Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

Regjeringen foreslår lovendringer om innleie

(Fafo Østforum / Arbeids- og sosialdepartementet, 10.04.18)

I dag legger regjeringen frem en lovproposisjon til Stortinget med forslag knyttet til innleie av arbeidskraft. Det foreslås flere nye tiltak for å få slutt på såkalte nulltimerskontrakter og begrense bruken av innleie i bygg- og anleggsbransjen. Les mer

Innlegg: Arbeidslivskriminalitet. Effektivt samarbeid må styrkes

(gd.no, 11.04.18)

Ledere i Politiet, Arbeidstilsynet, Nav og skattetaten går sammen ut med en appell om en større satsing på a-krimsernterne, i dette innlegget. De krever at det må settes inn mer ressurser der trusselen er størst og at ressursene ikke må spres tynt utover.

ESA godkjenner støtteordning for sjøfolk

(Avisen Agder / NTB, 10.04.18)

EFTA-tilsynet ESA godkjenner regjeringens planer om å utvide støtteordningen for sjøfolk. Endringene vil bety at Color Line får anledning til å omregistrere Kiel-ferjene til Norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Det betyr også at norske ansatte kan bli erstattet av billigere utenlandsk arbeidskraft på disse ferjene.

Debatt: Gode intensjoner rydder ikke byggenæringen

(Byggmesteren, 10.04.18)

– Rett før påske vedtok Akershus fylkeskommune ny innkjøpsstrategi som skal ligge til grunn for alle byggeprosjekter i fylkeskommunal regi. Vedtaket ble omtalt i Romerikes Blad samme dag, som et godt grep mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Artikkelen fremstilte det som at en samlet byggenæring støttet og sto bak forslaget. Dette er ikke riktig, skriver Harald Hansen, daglig leder i Byggmesterforbundet Oslo og Akershus, som mener Akershus har kommet med en "light" versjon av Oslos innkjøpsstrategi i Oslomodellen.

Tror på flere fast ansatte med nye regler for reise, kost og losji

(FriFagbevegelse, 09.04.18)

Lettelsen i verftsmiljøene er stor over at det kom til enighet i tariffoppgjøret om et forslag for reise, kost og losji. – Daglig ser vi hvordan firmaer utnytter arbeidere og driver med rein sosial dumping. Derfor var det ekstemt viktig for verftsbransjen å få på plass dette. Hvis ikke hadde vi endt opp som byggebransjen i Oslo, sier klubbleder på Rosenberg Worleyparsons i Stavanger, Roy-Inge Nilsen.

Se også: Resultat av mekling på reise, kost og losji (RKL) (Norsk Industri, 09.04.18)

– Flott at ingen nordmenn vil jobbe her

(NRK Troms, 09.04.18)

Nyutdannet og med dårlige utsikter til jobb. Derfor valgte de å sløye fisk i Finnmark. 23-åringene Laurynas og Ziedune fra Litauen ser muligheter der ingen nordmenn ser ei framtid. På det lille fiskebruket i enden av bygda er det bare to som snakker norsk. – Det finnes ikke lokal arbeidskraft, forteller fiskebrukets leder, Per Inge Akslen.

Se også: Forlater familien i Litauen i månedsvis for å jobbe i Norge (NRK Troms, 09.04.18)

Landets største entreprenører setter i verk nye tiltak mot akrim og sosial dumping

(Byggmesteren, 09.04.18)

Skanska, Veidekke og AF Gruppen innfører et felles digitalt kontrollsystem - HMSREG - på alle sine byggeplasser. Systemet gir oversikt over kontraktører og underleverandører. Løsningen bygger videre på etablerte standarder som HMS-kort og StartBANK, som systemet også henter inn data fra. – Informasjonsdeling er nøkkelen her, sier adm.dir i Skanska Norge, Ståle Rød (bildet).

Norse Production konkurs – skylder på LO og NNN

(FriFagbevegelse, 09.04.18)

Norse Production ble opprettet i 2012 da fiskeforedlingsgiganten Sekkingstad sa opp alle sine ansatte for å unngå å betale polske arbeidere det samme som sine norske ansatte. I høst streiket nesten 100 polske arbeidere i Norse Production for tariffavtale. De fikk tariffavtale. Nå slår bedriften seg konkurs.

Debatt: Stopp utflaggingen av Color Lines ferger

(Arendals Tidende, 09.04.18)

– Regjeringa gått inn for at Color Lines Kiel-ferger skal flagges ut til Norsk internasjonalt skipsregister. Begrunnelsen er "konkurransekraft", og i klartekst betyr dette at norske sjøfolk kan erstattes med folk som ansettes på utenlandske betingelser, skriver Lisbeth Reed, leder i Rødt Agder og Hilde Hansen, styremedlem i Rødt Agder. De oppfordrer lokalsamfunn og lokal fagbevegelse til å bidra til stortingsflertall mot regjeringens utflaggingsvedtak.

Hva vil regjeringen gjøre for å begrense skadevirkningene av EUs nye mobilitetspakke i Norge?

(Stortinget, 09.04.18)

– EUs nye mobilitetspakke åpner opp for mer kabotasje. Dette har skapt bekymringer både i norsk lastebil- og bussnæring. Hva vil regjeringen gjøre for å redusere skadevirkningene, og hvordan vil regjeringen kunne øke kontrollen med ulovlig kabotasjekjøring? spurte stortingsrepresentant Siv Henriette Jacobsen (A) før påske. Les svaret fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen på nettsidene til Stortinget.

KS-råd om offentlige anskaffelser ved kommunesammenslåing

(Abud365, 09.04.18)

Mange kommuner og fylkeskommuner som skal slås sammen innen 2020. En rykende fersk veiledning med råd om offentlige anskaffelser ved kommunesammenslåing foreligger. Det er KS Advokatene som står bak. Anbud365 gjengir hovedpunktene i veiledningen - i kortform.

Krav om reise, kost, losji innfridd

(Fafo Østforum / Fellesforbundet, 09.04.18)

Nesten 16 timer etter at meklingsfristen gikk ut ble LO og NHO i dag enige i årets tariffoppgjør. Enigheten innebærer også at Fellesforbundets krav rundt reise, kost og losji (RKL) er innfridd.