Søk i Fafo Østforum:


Østforum logo

et møtested i regi av Fafo

 

 

Dette er Fafo Østforums arkiverte nettsider. Her ligger alt innhold fram til og med 2014.

Nettsidene blir ikke oppdatert. Nye nettsider ligger på www.fafooestforum.no

 

Fafo Østforums aktiviteter

Nyhetsbrev

Illustrasjon

Tidligere numre
Perioden
januar 2011-april 2015

Seminarer

2004-2014
Seminarprogrammene
Foredrag og lysark

Temasider

Oppdatert t.o.m april 2015

Allmenngjøring

Arbeidsinnvandring
fra tredjeland

Bulgaria og Romania

EU-domstolen:
Laval, Viking Line,
Rüffert og Luxemburg

Overgangsordningene

Solidaransvar

Statistikk

Tjenestedirektivet

 

Publikasjoner

Illustrasjon

Artikler
Notater
Landrapporter
Les mer

 

Nyttige lenker

Logo

Fafos forskning om arbeids- og bedriftsvandringer

 

Logo
Nordisk nyhetsbrev
Tidligere numre


Flere lenker finner du her

 

Du er her: Forsiden l Nyheter

Dette er Fafo Østforums arkiverte nettsider. Her ligger alt innhold fram til og med 2014.

Nettsidene blir ikke oppdatert. Nye nettsider ligger på www.fafooestforum.no

Strøm av østeuropeiske arbeidere til Storbritannia

En ny rapport viser at et uventet stort antall arbeidsinnvandrere har funnet veien til Storbritannia fra de nye EU-landene i Øst-Europa. Men arbeidskraften fra øst er sårt tiltrengt i den voksende britiske økonomien, skriver The Baltic Times.

Ferske tall viser at antallet registrerte arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa er hele 13 ganger høyere enn de britiske myndighetene hadde ventet seg. I løpet av det siste året har 176 000 mennesker fra de nye EU-landene i øst kommet til Storbritannia for å arbeide.

Flesteparten av disse, nærmere 100 000, har innvandret fra Polen. 26 000 arbeidere har kommet fra Litauen, mens Slovakia og Latvia har bidratt med henholdsvis 18 500 og 12 000 arbeidsinnvandrere. Estland står for kun 2 700 av arbeidsinnvandrerne til Storbritannia, skriver The Baltic Times.

Storbritannia var en av de få europeiske landene som ikke innførte overgangsordninger med hensyn til arbeidsinnvandring ved utvidelsen av EU 1. mai i fjor. Begrunnelsen var at landets voksende økonomi trengte den ekstra arbeidskraften.

Så langt har denne strategien vært vellykket. Myndighetene er svært fornøyd med østeuropeernes bidrag til arbeidsstyrken, og eksperter på arbeidsmarkedet er enige.

- Vi har alltid støttet EU-utvidelsen, for mangelen på arbeidskraft i Storbritannia er stor. Arbeidsinnvandringen styrker det britiske arbeidsmarkedet og er en viktig del av økonomien vår, uttalte Amy Stockton, talsperson for den britiske bransjeforeningen Recruitment and Employment Confederation, ifølge The Baltic Times.

En stor del av arbeiderne fra Øst-Europa går inn i administrasjon, handel og ledelse. I tillegg er det mange som finner seg jobb innen hotell- og restaurantbransjen, eller i jordbruks-, bygg- eller helsesektoren.

 

Av Johan Christensen, Fafo


 

Bli deltaker

Fafo-logo Pb 2947 Tøyen, 0608 Oslo. Besøksadresse: Borggata 2B [Kart]. E-post: oestforum@fafo.no. Tlf: 22088600 Faks: 22088700