Søk i Fafo Østforum:


Østforum logo

et møtested i regi av Fafo

 

 

Dette er Fafo Østforums arkiverte nettsider. Her ligger alt innhold fram til og med 2014.

Nettsidene blir ikke oppdatert. Nye nettsider ligger på www.fafooestforum.no

 

Fafo Østforums aktiviteter

Nyhetsbrev

Illustrasjon

Tidligere numre
Perioden
januar 2011-april 2015

Seminarer

2004-2014
Seminarprogrammene
Foredrag og lysark

Temasider

Oppdatert t.o.m april 2015

Allmenngjøring

Arbeidsinnvandring
fra tredjeland

Bulgaria og Romania

EU-domstolen:
Laval, Viking Line,
Rüffert og Luxemburg

Overgangsordningene

Solidaransvar

Statistikk

Tjenestedirektivet

 

Publikasjoner

Illustrasjon

Artikler
Notater
Landrapporter
Les mer

 

Nyttige lenker

Logo

Fafos forskning om arbeids- og bedriftsvandringer

 

Logo
Nordisk nyhetsbrev
Tidligere numre


Flere lenker finner du her

 

 

Du er her: Forsiden l Nyheter

Stor interesse for tjenesteflyt

Tjenesteflyt, utstasjonerte arbeidstakere og forslag til tjenestedirektiv viste seg å være et svært populært tema. Om lag 150 mennesker var tilstede på Fafo Østforums seminar om disse temaene 20. januar.

EU-utvidelsen skapte stor debatt om arbeidstakernes frie bevegelse og endte med overgangsordninger for åtte av de ti nye EØS-landene. De største ufordringene for norsk arbeidsliv har imidlertid kommet på tjenestesektoren som ikke er omfattet av overgangsordningene. Samtidig ønsker EU enda friere flyt av tjenester.

Seminaret startet med en presentasjon av et nytt Fafo-notat laget på oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet med tittelen "Arbeidstakere på tjenestevei", laget av Fafo-forsker Anne Mette Ødegård. Notatet ser på regelverket for og omfanget av utstasjonerte arbeidstakere på tjenesteoppdrag i et utvidet EØS. Den store forskjellen på individuelle arbeidssøkere og arbeidstakere på tjenesteyting er at sistnevnte kan jobbe i Norge på utenlandske lønns- og arbeidsvilkår. For å sikre norske vilkår må ente tariffavtalene allmenngjøres eller man må inngå tariffavtale med den utenlandske arbeidsgiveren.

Professor Jonas Malmberg fra Arbetslivsinstitutet i Stockholm holdt innledning om forslag til nytt tjenestedirektiv og dette direktivets betydning for norsk og nordisk arbeidsliv. Han gikk spesielt inn på EUs juridiske rammeverk for regulering av tjenestehandelen. Malmbergs presentasjon kan du se her.

Seminaret avsluttet med at NHO, LO og statssekretær Helge Eide fra Arbeids- og sosialdepartementet diskuterte hva slags utfordringer den frie flyten av tjenester skaper for arbeidslivet i Norge. Vidar Lindefjeld representerte NHO og Børre Pettersen LO.

 

 

Bli deltaker

Fafo-logo Pb 2947 Tøyen, 0608 Oslo. Besøksadresse: Borggata 2B [Kart]. E-post: oestforum@fafo.no. Tlf: 22088600 Faks: 22088700