Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

Derfor går de til streik mot bemanningsbyråene i byggbransjen

(FriFagbevegelse, 09.11.17)

De største fagforeningene i byggebransjen i Oslo og Akershus rever et forbud mot at entreprenører leier inn bygningsarbeidere fra bemanningsbyråer i Oslofjord-området. De vil stoppe et «løsarbeidersystem» der arbeidsfolk må stå med lua i handa og tigge om å få jobbe – uten særlig forutsigbarhet.

– Ny tolkning av sentral godkjenning utfordrer det seriøse arbeidslivet

(BNL, 09.11.17)

Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) forlater kravet om at bedrifter skal ha egne ansatte med fagbrev for å få sentral godkjenning. – Dette vil svekke regjeringens tidligere signaler om viktigheten av kompetanse hos de foretak som utfører bygningsarbeider, men også dens eget arbeid mot arbeidslivskriminalitet, sier adm.dir Jon Sandnes i Byggenærings Landsforening (BNL).

Mer kabotasje?

(LO-kontoret i Brussel / Nordlys, 09.11.17)

Troms Transportarbeiderforening mener at EUs forslag til nye regler for kabotasjekjøring (kjøring innenriks i et annet EØS-land) vil føre til økt sosial dumping og ytterligere fjerne norske sjåfører fra norske veger.

EU: Mye er bakpå i offentlige anskaffelser

(Anbud365, 08.11.17)

Mulighetene som de nye EU-direktivene gir for å utnytte offentlige anskaffelser strategisk, er på langt nær tatt i bruk. Over halvparten av konkurransene i EU-området bruker fortsatt laveste pris som eneste tildelingskriterium.

Økt offentlig erstatningsansvar etter EFTA-dom

(Stortinget EU/EØS-nytt, 08.11.17)

En rådgivende uttalelse fra EFTA-domstolen om anskaffelsesregelverket bryter med etablert norsk rettspraksis, og kan medføre at offentlige oppdragsgivere i større grad enn tidligere vil bli erstatningsansvarlige.

– EU-forslag om kombinert transport kompliserer og åpner for smutthull

(Norges Lastebileier-Forbund, 08.11.17)

I mai i år foreslo EU Kommisjonen at internasjonal transport skulle omfattes av reglene for utestasjonering av arbeidstakere etter tre dager, men at kabotasjekjøring skulle regnes fra dag en. – Men forslaget som er lagt frem i dag åpner for smutthull, sier Søren H. Larsen, direktør i Nordic Logistics Association (NLA). Han  frykter de nye reglene vil føre til en uholdbar konkurransesituasjon.

Arbeidsministeren stenger døren for innleie-forbud

(FriFagbevegelse, 08.11.17)

Både Ap og Rødt vil forby innleie i Oslo-området. – Ingen god ide. Uten bruk av innleide må bedriftene være bemannet selv når ordrebøkene er tomme. Så jeg støtter ikke disse forslagene, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie da hun møtte til muntlig spørretime i Stortinget onsdag.

Rødt krever forbud mot innleie i byggebransjen nå

(FriFagbevegelse, 08.11.17)

Ap vil be regjeringen utrede et forbud mot innleie. Rødt mener det er unødvendig – og krever forbud så raskt som mulig. – Hvor mange flere utredninger trenger vi? Vi trenger politisk handling før det er for sent, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. 

Arbeiderpartiet vil forby innleie og styrke Arbeidstilsynet med 25 mill.

(FriFagbevegelse, 08.11.17)

– Bemanningsbransjen er blitt den største arbeidsgiveren på mange byggeplasser. Vi har både advart regjeringen og etterlyst initiativ. Nå ser vi oss nødt til å ta tak blant annet gjennom å be om forbud mot innleie i et avgrenset område eller enkelte bransjer, sier Hadia Tajik, nestleder i Ap. – Vi mener også brudd på regelen om ulovlig innleie må føre til kraftigere sanksjoner. Derfor må Arbeidstilsynet styrkes, sier Tajik.

Tar opp arbeidslivskriminalitet på EUs sosiale toppmøte

(Regjeringen, 08.11.17)

Statsminister Erna Solberg skal delta på EUs sosiale toppmøte i Gøteborg 17. november.  Statsministeren skal delta på den delen av møtet som handlar om omstilling og jobbskaping og vil i tillegg ta opp det norske initiativet om å løyse felles europeiske utfordringar om arbeidslivskriminalitet.

Kronikk: – EØS bestemmer i Norge

(FriFagbevegelse, 08.11.17)

– Det siste året har EU-systemet forhandlet om hvilke rettigheter ansatte i firmaer som tar oppdrag i et annet EU-land, skal ha. LO-ledelsen har fulgt intenst med på striden fordi resultatet blir til norsk lov gjennom EØS-avtalen. Tydeligere kan det ikke vises at EØS bestemmer i norsk arbeidsliv, skriver Idar Helle og Paul Bjerke, i De Facto.

Kronikk: – Ønsker du å stoppe arbeidskrim, Erna?

(Aftenposten, 08.11.17)

– Mens kriminelle nettverk befester sin stilling i norsk arbeidsliv, ser vi en stadig mer passiv regjering i kampen mot arbeidskriminalitet, skriver journalist og forfatter Einar Haakaas. Han mener at Erna Solbergs kontor har fullstendig sviktet sin rolle i dette arbeidet. I statsbudsjettet for 2018 er temaet kun nevnt et par ganger, og da bare i forbifarten knyttet til ønsket om mer effektiv organisering av kontrolletatene.