Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Kronikk: Ofrene rett foran oss

(Fafo Østforum / Klassekampen, 11.12.19)

– Det er vanskelig å avdekke menneskehandel i arbeidslivet. Bruddene skjer i tilsynelatende legitime bedrifter. Kronikk av Fafo-forskerne Anne Mette Ødegård og Anette Brunovskis i Klassekampen 11. desember.

Nytt faktaflak: Utenlandske entreprenører på norske anlegg

(Fafo Østforum, 11.12.19)

Bygging av veier, jernbane, bruer og tunneler i Norge overlates i stadig større grad til utenlandske entreprenører. I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum kan du lese om vekst, erfaringer og oppdragsgiveres muligheter til å stille krav.

Har ikkje svenske-svar til ESA

(NRK, 11.12.19)

Overvakingsorganet ESA ville vite kvifor ikkje Noreg heldt løftet sitt om å la EØS-reglane få forrang, slik dei hadde lova i eit møte om Sverige-saka i 2017. Arbeids- og sosialdepartementet vil ikkje svare på det avgjerande spørsmålet fordi trygdeskandalen blir granska.

Opptak fra 11. des, Fafofrokost med rapportlansering: Menneskehandel i norsk arbeidsliv

(Fafo Østforum, 11.12.19)

Fagfolk og media har i flere år meldt om grov utnytting i arbeidslivet – historier om underbetaling, tilbakeholdt lønn, elendige og uverdige boforhold og trusler. En ny Fafo-rapport viser at det hersker forvirring om grensene mellom grov sosial dumping og menneskehandel, at det er vanskelig å avdekke saker og problematisk å gi hjelp til ofrene. Den nye Fafo-rapporten «Menneskehandel i arbeidslivet» ble lansert i dag.

Glamox kjøper Polens ledende belysningsselskap

(Byggfakta, 11.12.19)

Glamox har sikret seg over 98 prosent av aksjene i belysningsselskapet ES-SYSTEM, som er det største belysningsselskapet i Polen målt i omsetning. ES-SYSTEM ble etablert i 1990 med hovedkvarter i Krakow, Polen. I dag sysselsetter selskapet nesten 900 årsverk og har to fabrikker lokalisert i Wilkasy og Dobczyce.

Bringer Norge inn for EFTA-domstolen

(TV2 / NTB, 11.12.19)

ESA mener at praksisen ved at ledelsen i norske selskaper må være EØS-borgere er ulovlig, og tar Norge til EFTA-domstolen. – Nasjonalitet og bosted bør ikke være avgjørende kriterier for å velge hvem som skal lede selskaper, skriver ESA, som er EØS' overvåkningsorgan.

Sånn kan du hjelpe myndigheitene å ta skatteskurkane i arbeidslivet

(FriFagbevegelse, 11.12.19)

Skatteetaten har lansert ei nettside som skal gjere det enda enklare å tipse om personar og bedrifter som snik seg unna skatt. – Tillitsvalde og arbeidstakarar bør ta i bruk moglegheita til å tipse. Våre tillitsvalde er ute kvar dag, ser og høyrer ting som er nyttig for arbeidet mot arbeidslivskriminalitet, seier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Grov sosial dumping, livsfarlige boforhold og timelønn helt ned til 21 kroner

(Børsen / Dagbladet, 11.12.19)

Det har vært forholdene i flere av fiskemottakene som foredler miljøstemplet fisk. Merkeordningen «Den blå fisken» garanterer for at fiskebestanden blir tatt vare på. Lønns- og arbeidsforhold hos fiskerne og fiskeforedlerne er ikke like viktig.

Vil ikke ha flere anskaffelsestiltak for å ekskludere de som bryter innleie-regler

(Anbud365, 11.12.19)

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er bekymret for utviklingen rundt bruken av innleid arbeidskraft, men mener anskaffelsesreglene har tilstrekkelige tiltak til å utelukke leverandører som bryter innleieregelverket .

Fast ansatte og innleide ved Oma Baatbyggeri kjemper for likest mulig vilkår

(FriFagbevegelse, 10.12.19)

– Det er sterk konkurranse om arbeidskraften her på Stord nå. Selv om innleie ikke er ideelt, så hadde vi ganske sikkert mistet kontrakten på de tre hurtigbåtene til større verft uten, sier industrirørlegger og klubbleder Kent Rune Riise.

Bok om utstasjonering i EU og forandringer i nasjonale institusjoner

(Fafo Østforum / FAOS, 09.12.19)

En ny bok, redigert av Jens Arnholtz og Nathan Lillie, analyserer hvordan EUs regulering av utsendte arbeidere driver institusjonell endring i nasjonale arbeidsmarkedssystemer. Arnholz er forsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet.

Equinor styrker sin posisjon i det polske havvindmarkedet

(Metal Supply, 10.12.19)

Equinor har kjøpt seg opp i et polsk havvindprosjekt for å satse sterkere i landet. – Polen er et viktig marked for Equinor, og vi er glade for å fortsette samarbeidet med Polenergia, som er et energiselskap med erfaring og innsikt i det polske energimarkedet, sier Jens Økland, direktør for strategi og forretningsutvikling i Nye Energiløsninger i Equinor.