Søk i Fafo Østforum:


Østforum logo

et møtested i regi av Fafo

 

 

Dette er Fafo Østforums arkiverte nettsider. Her ligger alt innhold fram til og med 2014.

Nettsidene blir ikke oppdatert. Nye nettsider ligger på www.fafooestforum.no

 

Fafo Østforums aktiviteter

Nyhetsbrev

Illustrasjon

Tidligere numre
Perioden
januar 2011-april 2015

Seminarer

2004-2014
Seminarprogrammene
Foredrag og lysark

Temasider

Oppdatert t.o.m april 2015

Allmenngjøring

Arbeidsinnvandring
fra tredjeland

Bulgaria og Romania

EU-domstolen:
Laval, Viking Line,
Rüffert og Luxemburg

Overgangsordningene

Solidaransvar

Statistikk

Tjenestedirektivet

 

Publikasjoner

Illustrasjon

Artikler
Notater
Landrapporter
Les mer

 

Nyttige lenker

Logo

Fafos forskning om arbeids- og bedriftsvandringer

 

Logo
Nordisk nyhetsbrev
Tidligere numre


Flere lenker finner du her

 

Du er her: Forsiden l Kunnskapsbase l Publikasjoner l Østforum publikasjoner l Landrapporter

flagg Ungarn

Folketall
(2012)

9,96

millioner

BNP per innbygger i PPS
(2011)

10.000

euro

Realvekst BNP
(2011)

1,6

prosent

Arbeidsledighet
(Oktober 2012, sesongjustert)

10,9

prosent

Organisasjonsgrad

17

prosent

Tariffavtaledekning

34

prosent

kart

 

 

 

Ungarn har 10 millioner innbyggere og er dermed et av de største nye EU-landene. Landet grenser til Østerrike, Slovakia, Ukraina, Romania, Kroatia, Serbia og Slovenia. Ved folkeavstemningen om å gå inn i EU stemte hele 84 prosent ja til medlemskap.

I 2011 var 1 318 ungarere bosatt og sysselsatt i Norge, ifølge SSB.

 

Økonomi

Ungarns økonomi har siden kommunismens sammenbrudd gjennomgått en omfattende omstilling. Det som tidligere var en sentralisert planøkonomi er nå en moderne markedsøkonomi, der privat sektor står for over 80 prosent av BNP. At overgangen har vært relativt vellykket skyldes i stor grad en kontrollert og gradvis privatisering av tidligere statlig virksomhet. Kjøpekraftsregulert BNP per innbygger tilsvarte 66 prosent av gjennomsnittet i EU i 2011. Landet opplevde lenge jevn økonomisk vekst, og fra 1998 til 2006 økte ungarsk BNP økt med rundt 4 prosent hvert år. Realveksten i BNP var derimot svak de neste to årene, før finanskrisen rammet relativt hardt, ikke minst på grunn av landets høye utenlandsgjeld. Ungarn ble i oktober 2008 gitt en krisepakke på 20 milliarder euro fra IMF, EU og Verdensbanken. BNP sank med 6,8 prosent i 2009, og etter resesjonen har den økonomiske veksten vært svak. Ungarn har statsgjeld på størrelse med ca. 80 prosent av landets BNP.

Ungarn har lykkes i å tiltrekke seg stadig mer investeringer fra utlandet de siste to tiårene, noe som har vært helt nødvendig for å få ned utenlandsgjelden. En viktig grunn til at utenlandske selskaper investerer i Ungarn er det lave skattenivået for bedrifter, i tillegg til at arbeidsstyrken er høyt kvalifisert. Beholdningen av utenlandske direkteinvesteringer (FDI) tilsvarte 64,1 prosent av BNP i 2011. Etter finanskrisen har investeringene falt, og nye utenlandske investeringer var i 2011 verdt 3,7 prosent av BNP. Ungarns valuta er ungarske forinter (HUF). I februar 2013 var 100 HUF = 2,52 NOK. Inflasjonen var 5,7 prosent i 2012.

Handelen mellom Norge og Ungarn er svært skjev. Eksporten fra Ungarn til Norge var i de første 11 månedene av 2012 på nesten 2,2 milliard kroner, mens importen fra Norge i samme periode var på 536 millioner. Norge importerer særlig elektronikk, datamaskiner og elektrisk utstyr fra Ungarn. Telenor investerte i 2001 om lag 10 milliarder kroner i det ungarske mobilselskapet Pannon GSM, og i økende grad investerer også andre norske bedrifter i landet. Gjennom EØS-midlene har Ungarn mottatt betydelig støtte fra Norge til prosjekter i Ungarn, der norske bedrifter inviteres til å delta. I perioden 2009-2014 får Ungarn 153,3 millioner euro i EØS-midler, hovedsakelig finansiert av Norge.

 

Næringsstruktur

Ungarn har en velutviklet industri som blant annet produserer biler og bildeler, elektronikk og andre typer maskiner. Industrien står for 30 prosent av BNP i Ungarn, mens tjenesteytende næringer står for to tredeler. Jordbruket står for 4 prosent. Sektorene for IT, tele og elektronikk sees som særlige vekstnæringer i Ungarn, og EU-kommisjonen forventer at nye bilfabrikker vil bidra til økt eksport.

