Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Solberg om akrim: – Vi trenger et tettere internasjonalt samarbeid

(bygg.no / NTB, 10.06.19)

– Norges arbeidsmarked er globalisert. Vi drar stor nytte fra migrasjon av faglærte arbeidere og fri bevegelse av mennesker i Europa. Samtidig har vi sett at arbeidsinnvandring kan legge press på arbeidsmarkedet, lønn og sosiale fordeler. Vi har også sett en økning i arbeidsrelatert kriminalitet. Dette kan vi ikke akseptere, sier statsminister Erna Solberg.

Frode, Ronny og Vidar ble erstattet av filippinske sjøfolk. Nå kjemper de for rettferdig behandling

(FriFagbevegelse, 07.06.19)

Maskinist Ronny Kårevik måtte ta seg en pause, tørke vekk noen tårer og svelge bort klumpen i halsen da han sto foran dommerne i Gulating lagmannsrett og fortalte at det var sjokkerende og fortvilende å møte sin filippinske erstatter på kaia den dagen han ble satt på land.

LO-topp om Kallmyrs au pair-bruk: Burde ha flau smak i kjeften

(VG, 07.06.19)

Fellesforbund-leder Jørn Eggum går til kraftig angrep på justisminister Jøran Kallmyr (Frp) og krever at hele au pair-ordningen fjernes. – Au pair-ordningen er moderne slaveri som ikke hører hjemme i norsk arbeidsliv. Det var helt sikkert fornuftige grunner til at ordningen i sin tid ble etablert som kulturutveksling. Den tiden er for lengst forbi.

 

Nye minstelønnssatser

(Arbeidstilsynet, 06.06.19)

Nye minstelønnssatser trådte i kraft 1. juni. Selv om det ikke er noen generell minstelønn i Norge, er det innført minstelønn i enkelte bransjer for å hindre at utenlandsk arbeidskraft får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er vanlig i Norge. 

NHO Transport sier nei til nullsats

(NHO Transport, 06.06.19)

Stortinget behandler i disse dager to ulike representantforslag om turbusser og kabotasje. Ifølge komiteinnstillingene vil det i denne stortingsperioden ikke bli tilstrekkelig flertall for merverdiavgiftssats null og dermed obligatorisk merverdiavgiftregistrering for turbussnæringen.

- Nå skal vi ta skurkene

(Dagbladet, 06.06.19)

Arbeidsminister Anniken Hauglie gir Arbeidstilsynet makt til å stoppe ulovlig innleie. - Seint, men godt, sier Hadia Tajik. 

Norske fiskerier er sosialt bærekraftige – i både flåte og industri

(Kystmagasinet, 06.06.19)

Grove brudd på menneskerettigheter, slaveri og barnearbeid er fraværende i norsk fiskeri- og sjømatindustri. Imidlertid har utenlandsk arbeidskraft høyere risiko for å bli utsatt for lovbrudd, som for eksempel sosial dumping, både i fiskeriflåten og i prosessindustrien på land.

Regjeringen avviser at norsk vannkraftproduksjon kan underlegges tjenestedirektivet

(ABC Nyheter, 05.06.19)

EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA vil ha norsk produksjon av vannkraft til å bli en tjeneste med fri flyt av eierskap. Men Olje- og energidepartementet avviser i et svar som ble sendt 4. mai til EØS-avtalens vaktbikkje ESA, at produksjonen av norsk vannkraft kan underlegges EUs tjenestedirektiv. 

Debatt: – Åpnere grenser må bety mer norsk regulering

(Tankesmien Agenda, 05.06.19)

– Midlertidige arbeidskontrakter, økonomiske forskjeller og sosial dumping er det vi i Norge som må styre, ikke først og fremst EØS-avtalen. For jo åpnere grenser, dess mer regulering trenger vi – og det står på norske politikere og partene i arbeidslivet å få til det som trengs, skriver Tiril Rustand Halvorsen.

– Au pair-ordningen er utgått på dato

(Stortinget, 05.06.19)

Stortingsrepresentantene (SV) Karin Andersen og Petter Eide foreslår å avvikle au pair-ordningen. – Au pair-ordningen er i praksis en arbeidsordning. Tross den opprinnelige idéen om kulturutveksling er det arbeidsutøvelse som preger hverdagen til en au pair. En au pair har lov til å jobbe 30 timer i uka, noe som tilsvarer en 80 prosent stilling, skriver de.

Trøndelag fylke ber om LO-hjelp for å stoppe sosial dumping

(FriFagbevegelse, 04.06.19)

Trøndelag fylke har flere vedtak for å hindre sosial dumping. Likevel har bygningsarbeidere blitt utnyttet på flere av fylkets byggeprosjekter i den siste tida. – Det hjelper ikke å bare vedta seriøsitetskrav. Utfordringen er å følge opp, sier fylkesordfører Tore Sandvik (Ap). Fylket ber nå om en fast LO-kontrollør for avsløre sosial dumping på fylkets byggeplasser.

 

Rogaland: Urogruppe mot akrim

(NRK Rogaland, 04.06.19)

Rogland fylkeskommune går inn med en halv million kroner i året for å etablere ei urogruppe mot arbeidskriminalitet i Rogaland. Beløpet er for en periode på tre år fremover. Initiativet kommer fra Næringsforeningen og LO i Rogaland.