Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

Regjeringen beholder likevel åpning for midlertidige ansettelser

(ABC Nyheter, 14.11.17)

– Det vi kommer til å gjøre, er å skjerpe kravet om fast ansettelse i Arbeidsmiljøloven, med unntak for bemanningsbyårene, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) den 3. novmeber. Nå bekrefter hun at regjeringen likevel vil beholde en generell adgang til midlertidige ansettelser i Arbeidsmiljøloven.

Innleie: – Forbud er feil vei å gå

(NHO, 14.11.17)

– Den seriøse delen av bemanningsbransjen er nødvendig i norsk arbeidsliv. Arbeiderpartiet vil forby bruk av bemanningsselskaper i byggenæringen i Oslo-området. Det er feil medisin for å sikre et seriøst arbeidsliv, mener NHO.

 

SV, Rødt og Ap foreslår forbud mot innleie av arbeidere

(FriFagbevegelse, 14.11.17)

Mange innleide arbeidere er østeuropeere som er «fast ansatt» i bemanningsbyråer. De kalles fast ansatt, men ofte får de ikke lønn mellom oppdragene. Nå har tre partier på venstresiden fremmet tre ulike forslag til hvordan myndighetene kan stoppe bruken av løsarbeidere i byggebransjen i Oslofjord-området.

Vil ha Europa med på akrim-samarbeid

(Statsministerens kontor, 14.11.17)

– Det er behov for økt samordnet innsats mot  arbeidslivskriminalitet på  europeisk nivå. Norge inviterer nå EU til et utvidet samarbeid for å stanse de kriminelle, sier statsminister Erna Solberg. I en rapport sendt til EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker foreslår regjeringen en rekke tiltak på områder den mener egner seg spesielt for et tettere felleseuropeisk samarbeid.

Last ned rapporten

Fafo Østforum videreføres til 2020

(Fafo Østforum, 13.11.17)

Fafo Østforum videreføres i tre år fra 2018. Det er nå 25 deltakere i forumet, med Skatteetaten som den nyeste. Arbeidsinnvandring og utfordringer knyttet til et mer internasjonalt arbeidsmarked er hovedtemaer i forumet, som nå har holdt det gående i 13 år. Kunnskapsformidling gjennom nettside og seminarer er de viktigste aktivitetene. Nye deltakere er alltid velkomne, og interesserte kan henvende seg til Anne Mette Ødegård, telefon 90 65 13 11. Les mer om forumet her

Nytt faktaflak: Forslag til nytt utstasjoneringsdirektiv

(Fafo Østforum, 13.11.17)

Ministerrådet i EU har blitt enige om retningslinjer for endringer i utstasjoneringsdirektivet fra 1996, men det er fortsatt usikkert hva som kommer til å bli det endelige utfallet. I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum kan du lese om endringsforslagene og prosessen videre.

Åtte havner tas ut i politisk streik

(FriFagbevegelse, 13.11.17)

Målet med den politiske streiken onsdag 15. november er å forby bemanningsbransjen fordi disse fortrenger fast ansatte på byggeplassene, og bidrar til usikre arbeidsplasser. Havnearbeiderne i åtte byer legger ned arbeidet i to og en halv time til støtte for kampen mot bemanningsbransjen. 

Se også: LO ber transportarbeiderne droppe streiken (NHO, 13.11.17)

Duket for mer transportkriminalitet

(Gudbrandsdølen Dagningen, 13.11.17)

EUs mobilitetspakke skaper frykt for mer sosial dumping i transportbransjen og økt risiko for ulykker langs norske veger. Fylkestinget i Oppland har bedt Regjeringen reservere seg mot innføringen av mobilitetspakken.

Bemanningsbransjen sysselsetter 100.000, men har knapt en eneste lærling

(FriFagbevegelse, 10.11.17)

Mens 10.000 ungdommer venter på læreplass, tar ikke bemanningsbransjen inn lærlinger. – Vi vil ikke ha bemanningsbyråer som opplæringsbedrifter, sier leder i faglig råd for elektrofagene, Are Solli. Men det vil NHO.

Tyskland har hatt forbud mot innleie i 35 år

(FriFagbevegelse, 10.11.17)

Da tysk bygningsindustri opplevde en svært uheldig utvikling på begynnelsen av 80-tallet ble det innført et generelt forbud mot innleie av arbeidskraft i byggebransjen i hele Tyskland. – Innleieforbudet i Tyskland er ikke absolutt. Det er lov med utleie mellom produksjonsbedrifter, sier rådgiver Line Eldring i Fellesforbundet.

Energitillitsvalgte vil organisere i de uorganiserte entreprenørselskapene

(FriFagbevegelse, 10.11.17)

Oppdragsgivere som Statnett har i flere år satt ut store jobber til utenlandske entreprenører. EL og IT-tillitsvalgte vil ikke at energibransjen utmanøvrerer seg gjennom å konkurrere på lønns- og arbeidsvilkår. – Det skal stilles samme krav, uansett om man er ansatt i et produksjonsselskap, et nettselskap eller i et entreprenørselskap, heter det i en uttalelse fra landstariffkonferansen.

Uber tapte ankesak i London

(E24, 10.11.17)

 

 Uber har tapt ankesaken i Londons arbeidsrett, melder flere internasjonale medier. Dermed er selskapet nå nødt til å behandle sjåførene som ansatte, med alle rettighetene det innebærer, som minstelønn og betalt ferie.