Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

Flere østeuropeere tar danske dagpenger med til hjemlandet

(Ugebrevet A4, 30.10.15)

Østeuropeere er overrepresentert i dagpengestatistikken i Danmark, og de benytter seg i stadig stigende grad av muligheten til å ta danske dagpenger med ut av landet. Den danske regjeringen ønsker nå å endre EU-reglene.

Storaksjon avdekket flere alvorlige feil i byggebransjen

(NRK Hordaland, 29.10.15)

Over 40 millioner i skattesnusk, svart arbeid og trygdesvindel. Dette var noe av det som ble avdekket da 55 byggeplasser i Oslo og Bergen. Det var gjennom tips, felles analyser og etterretning at samarbeidspartnerne avslørte sosial dumping, svart arbeid, trygdesvindel og fiktiv fakturering.

12 dør på jobb i bygg og anlegg hvert år

(Arbeidstilsynet, 28.10.15)

Risikoen for å dø på jobb er dobbelt så høy i bygg og anlegg som for gjennomsnittet i alle andre næringer. Det viser en ny rapport fra Arbeidstilsynet og STAMI. Flere undersøkelser indikerer at utenlandske arbeidstakere er mer utsatt for ulykker enn andre, men det er ingen tegn på at utenlandske arbeidstakere er overrepresentert i dødsulykkestatistikken for bygg og anlegg.

Last ned rapporten "Skader i bygg og anlegg"

Allmenngjøring bremser negative virkninger

(arbeidslivet.no, 28.10.15)

Arbeidsinnvandringen har ført til lavere lønnsvekst, lavere produktivitet og økte lønnsforskjeller i deler av norsk arbeidsliv. Forskere fra Samfunnsøkonomisk analyse, Fafo og Statistisk sentralbyrå har undersøkt virkningene av allmenngjøring i bygg, verftsindustri, renhold og jordbruk. Og en ny rapport fra Senter for lønnesdannelse viser at allmenngjøring av tariffavtaler har til en viss grad bremset de negative virkningene.

Ny rapport om allmenngjøring

(Fafo Østforum, 27.10.15)

Jon Erik Dølvik, Line Eldring og Bård Jordfald har bidratt til rapporten "Virkninger av allmenngjøring av tariffavtaler", utgitt av Senter for lønnsdannelse. Rapporten ble presentert i dag - last ned presentasjonene fra seminarets nettside. Se opptak av seminaret på Fafo-tv.

- Allmenngjøring virker

(LO, 27.10.15)

- Allmenngjøring har ikke økt gratispassasjerproblemet for fagforeningene, men snarere gjort det lettere å rekruttere utenlandske arbeidere. Det sa LO-sekretær Trude Tinnlund under Fafo Østforum seminar om allmenngjøring i dag.

– Mange har betalt ulovlig lav lønn

(NRK, 27.10.15)

En ny rapport viser at arbeidsinnvandringen de siste ti årene har gjort at lønningene i bygg- og anlegg har bremset kraftig de siste ti årene. Men det kunne vært langt verre, mener Byggenæringens Landsforening (BNL). Uten frontfagmodellen for lønnsdannelse, allmenngjort minstelønn og høy organisasjonsgrad, ville forskjellene vært enda større, mener Jon Sandnes, adm. dir i BNL.

Arbeidsinnvandringen bremser lønnsveksten

(NRK, 27.10.15)

Økte lønnsforskjeller, mindre lønnsvekst og lavere produktivitet. Slik har arbeidsinnvandringen påvirket deler av norsk arbeidsliv, viser en ny rapport som presenteres på et Fafo Østforum seminar i dag. Prosjektleder har vært Roger Bjørnstad (bildet). Allmenngjøring har bare begrenset effekt.

Tåler den norske modellen arbeidsinnvandring?

(Fri Fagbevegelse, 27.10.15)

De åpne grensene for arbeidsinnvandring gjør at svakheter i norske arbeidslivsreguleringer har kommet klarere til syne, skriver Fafo-forsker i en kronikk i LO-Aktuelt.

10. desember: NTL-konferanse om svart økonomi

(NTL, 27.10.15)

Er offentlig sektor en brems i kampen mot svart økonomi? spør NTL når de inviterer til konferanse om svart økonomi. På programmet er blant annet Skiensmodellen og regjeringens strategi mot arbeidskriminalitet, og sammen med Fafo-forsker Anne Mette Ødegård og politisk rådgiver i AP Jonas Bals tar forbundsleder i EL&IT Jan Olav Andersen debatten om EØS-regelverket hindrer oss i kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

 

Bilpleiefirma brukte ulovlig arbeidskraft

(NRK Nordland, 27.10.15)

Det er dekkskiftesesong, og kanskje fristende å hyre inn billig arbeidskraft uten lovlig arbeidstillatelse, og dermed tjene store penger. Men dette er sosial dumping av verste sort. De tjener penger på å betale ut lave lønninger, sier Harald Jakobsen, leder av utlendingsenheten i Salten politidistrikt.

Nytt nummer av EU&arbetsrätt

(Fafo Østforum, 26.10.15)

Hvordan forholder domstolene i Norden seg til EU-domstolen og Eftadomstolen? Det er en av sakene i nyhetsbrev nr 3/2015 av det nordiske nyhetsbrevet EU&arbetsrätt som nå er tilgjengelig på nett.

Se også: Tidligere numre av nyhetsbrevet EU&arbetsrätt