 

Arbeidsmarked

Ungarn hadde i oktober 2012 en arbeidsledighet på 10,9 prosent, og har hatt relativt høy arbeidsledighet over tid. Årsakene til dette er hovedsakelig finanskrisen, dårlige insentiver til å arbeide og lav geografisk mobilitet. For å øke mobiliteten har EU-kommisjonen oppfordret Ungarn til å gjøre innenlands transport mer effektiv og øke tilbudet av utleieboliger. I tillegg bes Ungarn om å jobbe videre med å få etniske minoriteter, særlig romanifolket, ut i arbeid. Kommisjonen anbefaler også at det ungarske skatte- og trygdesystemet legges om slik at det blir mer lønnsomt å jobbe. Kommisjonen forventer at arbeidsmarkedet vil bli noe bedre de kommende årene blant annet som et resultat av arbeidsmarkedstiltak som skal øke sysselsettingen. Ledigheten forventes likevel å forbli relativt høy.

Økningen i gjennomsnittlig reallønn var 46 prosent fra 1999 til 2006, men lønnsveksten har avtatt de siste årene. Gjennomsnittlig brutto månedslønn var 209 202 HUF (716 EUR) pr 3. kvartal 2012, ifølge landets statistikkbyrå. Ungarn har en lovbestemt nasjonal minstelønn, som i 2012 tilsvarte 295 euro per måned.

 

Arbeidslivets parter

Ungarn har relativt lav andel fagorganiserte - omtrent 17 prosent - og det er stor fragmentering både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Organisasjonsgraden har falt sterkt siden 1990-tallet, og ser ut til å fortsette å synke. Det finnes seks landsdekkende fagforeninger - MSZOSZ, ASZSZ, SZEF, ESZT, LIGA og MOSZ - hvorav MSZOSZ og SZEF er de største. MSZOSZ, som hovedsakelig organiserer industriarbeidere, var under kommunisttiden eneste tillatte fagforening og er i dag den dominerende arbeidstakerorganisasjonen utenfor offentlig sektor. SZEF organiserer på sin side 225 000 offentlige tjenestemenn. Arbeidsgiversiden er også svært fragmentert, som i noen grad skyldes store forskjeller mellom de ulike sektorene. Særlig er små og mellomstore bedrifter tungt representert i hovedorganisasjonene. Det har blitt etablert en paraplyorganisasjon - CEHIC - som skal representere ungarske arbeidsgiveres interesser i internasjonale organer.

Kollektive forhandlinger foregår hovedsaklig på bedriftsnivå, selv om både myndighetene og fagforeningene oppfordrer til forhandlinger på sektornivå. Omtrent 34 prosent av ungarske arbeidstakere er dekket av tariffavtaler. Siden dekningsgraden er relativt lav er den nasjonale minstelønna viktig i Ungarn. Lønnsutviklingen i Ungarn har vært god de siste årene, blant annet takket være økt minstelønn. Minstelønna har steget fra å utgjøre 28 prosent av gjennomsnittslønna i 1998 til 35 prosent i 2008. Særlig viktig var doblingen av den nominelle minstelønna som ble gjennomført fra 2000 til 2002, selv om dette skjedde uten konsensus i trepartsorganene.

Etter kommunismens fall ble det opprettet trepartssamarbeid i Ungarn for å sikre støtte i omstillingsfasen og etter hvert også ta seg av andre oppgaver. Som følge av en omstrukturering av samarbeidet i perioden 1998-2002 mistet trepartsorganene noe av sin makt, samtidig som samarbeidet ble utvidet til nye felter. Trepartsorganene hadde likevel betydelig innflytelse, da de blant annet fastsatte den nasjonale minstelønna og ga (ikke-bindende) forslag til nivået på lønnsøkninger i de lokale tariffoppgjørene. I 2011 ble det viktigste trepartsorganet erstattet med et nytt samarbeidsorgan, NGTT, der også handelskammere og kirken er representert. Dette organet setter ikke lenger minstelønna, og endringen har blitt sterkt kritisert av fagforeningene.

 

Kilder og lenker til oppdatert informasjon finner du her

Oppdatert 12.02.2013

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Relevante lenker

EIRO - Ungarn
Bakgrunnsinformasjon og nyheter om kollektive partsforhold

European Trade Union Institute, National Industrial Relations - Hungary
Informasjon om fagforeninger, tariffavtaler, ansatterepresentasjon m.m.

Utenriksdepartementes landside om Ungarn
Informajon om bilaterale forbindelser, økonomi og politikk, samt reiseinformasjon.

Ungarnsportalen
Nettportal for Ungarn

Innovsjon Norge
Innovasjon Norges kontor i Ungarn

Hungarian Central Statistical Office
Ungarns statistikkbyrå

CIA World Factbook: Ungarn
Landoversikt

BBCs faktasider: Ungarn
Nyheter og oversikt over politikk og media

UNdata Country Profile - Ungarn
Landside fra FNs statistikkdivisjon

Wikipedia: Ungarn (engelsk)
Nettleksikon

Norges ambassade i Ungarn

UCB Libraries GovPubs: Ungarn
Lenkesamling med landinformasjon, artikler og databaser.

Eurostat
EUs statistikkbyrå

EU-kommisjonen: Sosiale rettigheter
Detaljert rapport om pensjon, sykepenger osv. i Ungarn

Europa 2020 i Ungarn
Europakommisjonens landside for EUs strategi for vekst og sysselsetting, med rapporter, offisielle anbefalinger og økonomisk statistikk.

 

 

Bli deltaker

Fafo-logo Pb 2947 Tøyen, 0608 Oslo. Besøksadresse: Borggata 2B [Kart]. E-post: oestforum@fafo.no. Tlf: 22088600 Faks: 22088700