Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

Nytt notat fra SBB: Lønns- og sysselsettingsmessige virkninger av allmenngjøring

(SSB, 15.01.16)

SSB-forskerne har undersøkt hvordan allmenngjøring har påvirket lønnsutviklingen og faktorbruken innenfor. bygge-, verfts- og renholdssektoren. Innenfor bygg og verft, samt noen grupper blant de deltidsansatte i renhold, finner de at allmenngjøring slår ut i høyere lønn. Mens det for de heltidsansatte i renholdsbransjen kan ikke kan påvises at allmenngjøringen slår ut i høyere lønn.

Halvparten av pilotene er ikke fast ansatt

(Fri Fagbevegelse, 15.01.16)

I billigselskapene jobber halvparten av pilotene på kontrakt, via bemanningsbyrå, eller via et annet flyselskap. Det viser en rapport basert på svar fra over 6500 europeiske piloter i en undersøkelse gjort av det belgiske Gent Universitetet. Fafo ved Anne Mette Ødegård bidro med nasjonal rapportering.

Last ned rapporten Atypical Employment in Aviation

Danmark: - Innslusningslønn vil trekke teppet vekk under transportbransjen

(Ugebrevet A4, 15.01.16)

Danske sjåfører og lastebileiere er allerede hardt presset av billige sjåfører sjåfører fra Pålen, Romania og Bulgaria. Innslusningslønn til flygtninger vil kun gjøre vondt verre, advarer Dansk Transport og Logistik.

- Innslusingslønn er sosial dumping

(NRK Urix, 14.01.16)

Bemanningsselskapet ISS i Danmark foreslår innslusingslønn for flyktninger og asylsøkere. De får ikke støtte av norske ISS eller Manpower. – Innslusningslønn kan medføre at flere flyktninger og asylsøkere kommer inn på arbeidsmarkedet. Men vi ville kalt det sosial dumping i alle andre sammenhenger, sier AFI-forsker Ann Cecilie Bergene.

Bergen kommune ilagt bot på 50.000 kroner

(Bergensavisen, 14.01.16)

Politiet har siktet Bergen kommune for brudd på utlendingsloven. Bakgrunnen er at en av kommunens sykehjem hadde en utenlandsk arbeidstaker uten arbeidstillatelse i arbeid i perioden mars 2013-juli 2014. Den ansatte har fått tarifflønn, og helsebyråden presiserer at kommunen har ikke hatt noen økonomiske fordeler.

Rettssaken i Lime-saken starter neste uke

(Dagbladet, 14.01.16)

Politiet aksjonerte i 2014 mot dagligvarekjeden Lime etter mistanke om omfattende menneskehandel, grov helleri og skatteunndragelser. Totalt 13 personer er tiltalt. De alvorligste tiltalepunktene er menneskehandel og sosial dumping. Rettssaken starter i neste uke og er planlagt å vare i et halvt år.

– Dramatisk forverring av vinterutrustning for norske og nordiske kjøretøy

(NRK Nordland, 14.01.15)

Mens de østeuropeiske vogntogene har blitt flinkere til å sko seg, hadde de norske og nordiske sjåførene motsatt utvikling ved utgangen av 2015, ifølge Statens vegvesen.

Debatt: Enemona og Helse Bergen

(Bergens Tidende, 14.01.16)

- Er moral og lov det samme? Enemona-saken er ennå ikke avgjort. Retten skal vurdere hvorvidt Helse Bergen har handlet i henhold til gjeldende lover og regler eller ikke. Det vil ikke være en vurdering av hvorvidt Helse Bergen har opptrådt redelig/moralsk eller ikke, skriver rettssosiolog Marte Bertelsen i dette innlegget.

Se også: En varslet skandale (BT, 22.12.15)

Ny Fafo-rapport: Oppsummering av forskning på arbeidsmigrasjon

(Fafo Østforum, 13.01.16)

Jon Horgen Friberg oppsummerer de siste ti årenes forskning på den rekordstore arbeidsinnvandringen til Norge fra Øst-Europa. Han konkluderer med at forholdet mellom økt migrasjon og det norske samfunnets evne til å håndtere sosial ulikhet bør stå sentralt i framtidig forskning.

Håndhevingsdirektivet på norsk

(Arbeids- og sosialdepartementet, 13.01.16)

Håndhevingsdirektivet skal innføres i norsk rett. Arbeids -og sosialdepartementet har nå sendt ut høringsforslag til hvordan dette kan gjøres. Direktivet har regler om informasjon til utenlandske virksomheter og utsendte arbeidstakere, om styrket grenseoverskridende myndighetssamarbeid, og om effektive virkemidler for kontroll og håndheving. Høringsfrist er 18. april. Se også: Fafo Østforums faktaflak Håndhevingsdirektivet
Utsendte skal få vite mer (LO-kontoret i Brussel, 19.01.16)

Stor arbeidsinnvandring i Os

(Os & Fusaposten, 12.01.16)

I Os er heile 11,4 prosent av befolkninga arbeidsinnvandrarar. Den nyleg avtroppa rådmannen Knut Terje Rekve reiser spørsmål om kva aukande arbeidsløyse vil bety for arbeidsinnvandrarane. - Om mange reiser, kan Os oppleve at folkeveksten vert redusert, seier han.

Båtsfjord er totalt avhengig av utenlandsk arbeidskraft

(NRK Finnmark, 11.01.16)

Innbyggerne i fiskeværet Båtsfjord er godt vant med utlendinger; de har kommet i store bølger på jakt etter velstand siden 70-tallet. Finner, russere, tamiler, en del svensker, og nå folk fra Polen og Baltikum. Før kom de bare for å jobbe. Nå starter de egne bedrifter, tar med familien, bygger hus og velges inn i kommunestyret.