Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Statsbudsjettet 2020: 25 millioner til tiltak mot useriøse arbeidsforhold og a-krim

(Regjeringen, 07.10.19)

Regjeringa foreslår ei arbeidslivspakke på 25 millionar kroner for å møte utfordringane i arbeidslivet knytta til useriøse arbeidsforhold og arbeidslivskriminalitet, varsling og sikkerheit på norsk sokkel.

Statsbudsjettet 2020: Skjerper kampen mot a-krim og svart økonomi

(Finansdepartementet, 07.10.19)

Regjeringen foreslår å overføre skatteoppkrevingen til Skatteetaten. – Overføringen av skatteoppkrevingen vil gi samordnet og styrket kontroll av skatt og avgift. Denne kontrollen er et av våre viktigste verktøy for å avsløre arbeidslivskriminalitet, og dermed gi bedre vilkår for de som driver seriøst, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

To av tre sjekker ikke sjåførenes lønn

(Anlegg&Transport, 07.10.19)

Tilsyn med bestillere av transporttjenester, viser at to tredeler ikke ivaretar sin plikt til å informere om og forsikre seg om at sjåførene får lovpålagt minstelønn. – Norske virksomheter som benytter utenlandske transportører må være seg sitt ansvar bevisst, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Danmark: De Radikale krever at regjeringen åpner for mer utenlandsk arbeidskraft

(a4nu.dk, 07.10.19)

Den danske utlendings- og integrasjonsminister Mattias Tesfaye (S) erklærer seg "helt enig i" at danske virksomheter som "lever opp til deres forpliktelser", hurtig og ubyråkratisk skal kunne tiltrekke kvalifisrt utenlandsk arbeidskraft.

Ville ikke konkurrere med kinesisk selskap i Sverige – Veidekke mener det var umulig å konkurrere på lovlig vis

(bygg.no, 06.10.19)

Nylig fikk kinesiske China Railway Tunnel Group (CRTG) en tunnelkontrakt i Stockholm. Veidekke var blant de som også var interessert, men valgte å avstå. De mener det er umulig å konkurrere med kineserne dersom man skal holde seg innenfor lovverket.

Dekknor brukte ulovlige arbeidere og fikk millionbot

(TV2, 06.10.19)

Selskapet Dekknor brukte seks ulovlige arbeidere fra Ukraina. Det er ikke uvanlig i dekkskifte-bransjen, advarer politiet.

Hurtigruten-tillitsvalgt frykter utflagging av kystruten mellom Bergen og Kirkenes

(NRK Finnmark, 05.10.19)

Hurtigruten vurderer å flagge ut to cruiseskip som skal gå langs norskekysten fra 2021. Det har fått flere sjøfolk til å reagere. Tillitsvalgt frykter press på norske lønninger.

Debatt: – Hurtigruten fortsetter med norsk flagg på ruten Bergen - Kirkenes

(Nordnorsk debatt, 04.10.19)

– Fra 2021 vil minst tre av skipene som har gått i ren rutetrafikk mellom Bergen og Kirkenes begynne å seile ekspedisjonscruise, både langs norskekysten og i internasjonale farvann. Vi har ikke bestemt oss for hva slags flagg disse skipene skal ha, skriver kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten.

A-krimsenteret avdekket lovbrudd hos en femdel av de undersøkte i transportbransjen

(FriFagbevegelse, 04.10.19)

– A-krimsenteret besitter informasjon om sjåfører som presses til å jobbe lange dager for en svært lav lønn. Videre har vi kjennskap til at det benyttes både ulovlig arbeidskraft og utenlandske arbeidstakere med liten eller ingen tilknytning til Norge, skriver A-krimsenteret i en ny rapport om varebilsegmentet.

Samferdselsministeren vil ikke blande seg inn i Postens etablering i Øst-Europa

(FriFagbevegelse, 04.10.19)

Bring-sjåfører i Slovakia og Polen kan tjene ned i 12.000 kroner i måneden. Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) vil ikke refse selskapet for dette.

EL og IT krever sterkere innsats mot sosial dumping

(EL og IT Forbundet, 04.10.19)

Politikken stimulerer innvandring på korttidsopphold og innleie, mener EL og IT forbundet, og referer til LO-notatet «Foran statsbudsjettet». Forbundet krever at statsbudsjettet skal prioritere et godt arbeidsliv og en større innsats mot sosial dumping.

7. nov: KOFA-konferansen 2019, Bergen

(Fafo Østofrum / Difi, 04.10.19)

Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) inviterer for fjortende gang til konferanse i Bergen.