Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Ap-lederen avviser EØS-utredning

(VG, 15.10.19)

Jonas Gahr Støre varslet Fellesforbundets landsmøte tirsdag om at verken programkomiteen eller Ap-landsmøtet i 2021 vil utrede alternativer til EØS, slik deler av fagbevegelsen går inn for.

Ukrainere med falske papirer jobbet i Kruttverket

(Varingen, 15.10.19)

Politiet har tiltalt to russere for å prøve å få 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge som rumenere og bulgariere, melder NRK. Rumenere og bulgariere er EU-borgere og ville enkelt fått arbeidstillatelse.

Anniken Hauglie varsler strengere straffer ved ulovlig innleie

(FriFagbevegelse, 15.10.19)

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener det burde være unødvendig å drive klappjakt på aktører innen bygg og anlegg. – Men hvis det er det som må til for å luke ut de useriøse, er vi klare til å bruke sterkere lut, sier hun. Hun vil møte Jørn Eggum i Fellesforbundet og Jon Sandnes hos byggenæringen for å snakke om innleie i byggebransjen.

Store mørketall i varebilbransjen

(HMS-magasinet, 15.10.19)
En ny rapport fra A-krimsenteret viser en mengde lovbrudd, deriblant mulig trygdesvindel i varebilbransjen. I 2018 ble kontroller av varebilsegmentet i transportbransjen prioritert i Oslo.

Spørsmål om minstelønn opp i Stortinget

(Stortinget, 14.10.10)

Sigbjørn Gjelsvik har reist spørsmål til statsråd Anniken Hauglie om regjeringen vil avvise et hvert forslag om innføring av en lovfestet nasjonal minstelønn i Norge. Og om regjeringen vil bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen dersom et slikt forslag vedtas av EU.

Jørn Eggum advarte mot EØS-nei

(FriFagbevegelse, 13.10.19)

Lederen i Fellesforbundet leverte et sterkt forsvar for EØS-avtalen da han innledet til debatt på landmøtet. – Økte handelshindringer kan bli katastrofalt for arbeidsplassene.

Arbeidsministeren mener at alarmen må gå etter innleierapporten

(FriFagbevegelse, 13.10.19)

Rapporten om innleie fra bygningsarbeiderforeningene i Oslo vekker sterke reaksjoner. – Nå forventer jeg at bransjen selv og arbeidsgiverne tar tak i problemet, kjenner sin besøkelsestid, og rydder opp, sier arbeidsminister Anniken Hauglie i en kommentar til rapporten om innleie i byggebransjen som bygningsarbeiderforeningene i Oslo la fram lørdag.

Forslag om lovfestet minstelønn ventet fra EU-kommisjonen

(ABC Nyheter, 12.10.19)

Innen 100 dager vil EU-kommisjonen fremme forslag om lovfestet minstelønn. Det utløser uro for den nordiske modellen. - Lovfestet minstelønn er helt uaktuelt i Norge, som i Norden for øvrig, hevder LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik

– EØS har rasert transportnæringen

(Dagbladet, 12.10.19)

For norske transportarbeidere har EØS-avtalen vært ødeleggende. Det sier tillitsvalgte fra Transportarbeiderforbundet, som nå er en del av Fellesforbundet. De vil ut av EØS.

Danskene strammer inn kabotasjeregelverket

(NHO Transport, 12.10.19)

Det danske Transport- og Boligministeriet har kunngjort at kabotasjereglene for turbuss vil bli strammet inn fra og med 1. november i år. Etter denne datoen kan utenlandske turbusser kun utføre kabotasjeoppdrag i Danmark i syv dager før de må forlate landet.

Fellesforbundet: Massiv ulovlig innleie i byggebransjen i Oslo

(NRK, 12.10.19)

Ledelsen i Fellesforbundet mener et forbud mot hele bransjen kan være veien å gå, hvis dette ikke bedrer seg. NHO sier dette er alvorlig, hvis tallene er riktige.

 

Mindre frakt med utenlandske lastebiler

(SSB, 11.10.19)

I 2018 ble det fraktet 268,5 millioner tonn gods med lastebiler på vei i Norge og til og fra utlandet. Det er omtrent det samme som året før. De utenlandske lastebilene fraktet 12 millioner tonn. Dette er 8,8 prosent mindre enn i 2017.