Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

10 år med Laval-saken

(LO-kontoret i Brussel, 11.01.18)

– Det var 18. desember for ti år siden. Jeg hadde akkurat startet en tidlig juleferie på hytta. Da ringte telefonen og jeg så at det var et belgisk nummer. Det var Alf Ole Ask, Aftenpostens korrespondent i Brussel, som ringte. Han gikk rett på sak:  – Dere tapte på alle punkter.  Det var den betente Laval-saken som dreide seg om hvilke vilkår utenlandske arbeidstakere skulle kunne arbeide under i Sverige. Dommen var klar, skriver Knut Arne Sanden, leder av LO-kontoret i Brussel.

Alle hadde mangler i oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår

(Anbud365, 11.01.18)

De fleste virksomhetene i en undersøkelse som Kommunerevisjonen i Oslo har gjennomført, stilte krav om lønns- og arbeidsvilkår etter forskriften. Men når det gjelder oppfølging og kontroll, var bildet et helt annet.

Dansk politi skal kontrollere ukehvil i kjøretøyet

(Tungt.no, 11.01.18)

Ordinær ukehvil i kjøretøyet har aldri vært tillatt, men det har vært en sovende regel. De siste to årene har både Belgia, Tyskland og Frankrike innført krav om at ukehvilen ikke skal tas i hytta. Nå kan det være slutt også i Danmark.  Den danske justisministeren bedt politiet undersøke hvordan de konkret kan håndheve forbudet.

EU-nei til å sove i lastebilen på ukehvilen

(NRK, 11.01.18)

I går fortalte NRK at lastebilsjåfører at de ser flere utenlandske sjåfører som bor i bilene i dagevis på rasteplasser mens de venter på oppdrag. Men lastebilsjåfører får ikke sove i førerhuset på vogntoget når de tar den 45 timer lange ukehvilen, ifølge en fersk dom i EU. - Dommen er ny og Vegdirektoratet har ikke sett på den ennå. Det vil komme justeringer og korrigeringer i Norge, sier seniorrådgiver i Statens vegvesen, Håvard Stjern.

Mobilitetspakke og elektronisk tjenestekort er prioriterte EØS-saker våren 2018

(Stortingets EU/EØS-nytt, 10.01.18)

EUs veipakke (mobilitetspakke 1) og Europeisk e-tjenestekort er viktige enkeltsaker i EØS-prioriteringene første halvår 2018. EU-domstolen om eksport av dagpenger. Disse sakene kan du lese om i nyhetsbrev nr 1-2018 fra Stortingsbiblioteket.

Vil stramme inn praktikantordning etter misbruk

(NRK, 10.01.18)

Mens utenlandske sesongarbeidere bare kan være her et halvt år av gangen i Norge, kan praktikantene være her i to år. Men nå foreslår Arbeids- og sosialdepartementet å stramme inn så de bare kan være her i inntil ett år. Det skjer etter misbruk av ordningen. Mange østeuropeere løy og brukte falske papirer for å få arbeide som praktikant.

Etterlyser tverrfaglig samarbeid mot arbeidslivskriminalitet

(FriFagbevegelse, 10.01.18)

– Tettere samarbeid på tvers av etatene og større engasjement fra de tre partene i arbeidslivet, er helt nødvendig hvis man skal lykkes med å redusere kriminaliteten i arbeidslivet, sa Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet, da hun innledet på et frokostmøte om arbeidslivskriminalitet i regi av Spekter.

Regjeringen lover mer effektiv kontroll av transportvirksomheten

(NRK, 10.01.18)

Lastebilnæringa er bekymret for økt ulovlig transportvirksomhet i Norge.  Nye verktøy skal tas i bruk av Statens vegvesen for å forhindre juks fra utenlandske sjåfører. – Vi har økt aktiviteten på kontrollstasjonene til Statens vegvesen, og ny teknologi skal bli tatt i bruk også i Norge, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tommy Skjervold.

Mangler lovverk for å slå ned på grov utbytting av billig arbeidskraft

(Minerva, 10.01.18)

I en hittil ikke omtalt høringsuttalelse fra Politidirektoratet kommer det frem rystende informasjon om hvordan utlendinger som har søkt jobblykken i Norge, utnyttes på det groveste. Uttalelsen er avgitt til et forslag fra Justisdepartementet om å stramme inn regler for utleie til arbeidssøkende. Med dagens lovverk står politiet ofte maktesløse.

– Norsk matkultur blir utvannet av importerte kokker og utenlandsk arbeidskraft

(Dagbladet, 09.01.18)

Ifølge Norges Kokkemesteres Landsforening mangler Norge rundt ett tusen kokker. Mange svenske ansatte i restaurant- og serveringsbransjen har reist hjem til et Sverige i oppgang. – Mange av svenskene er erstattet av arbeidskraft fra Polen og de baltiske landene. Dette bidrar selvsagt til større språkproblemer rundt om i kjøkkenene, sier Kristin Krohn Devold, adm.dir i NHO Reiseliv.

Vil hindre at utenlandske lastebilsjåfører kjører ulovlige oppdrag i Norge

(NRK Trøndelag, 09.01.18)

Lastebilnæringa er bekymret for økt ulovlig transportvirksomhet i Norge. De krever bedre kontroller av utenlandske lastebilsjåfører. I 2018 krysser 3000 utenlandske vogntog den norske grensa daglig. Ifølge tellinger som Norges Lastebileierforbund har utført, er 600 av disse uten last når de ankommer landet.

Trapper opp kampen mot a-krim

(NTB Info, 09.01.18)

OBOS, Norges største boligbygger, skjerper innsatsen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet på byggeplassene. Fra nyttår innførte konsernet derfor nye seriøsitetskrav for alle nye byggeprosjekter i Norge. Målet er å bli kvitt useriøse aktører i byggebransjen og bidra til økt kvalitet i det som bygges.