Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

Europa er avhengig 
av innvandrere

(Vårt Land, 31.07.15)

Europas andel av verdens befolkning vil krympe dramatisk uten innvandring, ifølge FNs nyeste befolkningsprognose. I Norge har inn­vandrerne vært spesielt viktige i reiselivsnæringen. I følge NHO Reiseliv har 37 prosent 
i overnattings- og serveringsbransjen  innvandrerbakgrunn. Totalt for alle næringer er tallet bare 14 prosent.

Spanske sjøfolk vil saksøke Norge

(Fri Fagbevegelse, 30.07.15)

200 spanske sjøfolk som seilte på norske skip vil om kort tid saksøke den norske staten for å få pensjonen de mener de har krav på.

Hver fjerde manglet ID-kort

(Maleren/Adresseavisen, 29.07.15)

Arbeidstilsynet har gitt 112 pålegg om ID-kort på byggeplassene i Midt-Norge.– Når det er de samme aktørene som går igjen gang etter gang, er det ikke fordi de ikke vet at de må ha ID-kort. Det sier en oppgitt Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje til Adresseavisen. Uropatruljen har vært aktiv også gjennom hele bygningsferien i sommer.

Utsettelse av allmenngjøring for turbil

(Arbeids- og sosialdepartementet, 24.07.15)

NHO Reiseliv har bedt om at ikrafttredelsen av forskrift om allmenngjøring av tariffavtaler for turbil utsettes til 1. oktober 2015. Det har Tariffnemnda sagt ja til. Meningen var at allmenngjøringen skulle tre i kraft 1. august.

Eriksson varsler krig mot sosial dumping

(VG, 22.07.15)

Arbeidsministeren vil rense norsk arbeidsliv fra utenlandske firmaer som utnytter ansatte med falske kontrakter. Politiet har allerede oppskriften klar: utleier bør stilles ansvarlig for ulovlighetene som skjer i lokalene han leier ut, etter at han har blitt gjort klar over det.

LO sjokkert over finn.no: - Mye av det som står her er direkte ulovlig

(Trønderavisa, 22.07.15)

Maleoppdrag til 20 kroner timen i Stjørdal? På finn.no legger nordtrøndere ut oppdrag til luselønn. Distriktssekretær Kristine Svendsen er sjokkert over oppdragene hun finner i Nord-Trøndelag.

NHO-direktør refser kjendismilliardær og Burger King-eier Jens Ulltveit-Moe

(Dagbladet, 21.07.15)

- Jeg er skuffet. Vi bør forvente mer fra en tidligere NHO-president. Her burde Burger King forstått at dette ikke går opp i opp, sier NHO Service-direktør Petter Furulund.

Les også: Kjendismilliardær Jens Ulltveit-Moe i bitter Burger King-strid: - Jeg ble lurt (Dagbladet, 20.07.15)

Håper på oppvask for vaskerne (Fri Fagbevegelse, 24.07.15)

Kan slippe unna med sosial dumping

(Bergens Tidende, 21.07.15)

Arbeidstilsynet står rådvill tilbake etter at bulgarske Enemona har forlatt landet.- Vi kan gi tvangsmulkt, selv om det kan være utfordrende å inndrive. Når bedriften ikke lenger er i landet, er det vanskelig å følge opp, sier tilsynsleder Marita Scott i Arbeidstilsynet.

Les også: Ny avsløring i Bergen om sosial dumping (Fri Fagbevegelse, 15.06.15)

 

– Snur hver stein mot useriøse utenlandske steinleggere

(NRK Troms, 21.07.15)

I flere år har omreisende useriøse steinleggere kommet til Norge for å tilby sine tjenester i sommersesongen. Politiet, Tollvesenet, Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Statens vegvesen går derfor sammen for å hindre de useriøse aktørene i å operere i Tromsø-området.

– Au pair er kamuflert hushjelp

(Vårt Land, 21.07.15)

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad vil forby au pair-ordningen i Norge. Doktorgradsstipendiat ved NTNU Trondheim, Elisabeth Stubberud støtter Sp-toppen. - Ordningen fungerer ikke etter hensikten. Man må bestemme seg for hva man vil med ordningen i dag. Ønsker man kulturutveksling eller arbeidskraft? spør Stubberud.

- Det må svi mer for sjefene å bruke underbetalte renholdere

(Dagbladet, 20.07.15)

Risikoen for å bli tatt hvis du bruker underbetalte renholdere er minimal. LO-forbund vil bøtelegge eiere som bruker underbetalte renholdere slik at det «svir i lommeboka.

Les også: Zaida (38) vasket svart i Stordalens kjendisrestaurant (Dagbladet, 17.07.15)

Kronikk: Renhold er ikke en skitten bransje (Dagbladet, 27.07.15)

Ikke stortingsflertall for au pair-forbud

(NRK, 20.07.15)

Når Stortinget åpner etter sommerferien vil Senterpartiet fremme forslag om å avvikle au pair-ordningen. SV vil stemme for, men Sp og SV får trolig ikke med seg resten av Stortinget på å avskaffe au pair-ordningen nå. Men opposisjonen krever strengere regler dersom ordningen skal overleve.