Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Nye EØS-penger: Partene venter på arbeidslivfondet

(LO-kontoret i Brussel, 10.09.15)

Norge og EU kom rett før ferien fram til en ny avtale om norske bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Europa. Arbeidslivets parter fikk under forrige ordning på plass et eget fond for anstendig arbeid og trepartssamarbeid. Det var på 8 millioner euro. Nå venter partene på hvordan innretningen for den kommende perioden blir.

- Full forvirring om allmenngjøring innen godstransport

(Norsk Industri/Klassekampen, 09.09.15)

Tariffnemndas vedtak og forskriftene fra Arbeidsdepartementet tolkes helt forskjellig blant de ulike aktørene. Det er full forvirring med hensyn til hvilke transportoppdrag som faller innenfor og hvilke som faller utenfor forskriften, skriver Stein Lier-Hansen, adm.dir i Norsk Industri.

- Helseforetakene har et moralsk ansvar for lønningene

(Stortinget, 09.09.15)

I Helse Bergen ble det avdekket et stort omfang av sosial dumping under byggingen av ny barne- og ungdomsklinikk. Helse Bergen har utbetalt de resterende pengene til bedriften, uten at arbeiderne har fått lønnen de har krav på. - Hva vil helseminister Bent Høie (H) gjøre for å sikre at de rettmessige kravene om lønn for utført arbeid blir innfridd?, spør Audun Lysbakken (SV). 

Se også: Ny sosial dumping-avsløring i Bergen (Fri Fagbevegelse, 15.06.15)

Venstre-lederens leilighet ble vasket av underbetalt renholder

(Dagbladet, 09.09.15)

Selskapet som de siste tre åra har rengjort Venstre-leder Trine Skei Grandes leilighet, underbetalte renholderen. - Venstre-lederen burde sjekket lønn- og arbeidsvilkår hos sine egne renholder bedre, mener LO-leder Gerd Kristiansen. - Jeg sjekket med firmaet to ganger, skriver Skei Grande til Dagbladet.

Se også: Skei Grande legger seg flat (P4, 09.09.15)

LO-forbund anmelder Norwegian

(LO, 08.09.15)

Norsk Cockpitforbund politianmelder Norwegian for brudd på utlendingsloven. Flyselskapet har siden 16. juni 2015 brukt besetning uten gyldig oppholdstillatelse i Norge. Forbundsleder Rune Sundland mener dette er konkurransevridende sosial dumping.

Se også: Politianmelder Norwegians bruk av asiatiske besetninger (Dagbladet, 04.09.15)

Fafo-bidrag i ny bok om den norske modellen

(Fafo Østforum, 08.09.15)

To Fafo-forskere har bidrag i boken Den norske modellen. Internasjonalisering som utfordring og vitalisering.  Line Eldring har skrevet kapitlet "Tåler den norske modellen arbeidsinnvandring?", og Jon Rogstad har bidratt med kapitlet "Den flerkulturelle utfordring".

Telemark strammer grepet mot sosial dumping

(Fagforbundet, 07.09.15)

I fjor høst innførte Skien kommune en 14-punktsplan mot sosial dumping i byggebransjen. Telemark fylkeskommune har adoptert modellen, og skjerpet kravene til entreprenører som vil ha offentlige oppdrag ytterligere

 

Danmark taper konkurransen om de beste hodene

(Ugebrevet A4, 07.09.15)

Danske virksomheter må si nei til ordrer fordi de ikke får tak i tilstrekkelig mange kjemikere, ingeniører og it-programmerere. Dansk Erhverv ber den danske regjeringen lage en strategi for hvordan Danmark kan bli bedre på å tiltrekke seg høyt kvalifisert utenlandsk arbeidskraft.

Spekter skal hjelpe bulgarske elektrikere

(Vest 24, 07.09.15)

Striden om hvem som skal betale de bulgarske elektrikerne som jobbet på det nye Barnesykehuset i Bergen, pågår for fullt. Nå er arbeidsgiverorganisasjonen Spekter inne i saken.

Se også: Ny sosial dumping-avsløring i Bergen (Fri Fagbevegelse, 15.06.15)

Lover full oppvask etter vaskehall-avsløring

(NRK, 04.09.15)

Finansbyråd Eirik Lae Solberg (H) forsikrer at Oslo kommune har nulltoleranse mot arbeidslivskriminalitet etter avsløringen av at kommunen var storkunde hos et bilvaskefirma som er mistenkt for alvorlige lovbrudd. Arbeiderpartiet mener byrådet ikke har kontroll.

Les også: Oslo kommune storkunde hos bilvaskeri med ulovlig arbeidskraft (NRK, 01.09.15)

Arbeidsinnvandring som joker

(Adresseavisen, 03.09.15)

Fortsetter jobbveksten å avta, samtidig som det kommer like mange arbeidsinnvandrere som før, vil arbeidsledigheten stige ytterligere. Sjeføkonom Øystein Dørum mener imidlertid at arbeidsinnvandringen er et tveegget sverd. Lavere innvandring kan gå utover boligprisene.

Arbeidslivskriminalitet koster Sarpsborg 4,5 millarder i året

(Sarpsborg Arbeiderblad, 03.09.15)

Omfanget av svart arbeid og sosial dumping gjør at Sarpsborg trolig tapte nærmere 1 milliard kroner i skatter og avgifter i året. Sarpsborg Næringsforening har tatt initiativ til prosjekt som retter søkelyset på det stadig økende omfanget