Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

10. desember: NTL-konferanse om svart økonomi

(NTL, 27.10.15)

Er offentlig sektor en brems i kampen mot svart økonomi? spør NTL når de inviterer til konferanse om svart økonomi. På programmet er blant annet Skiensmodellen og regjeringens strategi mot arbeidskriminalitet, og sammen med Fafo-forsker Anne Mette Ødegård og politisk rådgiver i AP Jonas Bals tar forbundsleder i EL&IT Jan Olav Andersen debatten om EØS-regelverket hindrer oss i kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

 

Bilpleiefirma brukte ulovlig arbeidskraft

(NRK Nordland, 27.10.15)

Det er dekkskiftesesong, og kanskje fristende å hyre inn billig arbeidskraft uten lovlig arbeidstillatelse, og dermed tjene store penger. Men dette er sosial dumping av verste sort. De tjener penger på å betale ut lave lønninger, sier Harald Jakobsen, leder av utlendingsenheten i Salten politidistrikt.

Nytt nummer av EU&arbetsrätt

(Fafo Østforum, 26.10.15)

Hvordan forholder domstolene i Norden seg til EU-domstolen og Eftadomstolen? Det er en av sakene i nyhetsbrev nr 3/2015 av det nordiske nyhetsbrevet EU&arbetsrätt som nå er tilgjengelig på nett.

Se også: Tidligere numre av nyhetsbrevet EU&arbetsrätt

- Viktig å ha kjennskap til gjeldende lovregler om sosial dumping

(NEnyheter, 26.10.15)

Eiendomsbransjen bruker i utstrakt grad utenlandske underleverandører. Til tross for at seriøse næringsaktører ikke bevisst ønsker å bryte lovverket, kan virksomheten – dersom ikke de rette forholdsreglene tas – involveres i sosial dumping. Som ytterste konsekvens kan dette resultere i et medansvar, skriver Wikborg Rein advokatene Jan L. Backer og Simen Smeby Lium.

Unge polakker flytter fra Polen

(Aftenposten, 25.10.15)

Mange unge, urbane, høyt utdannede polakker reiser fra hjemlandet for å søke jobb i andre europeiske land. De velger land der de snakker språket, og mange ender i Storbritannia. Den gruppen som reiser til Norge, er i hovedsak menn med en yrkesfaglig utdannelse. - Høyt utdannede polakker får ikke jobb i Norge, det kreves at en snakker språket flytende, sier Fafo-forsker Jon Horgen Friberg

Britiske krav for å bli i EU

(LO-kontoret i Brussel, 22.10.15)

Storbritannia skal ha en folkeavstemning om de skal forbli eller gå ut av EU. Svaret vil avhenge av hvilke vilkår den britiske regjeringen kan få for å anbefale et nytt ja til EU. Britene ønsker blant annet å skjerme Londons finanssenter og de synes trygdeytelser til utlendinger er for gode. Men å begrense den frie bevegeligheten av personer er vanskelig å få gehør for, ikke minst i de tidligere østeuropeiske landene. Statsminister David Cameron skal overlevere krav til EU i november.

Bekymret for «lovløse» subsea-arbeidere

(Haugesundnytt, 22.10.15)

– Vi mener at når oljearbeidere er på norsk sokkel, så er det den norske arbeidsmiljøloven som skal gjelde, sier Ommund Stokka i IndustriEnergi. Stokka leder arbeidslivsavdelingen, der de har særlig fokus på sosial dumping i oljenæringen. Noe de har funnet flere eksempler på i subseabransjen.

Leder: Leserinnlegg om sosial dumping engasjerer

(bygg.no, 22.10.15)

Daglig leder Kenneth Waal i Mestertak Service skrev tidligere denne uken en kronikk om utviklingen av håndverkerfaget, billig arbeidskraft, sosial dumping og dårlig HMS i byggenæringen på bygg.no. Reaksjonene har ikke latt vente på seg, skriver sjefredaktør Arve Brekkhus.

Les kronikken: - En skummel og trist utvikling (bygg.no, 20.10.15)

Sjekker ikke utenlandske sjåførers lønn

(Nettavisen, 22.10.15)

Siden 1. juli har utenlandske sjåfører som kjører transport internt i Norge hatt krav på norsk lønn. Men ingen sjekker om de faktisk får det.

Les også: Statlige Posten kjører gods i Norge med sitt eget slo­va­kiske laste­bil­sel­skap (ABC Nyheter, 21.10.15)

Rødt hudfletter Frp for å svikte norsk transportbransje i EU-strid

(ABC Nyheter, 21.10.15)

Kabotasje kan gi sosial dumping for laste­bi­ler og busser. - I 2012 foreslo Bård Hoksrud å oppheve EUs kabotasjelov i Norge. Da han ble statssekretær for Ketil Solvik-Olsen, gikk han og Frp bort fra det, sier Rødts faglige leder Anders Evenstuen.

Pågripelser i aksjon mot budbil- og renholdsbransjen

dn.no, 21.10.15
Kripos aksjonerte onsdag sammen med Økokrim, flere politidistriker, Nav og Skattekrim hos Skatt øst, mot et miljø politiet mener over tid har drevet grov og organisert økonomisk kriminalitet.

Norske sjøfolk føler seg dumpet

(Fri Fagbevegelse, 20.10.15)

Flere hundre sjøfolk møtte opp utenfor Stortinget for å kreve bedre vilkår i kampen mot utenlandsk arbeidskraft i norsk farvann. Utgangspunktet for markeringen var frykten for en konkurransevridning der konsekvensene er at rederiene i fremtiden ikke bruker mannskap bosatt i Norge.