Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Fellesforbundet vil ha en strengere regler mot sosial dumping i bygg

(FriFagbevegelse, 13.08.19)

Fire år etter at den første nasjonale anbefalingen om en seriøs byggebransje ble lagt fram, ønsker Fellesforbundet nå en oppdatert og strengere standard.

LO og NHO: Svart arbeid er fortsatt et stort problem

(FriFagbevegelse, 13.08.19)

Omsetningen fra svart arbeid kunne finansiert hele InterCity–utbyggingen i Østfold. Da regionsdirektør i NHO, Nina Solli, åpnet debattmøte om svart arbeid under Arendalsuka, slo hun fast at den svarte omsetningen i Norge i løpet av et år er på 28 milliarder kroner.

Debatt: «Derfor sier de østeuropeiske bygningsarbeiderne at Oslo Bygningsarbeiderforening er den eneste organisasjonen som ønsket dem velkommen til Norge»

(FriFagbevegelse, 13.08.19)

Det var ingen selvfølge at Oslo Bygningsarbeiderforening tok på seg oppgaven med organisering av utenlandske arbeidere. Når dette skjedde, var det mye takket være nylig avgått leder Roy Pedersen i LO Oslo, skriver Adolf Larsen, medlem i Fellesforbundet.

Sjåførene får skylden for konkurs

(Anlegg & Transport, 12.08.19)

De innleide sjåførene fra Litauen får skylden for svenske Lundåkra Frakts konkurs våren 2019. Ifølge Hallands Nyheter, mener Yvonne Andreasson at sjåførene hadde alkoholproblemer, var inkompetente og stjal diesel fra selskapet.

Ap-Raymond anklager Erna Solberg for «å kaste kontantstøtte ut av landet»

(VG, 12.08.19)

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo ber statsministeren stanse kontantstøtte til barn som ikke bor i Norge.

Frokostmøte 28. august: Europeisk standard for offentlige anskaffelser

(Anbud365, 12.08.19)

Om nærmere to år kan det foreligge en ny, europeisk standard for offentlige anskaffelser. En egen norsk komite skal bidra med synspunkter inn i det europeiske arbeidet. Standarden kan bl.a. få stor betydning i kampen mot korrupsjon på tvers av landegrensene. Et frokostmøte i regi av Standard Norge 28. august har standarden for offentlige anskaffelser som tema. 

NLF-krav utløste skriftlig spørsmål i Stortinget

(Lastebil.no, 12.08.19)

I forrige uke kunne NLF melde at kontrollører hos Statens vegvesen slår alarm på grunn av en ny og problematisk kontrollinstruks for kabotasje. Nå har Arne Nævra (SV) stilt spørsmål til samferdselsministeren på bakgrunn av NLFs krav om strakstiltak.

Møte 14. august: Vegvesenet inviterer felles front mot arbeidslivskriminalitet

(Bygg.no, 10.08.19)

Onsdag 14. august inviterer Statens vegvesen inn til møte om arbeidslivskriminaliteten i anleggsbransjen. Arrangementet er en del av Arendalsuka – og samler en rekke topper fra anleggsektoren.

Støre vil ha tiltak mot sosial dumping i alle Ap-kommuner

(FriFagbevegelse, 09.08.19)

De siste årene har stadig flere kommuner blitt tøffere med krav til bedrifter som skal levere på anbud. Nå vil Ap ha de nye modellene ut i alle sine kommuner.

Kronikk: – Enklere å velge seriøs leverandør, også for privatpersoner

(Eikerbladet, 08.08.19)

– Privatpersoner bør få oppdatert informasjon fra det offentlige for å vite at de velger seriøse aktører når de skal kjøpe tjenester. Det kan bidra til å redusere arbeidslivskriminalitet, skriver skattedirektør Hans Christian Holte, som i denne kronikken argumenterer for eBevis for privatpersoner.

Rødt vil ta skjenkebevillingen til utesteder uten minstelønn

(FriFagbevegelse, 08.08.19)

 – Selvfølgelig burde serveringssteder miste skjenkebevillingen hvis de betaler for liten lønn til sine ansatte, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Etter Rødts forslag i Bergen og Trondheim ble det vedtatt at utestedene i disse to byene må dokumentere at de betaler allmenngjort minstelønn for å få skjenkebevilling.

Kronikk: – På ville veier med Høyreregjeringen

(VG, 08.08.19)

– Noe er råttent i transportbransjen. Norske arbeidere blir i dag utkonkurrert av utenlandske selskaper på pris. Arbeiderpartiet fremmet forslag i Stortinget med ti punkter mot sosial dumping i transportnæringen. Høyreregjeringen hadde en unik mulighet til å sette klare rammer fra fellesskapets side. De valgte i stedet å stemme det ned, og la utenlandske aktører sette rammene i transportbransjen, skriver Jørn Eggum, forbundsleder i Fellesforbundet og Bjørnar Skjæran, nestleder i Arbeiderpartiet.