Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Trygdeforordningen, grensekryssende ansettelsesforhold og sosial dumping

(Stortingets EU/EØS-nytt, 05.12.19)

EUs generaladvokat kom nylig med en uttalelse i en sak som berører trygdeforordningens anvendelse på hvilken trygdeordning som gjelder for lastebilsjåfører som formelt er ansatt gjennom kontrakter med et postkasseselskap hjemmehørende i ett EU-land, men som skal stå fullstendig til rådighet for virksomheten i et annet.

Statsbygg-granskning: Ikke sosial dumping

(Statsbygg, 05.12.19)

En granskningsrapport bestilt av Statsbygg, viser at det ikke har foregått sosial dumping på byggeplassen til det nye Nasjonalmuseet, men det er likevel flere avvik og brudd på regelverket.

Debatt: – Bare én ville bli maler i år

(Dagbladet, 05.12.19)

– Totalt er det fire stykker på vestlandet som nå utdanner seg til å bli maler. Jeg tenkte jeg ville opplyse NHO og andre bedrifter at årsaken til dette ligger nettopp hos næringslivet på vestlandet. Nå har dere de siste 20 år fortrengt norsk ungdom ut av yrkesfag og prioritert å bruke ufaglærte fra Øst-Europa framfor norske håndverkere, skriver Eirik Kornmo, som titulerer seg som "Norges siste norske murer".

Debatt: Lar andetesten avgjøre hvem som er arbeidsgiver – skal hindre sosial dumping

(DN, 04.12.19)

– EU-domstolens generaladvokat skjærer gjennom: Den som går som en arbeidsgiver, svømmer som en arbeidsgiver og kvekker som en arbeidsgiver, er sannsynligvis arbeidsgiveren, skriver Dag Sørlie Lund og Juni Nyheim Solbrække fra Advokatfirmaet Hjort. 

4.feb: Svart økonomikonferansen 2020: Forbrytelse uten straff?

(Fagforbundet / NTL, 05.12.19)

På «Svart økonomikonferansen 2020: Forbrytelse uten straff?» vil Norsk Tjenestemannslag i samarbeid med Fagforbundet undersøke hvordan det offentlige kan forfølge arbeidslivskriminalitet og skatteunndragelse bedre og mer effektivt. På programmet er blant andre Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, LO-lederen, skattedirektøren og direktøren i Arbeidstilsynet.

Nye kundeproblemer for Vlantana Norge

(,Lastebil.no, 05.12.19)

Tre av Vlantana Norges største kunder har i løpet av de siste ukene terminert sine avtaler med selskapet. Nå har Mowi ferdigstilt sin revisjon og kan bekrefte at bruddene har foregått også der. Neste onsdag må Vlantana-ledelsen møte opp og avgi sin forklaring hos lakseeksportøren.

Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging

(ABC Nyheter, 05.12.19)

Regjeringen forsøker å hindre permanent utflagging ved å åpne for at skip i en begrenset periode kan være registrert i to skipsregistre samtidig. Det blir også åpnet for at utenlandske skip kan føre norsk flagg i en begrenset periode.

Danmark: 83 ekstra millioner til kamp mot sosial dumping

(Fagbladet 3F, 04.12.19)

Neste år blir det langt større inndsats mot slavelønn og elendige arbeidsvilkår på danske arbeidsplasser. Det er Arbeidstilsynet, Skatt og politi som får ekstra midler. Det innføres også flere lovtiltak blant annet id-kort og fordobling av bøter for bruk av illegal arbeidskraft.

Viser til a-krim i refs av ny verkstedsforskrift

(Norges Bilbransjeforbund, 04.12.19)

Norges Bilbransjeforbund mener forslaget til ny versktedforskrift ikke godt nok regulerer arbeid knyttet til reperasjon og vedlikehold av biler. Her viser de blant annet til at en gode forskrift begrenserc arbeidslivskriminalitet. Forbundet krever utsetting av høringsfristen og nye vurderinger.

– Fikk klar beskjed om EUs trygderegler i 2017

(ABC Nyheter, 04.12.19)

Regjeringen burde allerede i 2017 ha forstått at krav om opphold i Norge er uforenlig med EU-regelverket om trygd, mener to jussprofessorer. De fikk da tilsendt en dom fra EU-domstolen i den såkalte Tolley-saken.

Debatt: – Blir man tatt for å utnytte arbeidsfolk bør man få en straff som svir

(Drammens Tidende, 04.12.19)

Shopping av lønns- og arbeidsvikår, vanskelig å stille anbudskrav og selskapsakrobatikk: Folket bør få stemme over EØS-avtalen, mener Rødt-representant i Drammen.

Fiskeri-bakmann intervjuet i Vilnius

(Børsen/Dagbladet, 04.12.19)

Daniel Andersen fra Alta har skaffet norsk fiskeindustri litauisk arbeidskraft i 14 år. Til så lav pris at kontrolletatene er på evig jakt etter ham og involverte selskaper, tilknyttet det såkalte Adversitus-nettverket. Dagbladet fant mannen i Vilnius.