Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Nytt nummer av EU&arbetsrätt

(Fafo Østforum, 07.05.15)

Nyhetsbrev Nr 1/2015 av det nordiske nyhetsbrevet EU & arbetsrätt er nå tilgjengelig på nett. Det finske Elektrikerforbundets seier i EU-domstolen er tema for en av sakene.

Se også: Tidligere numre av nyhetsbrevet EU&arbetsrätt

Hva kan EU gjøre mot svart arbeid?

(Europaparlamentet, 07.05.15)

Svart arbeid utgjorde 18% av EU27’s BNP i 2012. Svart arbeid avskjærer arbeidstakerne fra sosial beskyttelse og grunnleggende arbeidstakerrettigheter, og nå EU vil etablere en europeisk plattform for samarbeid om tiltak for å forebygge og bekjempe arbeid som ikke innrapporteres til myndighetene.

Se også: Europeisk plattform for samarbeid om tiltak mot svart arbeid (Europalov, 07.05.15)

Parat er ny deltaker i Fafo Østforum

(Fafo Østforum, 06.05.15)

Vi er glade for å kunne ønske Parat velkommen som ny deltaker i Fafo Østforum. Parat er en arbeidstakerorganisasjon i YS.

Kabotasje - Finland får siste advarsel

(Stortingets EU/EØS-nytt, 06.05.15)

Finland har fått en siste advarsel fra Europakommisjonen for sin for snevre tolkning av EUs regler for kabotasjekjøring. Dersom Finland ikke endrer regelverket kan saken havne i EU-domstolen.

Arbeidsinnvandret til et løsarbeiderliv

(Fri Fagbevegelse, 06.05.15)

Det nye prekariatet kalles de, arbeidsinnvandrerne som kommer til Norge for å skaffe seg jobb og inntekt. Her venter det nye arbeidslivet på dem – løsarbeiderlivet. Prekariatet betegner de menneskene som tvinges til lavlønnede og midlertidige jobber med minimal jobbtrygghet.

Svenskene strømmer til Troms og Tromsø

(iJobb, 06.05.15)

De lokkes av bedre lønn og mer arbeid. På slutten av året i 2013 var det registrert 666 bofaste svensker i jobb i fylket. Svenskene er dermed kun slått av Polen, som har over 700 arbeidsfolk boende i Troms. Det som i første rekke begrenser den svenske arbeidsinnvandringen til Tromsø, er boligmarkedet.

Storaksjon mot byggebransjen i Rogaland

(Stavanger Aftenblad, 06.05.15)

Flere offentlige etater har gjennomført en felles storkontroll i Rogaland for å bekjempe arbeidsmarkedskriminalitet i byggebransjen. - Vi ønsker å komme de useriøse firmaene som driver ulovlig til livs, sier politiet.  Dette gjør vi for den seriøse delen av arbeidsmarkedet, sier skatteetaten.

Tyskland: Fortsatt strid om minstelønn

(LOs Brusselkontor, 05.05.15)

Striden står fortsatt høyt i Tyskland om minstelønnen som ble innført 1. januar i år. Det er allerede en rekke unntak, deriblant for gruppen utenlandske transittsjåfører. Arbeidsgiverne presser på for flere unntak, men tysk LO (DGB) sier at det ikke kommer på tale. 

Debatt: Er arbeidsinnvandring redninga for kystsamfunn?

(Vesterålen Online, 05.05.15)

- Herøy kommune på Helgeland har satt i gang en rekke gode tiltak og fått mange arbeidsinnvandrere til å bosette seg i kommunen. Arbeidsmigranter kan nok være med å ”redde” slike kystsamfunn, men de er også med på å endre dem, skriver forskerne Marit Aure, Anniken Førde og Tone Magnussen.

Fullbooket konferanse 21. mai

(Fafo Østforum, 04.05.15)

Avslutningskonferansen «Kunnskapsutvikling om arbeidsvinnvandring» den 21. mai, er fullbooket. Konferansen strømmes. Se direktesendingen på Fafo-tv.

 

- Fjern dokumentasjonskravet

(Fri Fagbevegelse, 04.05.15)

Strenge dokumentasjonskrav bidrar til at det er en sakte prosess å allmenngjøre en tariffavtale. - Fjern dokumentasjonskravet, sier Jon Olav Andersen, EL & IT-leder. Men arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har ingen planer om å foreslå endringer som vil gjøre det lettere å allmenngjøre tariffavtaler.

Ambisiøse estere

(Arktitektnytt, 30.04.15)

Norsk arkitektbransje må regne med sterkere konkurranse fra Baltikum, særlig fra Estland, sier Per Winterstad, daglig leder i Stepstep, et norskeiet og -ledet, estisk selskap (med norsk datterselskap) som formidler estiske produsenter og produkter. Med en timepris for arkitekttjenester ned mot 300 kroner, er det mulig han har rett, skriver Arkitektnytt.