Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

Offentlig høring om EUs arbeidsinnvandringspolitikk

(EU-Kommisjonen 01.06.15)

EU-kommisjonen har utlyst en offentlig høring om spørsmål knyttet til arbeidsinnvandring fra tredjeland. Målet med høringen er å innhente synspunkter på videreutviklingen av EUs migrasjonspolitikk og å evaluere "Blue Card"-direktivet. Høringsfristen er 21. august 2015.

Samarbeider mot lovbrudd i byggebransjen i Skien

(NRK Telemark, 01.06.15)

Politiet, Skatteetaten, Nav og Arbeidstilsynet satser sammen mot sosial dumping og annen kriminalitet i byggebransjen. I løpet av en felles aksjonsuke avdekket de flere eksempler på dårlig sikring og mangel på arbeidskontrakter.

Belgia: Byggebransjen i krise

(LO-kontoret i Brussel, 01.06.15)

Byggebransjen i Belgia står foran avgrunnen, skal man tro lederen av landets byggebransjeforening, Robert de Mûelenaere. Ikke på grunn av lite oppdrag, men fordi seriøse bedrifter faller fra på grunn av sosial dumping.

- Dokumentasjonkravene er for strenge

(Norsk Arbeidsmandsforbund, 31.05.15)

- Allmenngjøring av tariffavtalene er et svært viktige tiltak for å hindre sosial dumping, men dokumentasjonskravene er for strenge, og det gjør svært vanskelig å få allmenngjort en tariffavtale.  Det var en av av de sju uttalelsene som ble enstemmig vedtatt på Landsmøtet i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Renholderen Alma fra Moldova: - Vi må lære oss norsk

(Fri Fagbevegelse, 31.05.15)

Alma Røkke og Said Hassen Hamed var to av flere utenlandske arbeidstakere som talte på Norsk Arbeidsmandsforbunds landsmøte. – Kommer du som flyktning til Norge, er du lovpålagt å lære deg norsk. Kommer du som arbeidsinnvandrer, er du det ikke. Det er feil, sier de to, og diskuterer det de uten å nøle kaller slaveri i norsk arbeidsliv.

Norsk Arbeidsmandsforbund vil synliggjøre renholderne

(Fri Fagbevegelse, 30.05.15)

Allmenngjøringen av renholdsoverenskomsten har utløst ekstra stort press på tariffbundne bedrifter, da flere bedrifter nå opererer utelukkende med allmenngjort minstelønn. Norsk Arbeidsmandsforbund krever derfor at det må etableres rutiner for at offentlige anbud i renholdsbransjen må inneholde krav til kvalitet og kompetanse, i tillegg til helse, miljø og sikkerhet.

Full splittelse om EØS i industrien

(Fri Fagebvegelse, 29.05.15)

Store og tunge avdelinger i industrien står på hver sin EØS-fløy før landsmøtet i Fellesforbundet. Forbundsleder Arve Bakke er overbevist om at å si opp EØS-avtalen vil skape flere problemer enn det løser. Når representantskapet møtes i slutten av juni vil første runde i slaget om EØS stå.

700 kan miste jobben i Color Line

(NA24, 29.05.15)

Politikerne vil åpne for utenlandske lønninger på Kiel-fergene. Norske sjømannsorganisasjoner er svært skuffet over regjeringens nye maritime strategi.

Se også: Vil styrke maritim konkurransekraft (Nærings- og fiskeridepartementet, 29.05.15)

– Regjeringens maritime strategi kommer Color Line til gode (Østlandsposten, 31.05.15)

Vil utrede norsk lønn i norsk farvann

(NRK Rogaland, 29.05.15)

Regjeringen mener at tilskudd til rederiene skal styrke norsk skipsfart. Norsk Sjømannsforbund, Det norske maskinistforbund og Norsk sjøoffisersforbund er ikke fornøyd. De vil utrede norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann.

Se også: «Maritime muligheter – blå vekst for grønn fremtid» (Nærings- og fiskeridepartementet, 29.05.15)

Her jobber de for 23 kroner timen

(Telemarksavisa, 28.05.15)

Det foregår omfattende sosial dumping i telemarksfjellene. TA var med da myndighetene under en razzia i Rauland i går avslørte timelønninger på rundt 23 kroner for utenlandske arbeidere. Haugen Holding AS oppfører 16 hytter i samarbeid med litauiske UAB Baltijos statybu vystymas.

Nordisk modell under press

(LO, 27.05.15)

Sosial dumping og midlertidighet utfordrer nordisk arbeidsliv, og skaper større forskjeller. – Fagbevegelsen spiller en viktig rolle for å hindre dette, sier Gerd Kristiansen.

Tariffavtalen for turbussjåfører ble allmenngjort

(Fri Fagebvegelse, 27.05.15)

Det er den tredje tariffavtalen som er allmenngjort hittil i år. YS-forbundet Yrkestrafikkforbundet var først ute med å fremme krav om allmenngjøring av tariffavtalene for turbussjåfører. Når forskriften er utarbeidet, vil det komme informasjon om hva som blir allmenngjort, for eksempel lønn, diett og overnatting.

Les også: Bussjåførene vant fram (Yrkestrafikkforbundet)