Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

EL & IT Forbundet ber helseministeren ta affære overfor Helse Bergen

(Fri Fagbevegelse, 24.06.15)

Helseminister Bent Høie må sørge for at elektrikerne i dumpingskandalen i Bergen får norsk lønn, krever forbundsleder Jan Olav Andersen.

Les også:  Ny avsløring i Bergen om sosial dumping (Fri Fagbevegelse, 15.06.15)

Allmenngjøring av tariffavtaler for godstransport på vei fra 1. juli

(Arbeidstilsynet, 24.06.15)

Hensikten med allmenngjøring av tariffavtaler er å sikre utenlandske sjåfører lønns- og arbeidsvilkår som er likeverdige med norske sjåfører, og å hindre konkurransevridning.

Ber om utsettelse av allmenngjøring i godstransport

(NHO Logistikk og Transport, 23.06.15)

NHO Logistikk og Transport har bedt om møte med Tariffnemda for å redegjøre for de negative konsekvensene allmenngjøring får for norske arbeidsplasser. De mener at vedtaket øker sannsynligheten  for at grensekryssende trafikk med norske lastebiler blir utkonkurrert ved at bestillerrollen eller mottaker av transporttjenesten flyttes ut av landet.

Arbeidsinnvandringen går fortsatt tilbake

(SSB, 18.06.15)

I alt innvandret 49 900 personer med ikke-nordisk statsborgerskap til Norge i 2014. Arbeidsinnvandringen gikk mest ned, men er fortsatt på et høyt nivå: 21 400 personer. To tredjedeler av disse kom fra EU-land i Øst-Europa.

Utenlandske underleverandører tilbakekrever lønn

(Nettavisen, 18.06.15)

- Det er ikke trygdeytelsene, men svart arbeid som er trusselen mot vårt samfunn, sier LO-sekretær Trude Tinnlund, i en kommentar til Nettavisens avsløringer hvordan fremmedarbeidere som bygger veier i Norge blir utnyttet.

Presentasjoner og opptak fra seminar om tilreisende fattige rumenere

(Fafo Østforum, 18.06.15)

Sommeren 2014 gjennomførte Fafo en kartlegging blant tilreisende hjemløse og gatearbeidere fra Romania i Oslo, København og Stockholm. I går presenterte forskerne hovedfunn fra prosjektrapporten. Presentasjoner kan lastes ned på arrangements nettside. Opptaket av gårsdagens seminar finner du på Fafo-tv

 

Støre etterlyser kamp mot sosial dumping

(Nettavisen / NTB, 17.06.15)

Ap-leder Jonas Gahr Støre gir regjeringen skryt for arbeidet mot kriminalitet i arbeidslivet, men etterlyser mer kamp mot sosial dumping

Byggeprosjekt skal bidra mot sosial dumping

(Telemarksavisa / NTB, 17.06.15)

Skanska Norge har signert kontrakt med Telemark Fylkeskommune om utviklingen av nye Skien videregående skole. Prosjektet blir et foregangsprosjekt i arbeidet mot sosial dumping. Skatteetaten går inn i byggeprosjektet med sin A—krimsatsing, som jobber mot arbeidsmarkedskriminalitet.

Arbeidsgiver anmeldt for menneskehandel

(Haugesundnytt, 17.06.15)

Tre rumenere jobbet i syv måneder nesten uten betaling. Etter at Fellesforbundet steppet inn fikk de utbetalt 30.000 hver, en mager trøst når de ifølge lovpålagt tariff skulle hatt over 200.000.

Ny rapport om tilreisende fattige rumenere

(Fafo, 17.06.15)

Er tiggerne på Oslos gater egentlig fattige? Havner pengene de samler inn i lommene på bakmenn? Er tigging et skalkeskjul for kriminalitet? Denne rapporten ser blant annet på hvordan norske, svenske og danske myndigheter behandler tilreisende fra Romania. Prosjektet er finansiert av det danske Rockwoolfondet, og har vært ledet av Anne Britt Djuve (bildet). Last ned rapporten: When poverty meet affluence

Ledigheten øker – hva skjer med innvandrerne?

(NHO, 17.06.15)

Arbeidsledigheten har økt til 4,3 prosent. Dette er det høyeste siden finanskrisen. Konjunkturene påvirker også innvandringen, og særlig arbeidsinnvandringen. Av arbeidsinnvandrerne er det spesielt de fra EU-Øst som opplever høy ledighet. Innvandringen har gått noe ned i forhold til andre år, men nettoinnvandringen er fortsatt positiv, det vil si at det er flere som kommer enn som drar.

Webportal om polakker i Norge

(polonia.no, 17.06.15)

Den polske foreningen i Norge og Den polske klubben samarbeider om polsk-norske politiske spørsmål, kulturarrangementer og informasjonsmøter. Nå har de også inngått et tverrfaglig samarbeid om den nye webportalen om polakker i Norge: www.polonia.no (i norsk språkdrakt) som skal lanseres under St. Hansaften i Hvervenbukta.

Se også: Program for St. Hansaften i Hvervenbukta