Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Gode søkertall til årsstudiet i offentlige anskaffelser

(Anbud365, 28.05.19)

– Årets gode søkertall til det tredje kullet i årsstudiet i offentlige anskaffelser er et tegn på at offentlig toppledelse nå erkjenner verdien av å investere i anskaffelseskompetanse, understreker Geir Svenning som koordinerer gjennomføringen av disse studiene.

Usikker situasjon for utenlandske arbeidere i lakseslakteriene

(NRK Troms, 27.05.19)

Over 30 arbeidere ved slakteriet Breivoll Marine Produkter i Ibestad risikerer å miste jobben som følge av laksedøden i kommunen. Halvparten av de ansatte er utenlandske og noen har ikke opparbeidet seg rettighet til arbeidsledighetstrygd fra Nav. For dem er situasjonen svært usikker. – Mange har barn og trenger penger til å betale barnehage, de har brukt opp alle sparepengene og mister nå drømmen om å kunne leve her.

Fanemarkering for Norse-ansatte

(FriFagbevegelse, 27.05.19)

Da rettssaken mot Sunds laksepakkeri startet den andre uken i rettet ble partene møtt med fagforeningsfaner. 60 personer stilte opp for å støtte de polske arbeiderne.

Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger

(ABC Nyheter / NTB, 25.05.19)

50 prosent av nordmenn tror at arbeidsinnvandringen fra Øst-Europa presser ned lønningene, viser en undersøkelse. Samtidig svarer 44 prosent at de tror at arbeidsinnvandring fra øst vil presse svake grupper ut av arbeidsmarkedet, viser en undersøkelse Respons har gjennomført på oppdrag fra Fafo.

EU-direktiv: EU-retten eller nasjonale tariffavtaler?

(Arbeidsliv i Norden, 25.05.19)

De nordiske arbeidsdepartementene arbeider for tiden aktivt med to av EUs direktiver: Utstasjoneringsdirektivet skal utvides og direktivet om tydelige og forutsigbare arbeidsvilkår skal implementeres.

 

NHO lanserer e-læringsverktøy mot akrim

(NHO, 24.05.19)

– Vi må stoppe de som stjeler fra felleskapet, sier Nina Melsom. Nå lanserer NHO et eget e-læringsverktøy slik at bedriftene kan hindre at kriminelle kommer inn i innkjøpskjeden.

Statsbygg støtter byggenæringens innleieregler

(bygg.no, 23.05.19)

Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen går ut med full støtte til BNL og Fellesforbundets avtale om felles anbefalinger for innleid arbeidskraft. – Vi ønsker å bekjempe sosial dumping og uverdige ansettelsesforhold, uttaler Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen.

Fafokonferansen 2019 er over – takk for denne gang!

(Fafo Østforum / Fafo, 23.05.19)

På årets Fafokonferanse 15. mai – som også markerte markerte at det er 15 år siden EUs østutvidelse – så Fafo-forskere tilbake på årene med rekordhøy arbeidsinnvandring. Hvordan har årene etter utvidelsen av EU og EØS preget norsk arbeidsliv og fagbevegelse? Press på lønns- og arbeidsvilkår og svekkelse av fagbevegelsen er to sentrale områder.

BNL og Fellesforbundet enige om innleieregler

(Byggmesteren, 23.05.19)

BNL har sammen med Fellesforbundet kommet til enighet om felles anbefalinger for smarte innkjøp av innleie. – Dette er et viktig bidrag til seriøsitetsarbeidet i byggenæringen, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.

Vegvesenet og Skanska skattesjekker alle underentreprenører på anleggene

(Vegnett, 23.05.19)

Statens vegvesen og Skanska Norge AS har inngått avtale om at Skanska henter skatteattester fra alle underentreprenører på anleggene. Dette er viktig for å hindre kriminalitet i anleggsbransjen, sier direktør Jane Bordal i Statens vegvesen.

Dansk minister kritiseres for å sikre landbruket billig arbeidskraft

(Ugeavisen A4, 22.05.19)

Danmark åpner for økt bruk av billig arbeidskraft i landsbruket. Fra 1. juni kan danske landbruksvirksomheter eksempelvis hente en ferdigutdannet, ukrainsk lanbruksmedarbeider i halvannet år til 15.000 kroner i måneden.

Oslo vil gi pengestøtte til a-krimjeger

(bygg.no, 22.05.19)

I sin innstilling til revidert budsjett i Oslo kommune foreslår byrådet å gi 100.000 kroner i støtte til Fair Play Bygg, som undersøker arbeidsforhold på byggeplasser i Oslo og omegn.