Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

EUs mobilitetspakke: Nye transportregler kan bli vedtatt neste uke

(FriFagbevegelse, 04.02.19)

Med bare tre stemmers overvekt bestemte Europaparlamentets transportkomite seg for å la hele EU-parlamentet vedta nye transportregler. Men foreløpig er det ingen som vet hva som kan få flertall i en slik avstemning.

Dette sier forskningen om ulykkesrisiko for utenlandske godsbiler

(lastebil.no, 03.02.19)

Transportøkonomisk institutt gikk nylig ut med en påminner: Utenlandske tunge godsbiler har tre ganger så høy risiko for å bli involvert i eneulykker sammenliknet med norske tunge godsbiler.

Hvordan forbedre situasjonen for utsendte arbeidstakere?

(Fafo, 01.02.19)

Fafo har bidratt i europeisk prosjekt om utsendte arbeidstakere. Resultatet er tre notater: om arbeidstilsynenes rolle og samarbeid over landegrensene, om fagbevegelsen klarer å ivareta denne gruppa og om mangelfull statistikk og informasjon. Kristin Alsos og Anne Mette Ødegård (bilde) har deltatt i prosjektet.

Ny Fafo-rapport har kartlagt brudd på midlertidige ansettelser og innleie

(Fafo Østforum, 01.02.19)

Fafo har anslått omfanget av brudd på adgangen til midlertidige ansettelser og innleie. Omfanget av brudd synes å være nokså stort blant virksomhetene i bransjer som bruker østeuropeisk innleid arbeidskraft i stort omfang.

LO-leder til frontalangrep på regjeringsplattformen

(Dagbladet, 01.02.19)

– Norge ser en skarp høyredreining i arbeidslivspolitikken med denne regjeringsplattformen, det sier LO leder Hans-Christian Gabrielsen. Han mener det er for få tiltak mot sosial dumping, for lite støtte til det organiserte arbeidslivet, usosial skattepolitikk og at privatisering av offentlig velferd er feil medisin.

– Er innleiereglene for vanskelige får man forby bemanningsbransjen

(FriFagbevegelse, 01.02.19)

Det sier nestleder i Fellesforbundet Steinar Krogstad med klar adresse mot NHO som ikke ønsker at Arbeidstilsynet skal overvåke de nye innleiebestemmelsene. Han får støtte fra flere rødgrønne politikere.

Falske kompetansebevis er et problem for hele samfunnet

(Tungt.no, 01.02.19)

Risikoekspert Kjell-Ola Kleiven tror mange byggherrer gambler med sikkerheten for å tjene penger. Han synes ikke det er godt nok om byggherren ikke vet at noen som jobber for dem har falske papirer. Resultatet kan bli fatalt, advarer han.

Automatiske kontroller kan stoppe utenlandske vogntog med dårlige dekk

(TU.no, 01.02.19)

Et tysk selskap har utviklet et system som kan graves ned i veibanen og som måler mønsterdybden på dekket og vekten på kjøretøyet i fart. Også norske selskaper har tilbudt vegvesenet løsninger for automatisk skanning av bildekk.

Utenlandske vogntog er tema i flere lederartikler

(Fafo Østforum, 31.01.19)

Trafikkfarlige utenlandske lastebiler og sosial dumping var denne uken tema i NRKs Debatten. Og flere norske aviser følger opp temaet i sine lederartikler.

Både regjeringen og Ap kommer med nye planer mot a-krim

(FriFagbevegelse, 31.01.19)

Regjeringens nye strategi mot arbeidslivskriminalitet lanseres 5. februar. Samme dag kommer Arbeiderpartiet med sitt nye arbeidslivsprogram.

Veidirektør er lei av fanteri i bransjen

(Anleggsmaskinen, 31.01.19)

Veidirektør Terje Moe Gustavsen har mistet troa på enkelte entreprenører. Han mener enkelte ikke har noen intensjoner om å etterleve regelverket fordi de tjener gode penger på å bryte det. Gustavsen er lei av aktører som «prøver seg» på overfakturering og fanteri.

Utenlandske vogntog med dårlige dekk har vært tema i over 40 år

(HA, 31.01.19)

Steinar Bjerkli var kontrollør fra 1974-2001 han oppfordrer de ansvarlige for trafikksikkerheten til å sette seg inn i historien. Selv om kontroller på grenseoverganger får store oppslag i media er de glemt neste dag. Skal vi få bukt med problemet trenger vi 24-timers kontroller hele vinterhalvåret sier Bjerkli.