Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Arbeidstilsynet avviser kritikk fra Byggmesterforbundet

(Byggmesteren, 06.02.19)

Regionleder i Byggmesterforbundet Anne Marit Stork har i et debattinnlegg kritisert Arbeidstilsynet for å overkontrollere Byggmesterforbundets medlemsbedrifter samtidig som useriøse virksomheter gå fri. Direktør i Arbeidstilsynet Trude Vollheim, avviser kritikken og forteller at de prioriterer kontroller der risikoen for arbeidsrelatert sykdom og skade er størst.

Moxnes ber Arbeiderpartiet vise handlingsrommet i EØS-avtalen

(FriFagbevegelse, 06.02.19)

Dersom Arbeiderpartiet lykkes med å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen til å løse de store samfunnsproblemene som skapes av avtalen, så har de vår fulle støtte sier Bjørnar Moxnes (R). Moxnes peker på fem samfunnsproblemer som EØS avtalen skaper, herunder kabotasje, tvangs privatisering og uregulert arbeidsinnvandring på arbeidsgivers premisser.

– Åtte av ti ulykker med vogntog skyldes utenlandske sjåfører

(NRK, 06.02.19)

Tall fra Gjensidige Forsikring viser at knapt 1000 utenlandske vogntog kolliderte med bilister på norske veier i fjor, og at vogntogføreren hadde skylda i 80 % av tilfellene. Norges Automobil Forbund (NAF) etterlyser tøffere krav til vogntogene og selskapene eier dem. Transportøkonomisk Institutt sier de vil se nærmere på tallene.

Regjeringen la frem revidert strategi mot akrim

(Regjeringen, 05.02.19)

– De kriminelle tilpasser seg, og det er derfor blitt mer krevende å avdekke arbeidslivskriminaliteten. Derfor har regjeringen sett behov for å fornye strategien, sa statsminister Erna Solberg (H) da regjeringen i dag presenterte revidert strategi mot arbeidslivskriminalitet. Stikkord er flere tiltak, økt kontrollinnsats, styrket samarbeid og eBevis.

Skal vurdere strengere regler for vinterdekk for tunge kjøretøy

(VG, 05.02.19)

Debatten om sikring av utenlandske vogntog har tiltatt de siste ukene etter en rekke trafikkulykker. Ved Svinesund i går kveld fikk 15 av 15 kontrollerte vogntog kjøreforbud på grunn av slitte eller uegnede dekk. Nå ser Vegdirektoratet til Tyskland for inspirasjon, der vinterdekk er påbudt å være merket med «three-peak mountain snowflake», ofte kalt alpesymbolet.

Uropatrulje i Rogaland

(Næringsforeningen Rosenkilden, 05.02.19)

Næringsforeningen i Stavangerregionen og LO går sammen om å opprette en Uropatrulje i kampen mot arbeidskriminalitet, og for en seriøs byggenæring med like konkurransevilkår. Uropatruljen skal avdekke arbeidslivskriminalitet og ulovlig byggevirksomhet, og varsle videre om dette.

AP fremmet forslag om å innlemme ILOs kjernekonvensjoner i menneskerettsloven

(Stortinget, 05.02.19)

Jonas Gahr Støre (A), Hadia Tajik (A) og tre partikollegaer fremmet forslag i Stortinget om å innlemme ILOs kjernekonvensjoner i menneskerettsloven. De understreket at EØS-avtalen hovedsakelig har vært et gode for Norge, men at et høyt antall arbeidsinnvandrere har lagt stort press på norske lønns- og arbeidsvilkår.

Bare 3 % av utenlandske vogntog kontrolleres på grensen

(NLF, 05.02.19)

Hvert døgn krysser omtrent 1500 utenlandske vogntog grensen ved Svinesund av disse blir i snitt 40 kontrollert. Det utgjør mer enn ett vogntog per minutt. Norges Lastebileier-forbunds (NLF) direktør Geir A. Mo, har lenge etterlyste hyppigere kontroller og strengere regler. 

Vil ELA kunne få effektiv rolle mot sosial dumping?

(LO-kontoret i Brussel, 04.02.19)

ELA, European Labour Authority, på norsk arbeidsmarkedsbyrå, har påbegynt tannfellinga før de har vokst ut. I prosessen forslaget er inne i nå svekkes det under behandlingen i Rådet hvor medlemslandene sitter.

Færre utenlandske dør på jobb

(Arbeidstilsynet 04.02.19)

29 mennesker omkom i det landbaserte arbeidslivet i 2018. Det er historisk lavt. Det var seks utenlandske arbeidstakere blant de omkomne. Dette tilsvarer en andel på 21 prosent av de omkomne i 2018. I 2016 utgjorde utenlandske arbeidstakere hele 40 prosent av de omkomne.

Polens ambassadør i Norge: – Det fødes mange polske barn her

(Utrop, 15.01.19)

– Nordmenn spør meg ofte, «Hvor mange polakker er det i Norge?». Det kan jeg egentlig ikke svare på. Alle kan bevege seg fritt i EØS. Vi vet rett og slett ikke om det er 100, 120, eller 150 tusen polakker i Norge. Mange planlegger å bli i Norge lenge. De henter sine familier hit, forteller Polens ambassadør, Iwona Woicka-Żuławska.

Ordkrig mellom LO og regjeringen

(Dagbladet, 04.02.19)

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener regjeringen har for få tiltak mot sosial dumping. Arbeidsminister Anniken Hauglie mener Gabrielsen «taler mot bedre vitende, og vet det selv».