Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Debatt: – Minstelønn er ikke løsningen i Norge

(VOL, 07.12.15)

- Minstelønn er et viktig sosialt virkemiddel i mange land, men vil ikke være det i Norge, skriver Arve Kambe (H), leder i Stortingets Arbeids- og sosialkomite. Han poengterer at Norge skiller seg ut ved å ha et velfungerende tre-partssamarbeid, samt at Norge allerede en lovgivning som skal ivareta formålet med minstelønn: Allmenngjøringsloven.

9. desember: Seminar om Jernbaneverkets vern mot sosial dumping

(Byggeindustrien, 06.12.15)

En av de største utfordringene innen arbeidet mot sosial dumping er aktiv oppfølgning av kontrollplikten i prosjekter – ute der det skjer. Jernbaneverket satser nå mye på kontroll av kontraktspartnere og forteller om dette på et frokostseminar i BA2015 9. desember hos JBV. Program og påmeldingsinformasjon på nettsidene til BA2015

Sveits vil bremse arbeidsinnvandringen fra EU

(Avisen Agder / NTB-Reuters, 04.12.15)

Sveits truer med å fryse alle avtaler med Brussel dersom det ikke oppnås enighet om et kompromiss som bremser tilstrømmingen av arbeidere fra EU-land.

Arbeidsinnvandring - statistikk og status: Lysark og Fafo-tv

(Fafo Østforum, 04.12.15)

"Arbeidsinnvandring - statistikk og status 2015" var tema for årets siste Fafo Østforum seminar. Representanter fra SSB, NAV og SUA la fram oppdaterte tall og vurderinger. Fafo-forsker Jon Erik Dølvik holdt innledningen Arbeidsmigrasjon og flyktningeintegrasjon: "Sannhetens øyeblikk" for nordiske modeller?  Last ned presentasjonen fra seminarets nettside. Se opptak av strømmingen på Fafo-tv.

Krever storopprydding i transport

(Norsk Lastebileier-forbund, 03.12.15)

I et åpent brev til de nordiske samferdsels- og kommunikasjonsministrene advares det mot uholdbare tilstander i transportnæringen.

Les brevet her

Petroleumstilsynet tar endelig tak i flerbruksfartøy

(Industri Energi, 03.12.15)

Industri Energi har i lang tid pekt på en rekke utfordringer rundt bruken av flerbruksfartøy på norsk sokkel. Blant annet gjelder ikke den norske arbeidsmiljøloven på disse skipene. Og det er uklart hvem som har tilsynsansvar for denne sektoren. Nå skal Petroleumstilsynet lage en utredning.

Se også: Uverdige forhold ved flerbruksfartøy på norsk sokkel (SAFE, 07.12.15)

Vil ha lønnstilskudd for å få flyktninger i arbeid

(NRK, 03.12.15)

Flyktningene må ut av mottakene og inn i arbeidslivet så fort som mulig, mener LO og NHO. Nå sender de brev til regjeringen med en smørbrødliste av tiltak som de mener vil virke. Organisasjonene foreslår blant annet å gi bedriftene pengetilskudd for å få folk i jobb.

- Vi vil få en ny underklasse i norsk arbeidsliv

(NRK, 02.12.15)

Asylstrømmen til Norge gjør at arbeidsgiverorganisasjonene nå vil utrede muligheten for å innføre nasjonal minstelønn. LO-leder Gerd Kristiansen mener at det er naivt å tro at de lave lønningene kun vil begrenses til de flyktningene som begynner å jobbe her i landet.

Vil tenke nytt om minstelønn

(siste.no / ANB, 01.12.15)

Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter er ihuga motstander av nasjonal minstelønn. Men strømmen av flyktninger setter landet i en helt ny situasjon, sa hun da hun åpnet foreningens Arbeidslivskonferanse tirsdag.

NHO ber regjeringen vurdere nasjonal minstelønn

(Fri Fagbevegelse, 01.12.15)

– Flyktningsituasjonen gjør spørsmålet om minstelønn mer aktuelt, sier NHOs Svein Oppegård. – Vi får nå en kjempestor gruppe som ikke har den produktiviteten som kreves i vårt arbeidsliv. Derfor må vi se på hvordan vi kan utvide arbeidsmarkedet slik at det også blir rom for denne gruppen.

Varsler sju magre år

(Dagsavisen, 01.12.15)

Tusenvis av arbeidsinnvandrere har forlatt Norge fordi det er blitt langt vanskeligere å få seg jobb. Det gjør at ledighetstallene ikke ser så stygge ut som de kunne gjort. Men arbeidsledigheten kan fortsette å vokse i mange år framover dersom ingenting gjøres fra politisk hold, mener en rekke økonomer.

– Kan bli en sovepute i kampen mot sosial dumping

(Fri Fagbevegelse, 01.12.15)

Nylig ble arbeidsgivere og Fellesforbundet enige om et sett krav for å sikre en seriøs byggebransje. – Et skritt fram, men ikke bra nok, sier veteran Arne Hagen. Han omtales som Telemarksmodellens far.

Les også: Lanserer felles seriøsitetskrav (Difi, 16.11.15)