Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Eller gå til en av temasidene. Vi har også en egen temaside for saker om koronasituasjonen og arbeidsinnvandring.

Ny utgave av «EØS-rett» drøfter blant annet koronapandemien, Nav-saken og Brexit


EØS-avtalen gjør Norge til en del av EUs indre marked. Denne boken tilbyr en innføring i den materielle EØS-retten med fokus på de grunnleggende reglene om fri bevegelighet for varer, tjenester, personer og kapital.

Fagbokforlaget, 19.01.22

Nektar å betale bøter for ulovlege oppdrag – transportgigant må møte i retten


Den litauiske transportgiganten Girteka Logistics må svare for ei rekkje lovbrot av dotterselskapet Girmeta. Politiet har gjeve selskapet 380.000 kroner i bot for 19 ulovlege transportoppdrag. – Vi ser fram til rettssaka, seier selskapet som nektar å betale bøtene.

NRK Vestland, 19.01.22

Reaksjoner på regjeringens forslag om innleieforbud i byggebransjen i flere fylker


NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom sier flere bedrifter vil måtte si nei til oppdrag på grunn av mangel på arbeidskraft, noe som kan sette flere planlagte byggeprosjekter i fare.

– Uten det regjeringen nå legger fram, er jeg redd for at det store underskuddet av fagutdannede håndverkere bare vil fortsette å øke, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

NRK, 18.01.22

Regjeringen vil skjerpe innleie-reglene


Regjeringen anbefaler et forbud mot innleie fra bemanningsforetak på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold. Forslaget om endringer i regelverket for inn- og utleie fra bemanningsforetak sendes nå på høring, og høringsfristen er 19. april 2022.

– Dette vil styrke det seriøse, ordna arbeidslivet som vi vil skal kjennetegne Norge, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet, 18.01.22

Debatt: – Det er viktig å få has på useriøse aktører slik at sjåførene får en god og trygg arbeidshverdag


– I transportsektoren foregår det systematisk arbeidskriminalitet. Vi hører om sjåfører som jobber langt utover det arbeidsmiljøloven tilsier for ei luselønn. En ting er sjåføren sine rettigheter som arbeidstaker når det gjelder både lønn, pensjon og arbeidstid, en annen ting er tryggheten og sikkerheten både til sjåføren og andre som ferdes langs veiene, skriver Linda Eide, Fylkestingsrepresentant Nordland Ap.

Rana Blad, 18.01.22

Støres 100-dagersplan: Disse løftene gjenstår


9 av de 40 punktene i Aps 100-dagersplan er fortsatt ikke i havn få dager før fristen. Regjeringen sier de jobber på spreng, men de kommer ikke i mål med alt. Ett av punktene som gjenstår er å forby innleie som fortrenger faste ansettelser.

bygg.no / NTB, 18.01.22

Tjener penger på utenlandske sjåfører


Hver tredje lastebilsjåfør som kommer over grensa, er ukrainer eller hviterusser. En helt fersk undersøkelse viser at de har ulovlig lav lønn. Noen tjener penger på sårbare sjåfører. Nå ber Yrkestrafikkforbundet (YTF) regjeringen komme på banen.

NRK Distriktsnyheter Oslo og Viken, 17.01.22

Innlegg: – Hvor går vi etter bemanningsbransjen?


– Arbeidsgiverne har startet sin kampanje mot de varsla innstrammingene i adgangen til å leie inn fra bemanningsbyråer.
Men premisset for argumentasjonen som legges fram er feil. Vi er ikke avhengig av bemanningsbransjen, skriver Joachim Espe, leder i Bygningsarbeidernes forening.

bygg.no, 17.01.22

Nytt faktaflak fra Østforum: Grov utnytting eller menneskehandel – hvor går grensen?


Det er mange begreper knyttet til utnytting av utenlandsk arbeidskraft i Norge: sosial dumping, arbeidslivkriminalitet, useriøsitet, usunn konkurranse, uanstendig arbeid, grå bedrifter og moderne slaveri.

I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum kan du lese om hva som defineres som grov utnytting og hva som tilsier at en sak omfattes av forbudet mot menneskehandel.

Fafo Østforum, 17.01.22

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten


Det er tatt ut tiltale mot litauiske Girteka, Europas største transportselskap, for elleve tilfeller av ulovlig innenrikstransport i Norge. Selskapet har nektet å vedta forelegg for 11 separate tilfeller av ulovlig kabotasje, anmeldt 2019 og 2020. Nå kommer saken opp i retten.

FriFagbevegelse, 17.01.22

Tajik: – Tilsynene skal slå hardt ned på a-krim


Det skal svi i lommeboken på de useriøse i arbeidslivet. Det lover Hadia Tajik (Ap), som nå pålegger Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet å skrive ut flere bøter og gi strengere straffer.

E24, 17.01.22

Debatt bemanningsbransjen: – Norsk arbeidsliv er ikke som en Dickens-roman, Mímir


– For meg er det et mysterium at Rødt er tilhenger av kollektiv avstraffelse for akkurat bemanningsbransjen., skriver Henrik Asheim (H) Henrik Asheim, arbeidspolitisk talsperson i Høyre.

Hans innlegg er et motsvar til et innlegg fra Mímir Kristjánsson (Rødt): Høyre forsvarer lønnstyveri.

Nettavisen, 17.01.22

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie