Søk i Fafo Østforum:


Østforum logo

et møtested i regi av Fafo

 

 

Dette er Fafo Østforums arkiverte nettsider. Her ligger alt innhold fram til og med 2014.

Nettsidene blir ikke oppdatert. Nye nettsider ligger på www.fafooestforum.no

 

Fafo Østforums aktiviteter

Nyhetsbrev

Illustrasjon

Tidligere numre
Perioden
januar 2011-april 2015

Seminarer

2004-2014
Seminarprogrammene
Foredrag og lysark

Temasider

Oppdatert t.o.m april 2015

Allmenngjøring

Arbeidsinnvandring
fra tredjeland

Bulgaria og Romania

EU-domstolen:
Laval, Viking Line,
Rüffert og Luxemburg

Overgangsordningene

Solidaransvar

Statistikk

Tjenestedirektivet

 

Publikasjoner

Illustrasjon

Artikler
Notater
Landrapporter
Les mer

 

Nyttige lenker

Logo

Fafos forskning om arbeids- og bedriftsvandringer

 

Logo
Nordisk nyhetsbrev
Tidligere numre


Flere lenker finner du her

 

Du er her: Forsiden l Nyheter

Dette er Fafo Østforums arkiverte nettsider. Her ligger alt innhold fram til og med 2014.

Nettsidene blir ikke oppdatert. Nye nettsider ligger på www.fafooestforum.no

 

Forlenget prosjektperiode og utvidet temaområde for Fafo Østforum

Fafo Østforum videreføres med en ny treårig prosjektperiode, fra 2008 og ut 2010. Det tematiske fokuset utvides til å også omfatte arbeidsinnvandring fra land utenfor EØS-området.

Fafo image/bildeNy prosjektperiode
Fafo Østforum ble etablert i forbindelse med EU-utvidelsen i 2004, i første omgang som et treårig prosjekt. Prosjektets styringsgruppe, bestående av representanter for alle de 25 deltakerorganisasjonene, besluttet våren 2007 å videreføre Fafo Østforum i ytterligere tre år. Temaområdet utvides, og omfatter i den nye perioden også arbeidsinnvandring fra tredjeland, dvs. land utenfor EØS-området. Det er utarbeidet en ny prosjektbeskrivelse i forbindelse med den nye prosjektperioden. I tillegg til temautvidelse gjøres også enkelte andre endringer. - I forhold til første prosjektperiode vil vi satse enda mer på å styrke formidlingen. Hovedaktivitetene i forumet spisses ytterligere mot formidling, debatt og seminarer. Vi har også satt ned deltakeravgiften noe, forteller prosjektleder Line Eldring.

Aktuelt tema
- I dag er spørsmål rundt arbeidsinnvandring generelt enda viktigere enn da vi startet prosjektet. Det er knapphet på arbeidskraft og lav ledighet, og bedriftene etterspør i større grad arbeidsinnvandrere. Temaet er også politisk aktuelt, blant annet med en ny stortingsmelding som kommer i løpet av våren, sier Eldring.

Fafo Østforum ble opprettet som en forskningsstøttet møteplass som skal gi deltakerne oppdatert kunnskap om virkningene av EU/EØS-utvidelsen, endringer i politikkutforming og innsikt i praktiske erfaringer. Dette vil være målet også i den nye perioden. - Hvis noe har endret seg, er det at problemstillingene og temaet har blitt enda mer aktuelle enn for tre år siden. Vi føler at vi traff godt med å identifisere viktige problemstillinger allerede fra start. Vektleggingen vil avhenge av hva som skjer i det norske arbeidsmarkedet, men temaer som allmenngjøring, overgangsordninger og bedriftserfaringer med arbeidsinnvandring har vært gjennomgangstemaer som vil fortsette å være sentrale, sier Eldring.

Vellykket formidlingsplattform
Både deltakere og Fafo er fornøyde med Østforum og har ønsket å videreføre prosjektet. - Fafos erfaringer med Østforum er at det har vært en vellykket formidlingsplattform. Arbeids- og bedriftsvandringer er fortsatt et viktig tema, og vi ønsker å videreføre vårt arbeid på området, sier Eldring. Østforum er et deltakerfinansiert prosjekt med 25 deltakere, som representerer sentrale aktører, organisasjoner og bedrifter i norsk arbeidsliv. - Prosjektet ble opprettet for å være til nytte for deltakerene. Tilbakemeldingene vi har fått har stort sett vært veldig positive, og deltakerne melder at deres ansatte og brukere har stor nytte av prosjektet, sier Eldring.

Utvidet temaområde
Fra og med 2008 omfatter Østforums temaområde også arbeidsinnvandring fra land utenfor EU/EØS-samarbeidet. - At arbeidsinnvandring generelt har blitt et så viktig tema, har ført til at en analyse av bare EØS-området har blitt for snever. Det er mange felles problemstillinger knyttet til arbeidsinnvandring fra EØS-land og land utenfor EU, og dette er bakgrunnen for utvidelsen av det tematiske fokuset. I den neste perioden vil vi følge med på arbeidsinnvandring til Norge og arbeidsinnvandringspolitikk både på nordisk, europeisk og globalt nivå, men oppmerksomheten vil i hovedsak fortsatt være på EU-utvidelsen og arbeids- og bedriftsmobilitet i Europa, sier Eldring. Østforum vil heller ikke ha som mål å følge utviklingen i senderland utenfor EØS på samme måte som med de nye medlemslandene i EU.

Utviklingen og endringer av regimer for arbeidsinnvandring fra land utenfor EØS-området tas opp på et åpent Østforum-seminar torsdag 7. februar. Tema er arbeidsinnvandringspolitikk i Norge og EU. Program

Nye deltakere?
- I forbindelse med ny prosjektperiode vil det være en naturlig utvikling. NITO og IMDi har besluttet å bli prosjektdeltakere fra 2008, og vi er åpne for å kunne ta inn flere, uten at det er noe mål at Østforum skal bli størst mulig. Vi har allerede tatt noen initiativ, og ser for oss å ta med flere deltakere dersom det er interesse for det.

(Johan Røed Steen, Fafo Østforum, 29.01.08)

 

Bli deltaker

Fafo-logo Pb 2947 Tøyen, 0608 Oslo. Besøksadresse: Borggata 2B [Kart]. E-post: oestforum@fafo.no. Tlf: 22088600 Faks: 22088700