Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

København: Nekter ansatte å fly Ryanair

(Dagbladet, 16.05.15)

Københavns overborgermester nekter ansatte å fly med Ryanair i jobbsammenheng. - Sosial dumping er noe svineri som vi slår hardt ned på her i København, sier overborgermester Frank Jensen, som mener Ryanairs lønns- og arbeidsvilkår er «noe svineri».

Kommentar: På riktig vei

(Fri Fagbevegelse, 15.05.15)

- Allmenngjøring av tariffavtalen for lastebilsjåfører er godt nytt for alle i bransjen. Konkurransen om transportoppdragene vil ikke lenger avgjøres av sjåførenes lønnskostnader, skriver Roy Ervin Solstad, ansvarlig redaktør for Transportarbeideren.

Organisasjonsgraden stuper

(Dagsavisen, 15.05.15)

En fersk undersøkelse viser at færre og færre velger å organisere seg i en fagforening. Det er verken ungdommen eller innvandrernes skyld. - Innvandrere har klart lavere organisasjonsgrad enn ikke-innvandrere, men selv uten økt arbeidsinnvandring ville organisasjonsgraden innen bygg og industri gått ned, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard.

- Bare Luxembourg har en høyere andel arbeidsinnvandrere fra EU enn Norge

(DN/NTB, 13.05.15)

Europaminister Vidar Helgesen (H) reagerer på Storbritannias nye syn på arbeidsinnvandring, og understreker at innvandringen lønner seg for Norge.

Fattige land tappes fortsatt for sykepleiere

(Sykepleien, 12.05.15)

I dag, 12. mai, markeres Den internasjonale sykepleierdagen rundt om i verden. Samtidig er internasjonalisering av sykepleierstanden en økende, global utfordring. Rike lands import av sykepleiere, spesielt til eldreomsorgen, går på bekostning av fattige land, der mangelen på kvalifisert helsepersonell gjerne er langt mer prekær.

Danmark: Massiv mangel på faglærte

(Ugebrevet A4, 12.05.15)

Danmark har stor mangel på faglært arbeidskraft, og tusenvis av jobber på Danmarks  største byggeplasser kan gå til utenlandske montører, svejsere og tømrere. En ny plan skal nå sikre at jobbene blir i danske hender.

Fafo Østforum i ny drakt

(Fafo Østforum, 11.05.15)

I løpet av de siste 11 årene har vi opplevd en arbeidsinnvandring uten sidestykke til Norge. I disse årene har Fafo Østforum fulgt utviklingen gjennom en daglig oppdatert nyhetstjeneste på nett og ved å arrangere seminarer. Nettsidene til Fafo Østforum lanseres nå i ny drakt. Fafo Østforum finansieres ved hjelp av 24 deltakerorganisasjoner. Blant disse er organisasjoner i arbeidslivet, bedrifter og offentlige myndigheter. Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Allmenngjøring i transport

(Fri Fagebvegelse, 11.05.15)

YS og Yrkestrafikkforbundet (YTF) gleder seg over seier for sjåfører på norske veier. Kravet om allmenngjøring ble vedtatt i Tariffnemda i dag, og ny forskrift er under arbeid, heter det i en pressemelding fra YS.
Les også: Transportarbeiderforbundet positiv til allmenngjøring for lastebilsjåfører (Fri Fagbevegelse, 12.05.15).  Seier for norsk transportbransje (Norsk Lastebileier-Forbund, 13.05.15)

Etterspør forbedring av bemanningsbyråregisteret

(Stortinget, 08.05.15)

Både arbeidsgiver- og takersiden har kritisert Bemanningsbyråregisteretet for å ikke gi noen kvalitativ godkjenning av virksomhetene, men tvert imot gi brukere falsk trygghet for at virksomheter driver seriøst bare fordi de er registrert. Vil arbeids- og sosialminister Robert Eriksson ta intiativ til å forbedre registeret?, spør stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap). 

Trapper opp kampen mot arbeidskriminelle

(Næringsforeningen Rosenkilde, 07.05.15)

Det samlokaliserte senteret for arbeid mot arbeidslivskriminalitet i Stavanger ble åpnet i Statens Hus i  mars. Kampen mot arbeidslivskriminaliteten på Nord-Jæren intensiveres nå kraftig.

Berre arbeid og inga løn

(Fri Fagbevegelse, 07.05.15)

I september kom tre rumenarar til Haugesund med ein lovnad om å tene gode pengar. Etter åtte måneder med muring og maling sit det tre rumenerane att med ingenting. Utan hjelp frå Fellesforbundet, hadde dei reist heim att fattigare enn då dei kom.

Vil redusere trygdeturisme og trygdeeksport

(VG, 07.05.15)

- Stadig flere tar med overgangsstønad til land som Polen og Litauen hvor levekostnadene er betraktelig lavere enn i Norge. Det vil vi sette en stopper for, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).