer i Tyskland og Frankrike. Mellom 100 og 200 sjåfører fra primært Bulgaria og Romania demonstrerte foran EU-Parlamentet i Strasbourg.

EU utsetter avstemning om ny mobilitetspakke

(FriFagbevegelse, 27.03.19)

Europeisk fagbevegelse har mobilisert til en stor demonstrasjon i dag, for tryggere transport uten sosial dumping. EU-parlamentet hadde planlagt å stemme over EUs nye mobilitetspakke i dag. Nå blir avstemningen utsatt – trolig til neste uke.

Tilsyn i transport: Kabotasjenåla i veistakken

(Arbeidslivet.no, 27.03.19)

Begrenset mandat og en mobil og uoversiktlig bransje: Arbeidstilsynet har en vrien jobb med å føre tilsyn blant utenlandske lastebiler og turbusser. Økt samarbeid i Norge og Europa begynner likevel å gjøre jobben noe enklere.

Vegvesenet aksjonerte mot «svart» terminal

(Norges Lastbileier-Forbund, 27.03.19)

Statens vegvesens krimseksjon aksjonerte mot en illegal terminal som har vært base for mange ulovlige kabotasjetransporter. Her har polske modulvogntog blitt kjørt inn til landet over Svinesund på natten, for deretter å få lasten omplassert med truck på andre traller.

Europeisk a-krim-møte i Oslo

(Arbeidstilsynet 26.03.19)

Europeiske myndigheter og partene i arbeidslivet møtes 27.– 28. mars i Oslo til et seminar som er startskuddet for et tettere internasjonalt samarbeid mot sosial dumping og felles tilsyn og utveksling av tilsynsinformasjon og erfaringer i kampen mot arbeidslivskriminalitet.

Minstelønn betingelse for skjenkebevilgning i Trondheim

(FriFagbevegelse, 26.03.19)

I Trondheim kommer Rødt-forslag om å stille utbetalt minstelønn som betingelse for å få drive skjenkested opp i bystyret onsdag. Forslaget har flertallet i ryggen.

Tjente langt under minstelønn

(NRK Rogaland, 26.03.19)

Det statseide transportselskapet Bring er innrapportert til Arbeidstilsynet for sosial dumping. I en kontroll Statens vegvesen hadde på Krossmoen i går ble det avdekket at en serbisk sjåfør som kjørte for Bring tjente langt under norsk minstelønn.

Fiskeribedrifter avslørt for dårlig brannsikkerhet, boforhold og lønn

(Avisa Lofoten, 26.03.19)

A-krimsenteret har nylig sjekket arbeidsforhold for gjestearbeidere i fiskerinæringen i Nordland. Dårlig brannsikkerhet, betaling under minstelønn og mulig trygdesvindel er blant funnene.