Søk i Fafo Østforum:


Østforum logo

et møtested i regi av Fafo

 

 

Dette er Fafo Østforums arkiverte nettsider. Her ligger alt innhold fram til og med 2014.

Nettsidene blir ikke oppdatert. Nye nettsider ligger på www.fafooestforum.no

 

Fafo Østforums aktiviteter

Nyhetsbrev

Illustrasjon

Tidligere numre
Perioden
januar 2011-april 2015

Seminarer

2004-2014
Seminarprogrammene
Foredrag og lysark

Temasider

Oppdatert t.o.m april 2015

Allmenngjøring

Arbeidsinnvandring
fra tredjeland

Bulgaria og Romania

EU-domstolen:
Laval, Viking Line,
Rüffert og Luxemburg

Overgangsordningene

Solidaransvar

Statistikk

Tjenestedirektivet

 

Publikasjoner

Illustrasjon

Artikler
Notater
Landrapporter
Les mer

 

Nyttige lenker

Logo

Fafos forskning om arbeids- og bedriftsvandringer

 

Logo
Nordisk nyhetsbrev
Tidligere numre


Flere lenker finner du her

 

Du er her: Forsiden l Nyheter

Dette er Fafo Østforums arkiverte nettsider. Her ligger alt innhold fram til og med 2014.

Nettsidene blir ikke oppdatert. Nye nettsider ligger på www.fafooestforum.no

Polakker er positive til fagorganisering

Adresseavisens oppslag "Polakker vegrer seg mot fagorganisering" 21.09.07, som er skrevet med utgangspunkt i Fafos arbeids- og levekårsundersøkelse blant polakker i Oslo-området, korrigeres av Fafo-forsker Line Eldring i et innlegg i Adresseavisen, papirutgaven, 26.09.07. Hun mener det egentlig er overraskende høy organisasjonsgrad, og polakkene er langt mindre skeptiske til organisering enn man kunne trodd. Les Eldrings avisinnlegg nedenfor. Se også link til Fafo-rapport og Adresseavisens oppslag. (Fafo Østforum, 26.09.07)

 

Polakker er positive til fagorganisering

Fafo image/bildeinnlegg av Line Eldring, forsker i Fafo og prosjektleder for Fafo Østforum
i Adresseavisen, papirutgaven, 26.09.07.


Adresseavisens artikkel "Polakker vegrer seg mot fagorganisering" lørdag 22. september er skrevet med utgangspunkt i Fafos arbeids- og levekårsundersøkelse blant polakker i Oslo-området. Journalisten refererer enkelte av våre funn, men ikke at en av hovedkonklusjonene er at polske arbeidsinnvandrere er overraskende positive til norske fagforeninger. Altså stikk motsatt av Adresseavisens hovedoppslag (som førte til at resultatene i undersøkelsen ble referert med denne feilvinklingen i et stort antall norske medier i løpet av helga). 14 prosent av de polske bygningsarbeiderne i Oslo-området er medlemmer i en norsk fagforening. Med tanke på at de fleste har vært kort tid i landet, har midlertidige jobber og mangler norskkunnskaper, er dette faktisk et høyt tall. Selv om det fortsatt er langt fram til snittet på 42 prosent blant norske bygningsarbeidere. Det blir ofte sagt at polakker er generelt kritiske til fagorganisasjoner, og at dette kan gjøre det spesielt vanskelig å rekruttere polske arbeidstakere. For å lodde stemningen i forhold til fagforeninger, ba vi bygningsarbeiderne som ikke var fagorganisert om å ta stilling til påstanden "Jeg er generelt i mot fagforeninger". Et overveldende flertall (86 prosent) var uenige i denne påstanden, og bare 6 prosent erklærte seg enige. Jo lenger de hadde vært i Norge, jo mer uenige var de. Hypotesen om at ideologiske eller politiske faktorer utgjør en særskilt stor barriere mot fagorganisering blant polske bygningsarbeidere ser dermed ut til å være avkreftet. Nær en femtedel blant dem som hadde meldt seg inn i norske fagforeninger oppga "at man bør være fagorganisert når man jobber i Norge" som en av de viktigste grunnene til at de hadde organisert seg. I den grad ideologi eller normative holdninger påvirker organisasjonsvalgene til polakkene, ser det i så fall ut til å være mer i retning av at man bør organisere seg, enn motsatt. Undersøkelsen viser også at jo mer kjennskap arbeidsinnvandrerne har til norske fagforeninger, jo mer positive er de. Fellesforbundets rekruttering av polske arbeidstakere har vakt stor oppmerksomhet i både norsk og nordisk fagbevegelse. Erfaringene så langt viser at selv om det er krevende å organisere arbeidsinnvandrere, er det langt fra en umulig oppgave.

 

Fafo image/bildeReferanse:
Polonia i Oslo. En studie av polakkers arbeids- og levekår i hovedstadsområdet. Fafo-rapport 2007:27

Se også: Polakker vegrer seg mot fagorganisering (Adresseavisen, 21.09.07)


 

 

 

 

Bli deltaker

Fafo-logo Pb 2947 Tøyen, 0608 Oslo. Besøksadresse: Borggata 2B [Kart]. E-post: oestforum@fafo.no. Tlf: 22088600 Faks: 22088700